Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul de reabilitare a clădirii Palatului Administrativ – prezentat în cadrul unei conferinţe de presă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Proiectul de reabilitare a clădirii Palatului Administrativ – prezentat în cadrul unei conferinţe de presă
Proiectul de reabilitare a clădirii Palatului Administrativ – prezentat în cadrul unei conferinţe de presă

Proiectul de reabilitare a clădirii Palatului Administrativ – prezentat în cadrul unei conferinţe de presă

  • Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean: „Această clădire poate să ofere mult mai mult decât spaţii de birouri pentru instituţii (…)Obiectivul nostru este să fim un incubator pentru cetăţeni”

Potrivit directorului general al Direcţiei Generale Patrimoniu a Consiliului Judeţean Harghita, Birta Antal, clădirea Platului Administrativ, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita a fost construită la sfârşitul anilor ’80, „după modelul construcţiilor din Coreea de Nord, conform specialiştilor”. De atunci şi până în prezent nu a fost efectuată vreo reabilitare majoră, ci doar lucrări de întreţinere. Suprafaţa construită a clădirii este de 4.800 de metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată măsurând peste 20.000 de metri pătraţi. În prezent, aproximativ 25 de instituţii îşi desfăşoară activitatea în clădirea consiliului judeţean.

„A venit timpul pentru reabilitarea clădirii. Cele mai mari probleme le avem acum la hidro- şi termoizolaţia terasei din jurul clădirii, respectiv – în actuala situaţie a preţurilor la energia electrică şi la energia termică – a izolării clădirii din exterior. Anual estimăm o valoare de 1,5 milioane de lei/an pentru încălzirea clădirii. Acum, cu reglementările venite din partea Guvernului s-au stabilizat preţurile”, explică directorul general Birta Antal.

Pentru finanţarea reabilitării clădirii Palatului Administrativ au fost deschise mai multe apeluri în cadrul programelor de finanţare şi în paralel a fost pregătită din timp Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI), în scopul accesării de fonduri nerambursabile pentru realizarea lucrărilor de reabilitare.

Proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirii Consiliului Judeţean Harghita” a fost depus şi în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi în data de 23 noiembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat pe site-ul său un tabel cu candidaturile câştigătoare, care includea cererea de Îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirii Consiliului Judeţean Harghita, cu o valoare aprobată de 41.693.788,92 de lei, maximul eligibil care poate fi accesat.

„Prin reabilitarea energetică a clădirii vrem să reducem consumul de energie electrică de la 260 de kWh/mp/an la 106 de kWh/mp/an. Astfel, gradul de economisire al consumului energetic va fi de 60%. În aceste lucrări este inclus tot, de la subsol, la etaje şi până la acoperiş, reabilitarea sistemului energetic, reabilitarea faţadei, a închizătorilor, a iluminatului, înlocuirea lifturilor, a reţelei de termoficare, de alimentare cu apă, practic toate utilităţile” a detaliat Péli Levente, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Programe şi Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, cel care a pregătit acest proiect.

În afară de izolarea exterioară a clădirii, ferestrele actuale vor fi înlocuite cu geamuri termopan cu 3 camere, se vor schimba ţiglele şi acoperişul va fi izolat, vor fi reabilitate coloanele din jurul clădirii, cupola sălii de marmură va fi şi ea înlocuită, uşile de intrare şi cele ale garajelor vor fi prevăzute cu sisteme automate de deschidere şi închidere, iar corpurile de iluminat vor fi prevăzute cu becuri LED. În clădire va exista aer condiţionat. Se vor instala panouri solare, colectoare solare pe acoperişul interior, va fi modernizat şi iluminatul stradal, în plus, va fi reabilitat exteriorul clădirii (pavaj, scări, terasă, ş.a.m.d.), vor fi renovate Sala de marmură de la parter, Amfiteatrul şi sala de expoziţii, între altele. La subsol, pe lângă garaje şi arhive, va fi amenajată o sală de expoziţii, un colţ pentru copii şi o sală de relaxare, potrivit proiectului, iar pentru fumători se va crea un loc special deasupra mezaninului din interiorul clădirii.

La realizarea proiectului tehnic se are în vedere consultarea populaţiei, în acest sens urmând să fie realizate mai multe variante, dintre care va fi aleasă soluţia optimă.

Preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba, a declarat că, în urma reabilitării clădirii Palatului Administrativ, se doreşte ca acesta să devină un incubator pentru cetăţenii judeţului Harghita.

„Această clădire poate să ofere mult mai mult decât spaţii de birouri pentru instituţii. După cum aţi văzut, am realizat Galeria (de Artă), vin foarte multe persoane care ţin aici prezentări şi, având în vedere că prin Ordonanţa nr. 88, avem o finanţare pentru pregătirea Casei de Cultură a Sindicatelor pentru un proiect european, aceasta, împreună cu Universitatea Sapientia, urmând să formeze un centru de incubare de tip cercetare; ambele clădiri vor putea să aibă o viziune şi o ofertă pentru mediul economic. Noi credem că şi activităţile economice se vor putea desfăşura aici: vor putea fi organizate expoziţii, prezentări şi multe alte activităţi care vor sluji şi întări viaţa economică şi pe cea civilă. Obiectivul nostru este să fim un incubator pentru cetăţeni şi la baza reabilitării clădirii Palatului Administrativ stau aceste obiective”, a concluzionat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.