Poliţia Locală îşi intensifică activităţile de patrulare în centrul municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Poliţia Locală îşi intensifică activităţile de patrulare în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
Poliţia Locală îşi intensifică activităţile de patrulare în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Poliţia Locală îşi intensifică activităţile de patrulare în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Poliţiei Locale Miercurea-Ciuc îşi intensifică activităţile de patrulare în zonele din centrul oraşului pentru prevenirea unor fapte antisociale. Anunţul a fost făcut de şeful Poliţiei Locale Miercurea-Ciuc, Dombi Gyula, în contextul în care, la sfârşitul săptămânii trecute, pe o reţea de socializare au fost publicate informaţii legate de faptul că o femeie şi un bărbat au fost agresaţi de un grup de patru persoane în Piaţa Majláth Gusztáv Károly din centrul localităţii. Dombi Gyula a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate chiar în piaţa respectivă, că la nivelul Poliţiei Locale nu au fost primite sesizări legate de astfel de cazuri. „Poliţia Română cunoaşte situaţia legată de ce s-a întâmplat în Piaţa Majláth Gusztáv Károly. La nivelul poliţiei locale nu au fost sesizate cazuri. Niciodată nu am primit sesizări despre ce se întâmplă pe strada Petőfi sau în Piaţa Majláth Gusztáv Károly. De aceea, de mai multe ori am discutat cu şeful Poliţiei Miercurea-Ciuc şi am hotărât împreună că vom intensifica patrulările în zona respectivă. Am citit pe o reţea de socializare că două persoane au fost agresate fizic şi psihic, aici, în Piaţa Majláth Gusztáv Károly, de un grup de 4 persoane. Am vorbit şi cu persoana vătămată şi i-am recomandat să depună plângerea prealabilă la sediul poliţiei. Problema este că oamenii nu ştiu care sunt paşii de urmat dacă se întâmplă aşa ceva. Eu recomand ca de fiecare dată când se întâmplă ceva să fie sesizate instituţiile abilitate. Dacă este un caz urgent, să sune la 112, dacă nu e urgent, de exemplu dacă se constată ceva, atunci să sune la poliţia locală sau la poliţia municipală. Deci, dacă constataţi ceva puteţi scrie şi pe e-mail la adresa politialocala@miercureaciuc.ro sau puteţi suna la telefon 0266/31.51.20, interior 221”, a afirmat Dombi Gyula. Acesta a adăugat că pentru prevenirea infracţiunilor şi a faptelor antisociale s-a decis intensificarea patrulărilor atât în Piaţa Majláth Gusztáv Károly, cât şi pe strada Petőfi, în parcul central şi pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

În ceea ce priveşte situaţia semnalată pe reţeaua de socializare, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Maria Plumbu, a precizat pentru publicaţia noastră că în urma verificării evidenţelor de la nivelul Poliţiei municipiului Miercurea-Ciuc, de sâmbăta trecută şi până luni după-amiază, nu a fost depusă nicio plângere referitoare la aceste aspecte.

„De asemenea, conform Codului Penal, pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Plângerea prealabilă trebuie sa fie depusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre comiterea faptei. Poliţiştii din cadrul IPJ Harghita acţionează zilnic pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică şi le recomandă cetăţenilor ca în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite ajutorul celei mai apropiate patrule de poliţie sau să apeleze la numărul unic de urgenţă 112. Poliţiştii recomandă ca ori de câte ori cetăţenii se găsesc în situaţii de risc sau vulnerabile, să apeleze la poliţie, atât prin intermediul numărului unic, mai sus menţionat, dar şi pe numerele de telefon: 0266/20.50.11, 0266/20.50.12 sau pe numărul de mobil 0755/08.59.65, disponibile non-stop, cu precizarea că postarea pe reţelele de socializare nu reprezintă o modalitate de sesizare a organelor competente, în astfel de cazuri”, a arătat Maria Plumbu.

În conferinţa de presă organizată luni în centrul municipiului Miercurea-Ciuc au fost prezentate şi câteva informaţii legate de activităţile derulate de Poliţia Locală în ultima perioadă. Dombi Gyula a informat că în prezent sunt doar 6 poliţişti locali angajaţi, dintre care 3 au atribuţii pe linie de ordine publică şi 3 în domeniul circulaţiei şi nu se poate asigura deocamdată un serviciu de permanenţă de 24 de ore din 24, însă pot fi acoperite, de exemplu, 16 ore pe zi.

Acesta a spus că, practic, activitatea Poliţiei Locale Miercurea-Ciuc a început în luna iulie a anului trecut, iar de atunci au fost primite mai multe sesizări. Astfel, poliţiştii locali au intervenit de 5 ori în cazuri de tulburare a liniştii publice, iar de 55 de ori au aplicat sancţiuni pentru consumarea de băuturi alcoolice pe domeniul public. Totodată, 15 persoane au fost amendate pentru că şi-au făcut nevoile fiziologice în parc sau în alte zone din centrul oraşului şi au fost aplicate sancţiuni de 69 de ori şi pentru comercializarea fără autorizaţiile necesare de baloane, flori sau figurine cu prilejul unor manifestări. Au fost luate măsuri şi în cazul unor persoane care şi-au parcat autovehiculele în locuri în care oprirea sau staţionarea era interzisă ori le-au lăsat pe trotuare şi spaţii verzi. De asemenea, în 22 de situaţii au fost aplicate sancţiuni pentru depozitarea ilegală a deşeurilor în perimetrul oraşului şi în zonele Szécseny şi Şumuleu Ciuc, în aproape toate cazurile fiind vorba despre persoane fizice care au încălcat reglementările în vigoare, a mai precizat şeful Poliţiei Locale Miercurea-Ciuc.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.