La câţiva ani de la iniţiere:Proiectul major de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată în judeţ nu va mai fi finanţat prin POIM, fiind transferat în cadrul PDD | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate »
La câţiva ani de la iniţiere:
Proiectul major de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată în judeţ nu va mai fi finanţat prin POIM, fiind transferat în cadrul PDD
<h5><i>La câţiva ani de la iniţiere:</i></h5>Proiectul major de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată în judeţ nu va mai fi finanţat prin POIM, fiind transferat în cadrul PDD

La câţiva ani de la iniţiere:
Proiectul major de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată în judeţ nu va mai fi finanţat prin POIM, fiind transferat în cadrul PDD

  • Încă nu se ştie când se va semna contractul de finanţare pentru acest proiect a cărui valoare ajunsese în luna decembrie 2022 la 320 milioane de euro

Operatorul regional SC Harvíz SA a anunţat că proiectul major de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată în judeţ, iniţiat în anul 2016, nu va mai fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), acest gen de proiecte fiind transferate în cadrul noului Program Dezvoltare Durabilă (PDD), derulat tot cu fonduri europene. În luna decembrie 2022, conducerea Harvíz SA îşi exprima speranţa că la începutul acestui an va fi semnat contractul de finanţare în cadrul POIM.

„Experţii Băncii Europene de Investiţii, care verifică studiul de fezabilitate, în ciuda faptului că mai mult de 80% din observaţiile lor au fost rezolvate de către proiectanţi şi au fost solicitate doar modificări minore de ajustare, au decis să transfere proiectul POIM Harghita în noul program de investiţii PDD, din cauza situaţiei preţurilor de pe piaţă şi a noii legi europene a apei potabile”, au arătat reprezentanţii operatorului regional de apă şi canalizare.

De asemenea, aceştia au mai arătat că „operatorii regionali care au semnat un contract de lucrări în perioada 2020-2022, din cauza inflaţiei cauzate de COVID şi război, nu au putut începe lucrările, deoarece niciun ofertant nu s-a prezentat la licitaţii”.

„Guvernul român a elaborat mai multe proceduri de ajustare a preţurilor cu ajutorul Asociaţiei Române a Apei, dar, din păcate, niciuna dintre ele nu este utilizabilă în practică. În schimb, se pare că noul program va începe cu preţurile din 2022, astfel încât vom putea intra pe piaţă cu preţuri mai stabile”, a mai precizat conducerea SC Harvíz SA.

În PDD au apărut şi unele noutăţi, astfel că cererea de finanţare va trebui adaptată. „UE a înăsprit standardele de calitate a apei şi a impus obligaţia de a utiliza niveluri mai ridicate de energie verde, astfel încât cererea de finanţare va trebui să treacă printr-un proces de rescriere”.

Directorul general al SC Harvíz SA susţine că derularea proiectului nu va fi întârziată

Directorul general al SC Harvíz SA, ing. Bogáti Csaba, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că această cerinţă privind eficientizarea energetică crescută va fi inclusă în cererea de finanţare împreună cu celelalte clarificări solicitate de experţii BEI, fiind în momentul de faţă în lucru la firma de consultanţă.

Ing. Bogáti Csaba a subliniat însă că aceste modificări nu vor întârzia derularea proiectului. Potrivit acestuia, „proiectele mature sau aproape mature elaborate în cadrul POIM vor fi finanţate prin PDD, pentru că aceste proiecte sunt gata de execuţie”, doar că se încheie prea devreme perioada de finanţare în cadrul POIM, la finalul acestui an, motiv pentru care au fost transferate în PDD.

Conform acestuia, studiul de fezabilitate completat cu noile cerinţe va fi depus din nou la Bucureşti, la Autoritatea de Management (AM), cel mai probabil la sfârşitul lunii aprilie.

Reamintim că Harvíz SA a finalizat cu succes la mijlocul lui 2016 proiectul POS Mediu 2007-2013 „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Harghita”, în valoare de aproximativ 200 de milioane de lei.

Tot în anul 2016, Harvíz SA a iniţiat al doilea mare proiect ce vizează extinderea şi reabilitarea sau înlocuirea infrastructurii de apă şi canalizare din aria de acoperire a operatorului regional. La începutul lui 2017 a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru prima fază a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, respectiv proiectarea investiţiilor, cu titlul „Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Harghita, în perioada 2014-2020”. De atunci, studiul de fezabilitate a fost depus de mai multe ori la AM POIM, fiind nevoie de anumite corecţii. Între timp, la sfârşitul anului trecut, valoarea proiectului aproape s-a dublat, ajungând la aproximativ 320 de milioane de euro de la 184 de milioane de euro cât a fost estimat iniţial.

Încă două proiecte, în valoare de peste 30 de milioane de lei, sunt în curs de aprobare

Reprezentanţii Harvíz SA au mai arătat că tot din cauza pandemiei şi a războiului, „gradul de absorbţie a fondurilor POIM nu a atins nici 20% la nivel naţional, astfel încât guvernul a lansat mici programe suplimentare pentru operatorii regionali în domeniile digitalizării şi energiei verzi”.

În aceste condiţii, operatorul regional de apă şi canalizare a depus două proiecte în decembrie anul trecut, care sunt în curs de aprobare.

Unul dintre proiecte vizează achiziţionarea şi montarea de apometre inteligente şi dispozitive de citire la distanţă (7.975 de unităţi), în valoare de 10.032.000 de lei.

Al doilea proiect vizează instalarea de parcuri fotovoltaice în 19 dintre locaţiile operatorului.

„Pentru a îndeplini cerinţele de energie verde ale PDD, se preconizează instalarea de parcuri fotovoltaice suplimentare la noile facilităţi. Cele mai mari dintre acestea sunt necesare pentru noul sistem al staţiei de epurare a apelor uzate, unde 100% din consumul de energie trebuie să fie asigurat din energie verde. Prin urmare, în Cetăţuia, alimentarea cu energie a staţiei de epurare a apelor uzate va fi acoperită de un parc fotovoltaic”.

Valoarea totală a proiectului de eficientizare energetică este de 20.945.000 lei.

Directorul general al SC Harvíz SA a afirmat că deocamdată la nivel naţional niciun operator nu a primit rezultatul de la AM POIM Bucureşti. Aceste proiecte au termen de finalizare sfârşitul acestui an.

SC Harvíz SA operează în 28 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, dintre care şi trei oraşe: Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Vlăhiţa. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.