Luni, oficiile poştale din Harghita au înregistrat primele plăţi la facturi cu cardurile de energie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Luni, oficiile poştale din Harghita au înregistrat primele plăţi la facturi cu cardurile de energie
Luni, oficiile poştale din Harghita au înregistrat primele plăţi la facturi cu cardurile de energie

Luni, oficiile poştale din Harghita au înregistrat primele plăţi la facturi cu cardurile de energie

  • Mulţi pensionari s-au aşezat la rând înainte de deschiderea oficiilor poştale

În judeţul Harghita au fost trimise până în prezent 33.854 de carduri de energie. În urma verificărilor cu privire la eligibilitatea persoanelor care intră în categoria celor îndreptăţite la cardul de energie, 1.010 carduri au fost retrase de pe teren, din cauza neconcordanţelor constatate.

„Unele carduri de energie au fost retrase de pe teren după ce s-a constatat, de exemplu, că erau mai mulţi beneficiari la aceeaşi adresă – în aceste cazuri cardurile acordându-se pe loc de consum – s-au retras carduri cu date eronate, greşite, cu neconcordanţe între adresa beneficiarului eligibil şi adresa de pe card ş.a.m.d. Acestor persoane li s-au retras cardurile şi au depus declaraţii, care se vor verifica din nou – nu de către Poşta Română – urmând să li se emită noi carduri celor îndreptăţiţi. Până în prezent, în Harghita au fost retrase 1.010 carduri de energie. Pe măsură ce vor intra în sistem noi persoane eligibile, fiindcă au depăşit 60 de ani sau au intervenit alte situaţii prin care au devenit eligibile, vom primi şi cardurile pentru ele, poştaşii noştri urmând să le înmâneze beneficiarilor”, ne-a explicat doamna Gergely Irma, directoarea Oficiului Judeţean de Poştă Harghita.

Potrivit sursei citate, un număr de 28.436 de beneficiari ai cardului de energie au intrat în posesia acestuia până la finalul zilei de luni, fiindu-le înmânate de către poştaşi. Alte 4.220 de carduri de energie, ai căror beneficiari nu au fost găsiţi la domiciliu, sunt avizate la ghişeele poştale din judeţ. Ele pot fi ridicate de la oficiile poştale sau de la subunitatea poştală de care aparţin.

„Pentru persoanele care nu au fost găsite la domiciliu, noi vom mai facem o avizare, în sensul că îi mai înştiinţăm încă o dată să vină să îşi ridice cardul; evident, cardul este valabil până la 30 iunie, deci banii nu se pierd, pot fi utilizaţi, dar noi avem tot interesul să îi reînştiinţăm, să vină să şi-l ridice şi să-l utilizeze”, a adăugat directoarea Gergely Irma.

Beneficiarii care le-au primit deja s-au grăbit să îşi achite facturile prin Poşta Română.

„Luni s-au efectuat plăţi în tot judeţul; la primele ore ale dimineţii, înainte de începerea programului, în faţa Oficiului Poştal Miercurea-Ciuc ne aşteptau şase pensionari să deschidem. Dar s-au făcut plăţi şi la Bălan, la Vlăhiţa, la Odorheiu Secuiesc, unde s-au prezentat beneficiarii de carduri de energie şi continuă să vină. Astăzi de dimineaţă am pornit şi mai bine”, a concluzionat şefa Oficiului Judeţean de Poştă Harghita.

Ajutorul pentru energie are forma unui card, emis pe suport de hârtie, cu care persoanele eligibile pot plăti facturi la energie (total sau parţial). Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 de lei fiecare, pentru plata serviciilor de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Plata se realizează la orice subunitate a Poştei sau la poştaşul care vine la domiciliul beneficiarului. Plata se completează prin mandat poştal către contul furnizorului de energie sau al asociaţiei de proprietari sau de locatari, apoi beneficiarul primeşte dovada plăţii, pe care este scrisă şi suma rămasă după efectuarea plăţii, valoarea plăţilor efectuate şi furnizorul/furnizorii către care acestea s-au efectuat.

Important de reţinut este că se pot face plăţi ale facturilor curente şi restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cu un card se pot face maximum opt plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. Cardul nu poate fi vândut sau donat, orice încercare de acest fel fiind sancţionată cu amendă contravenţională.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.