Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mircea Dușa, fost primar al municipiului Toplița, prefect al județului Harghita, parlamentar și ministru, a încetat din viață | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Politic » Mircea Dușa, fost primar al municipiului Toplița, prefect al județului Harghita, parlamentar și ministru, a încetat din viață
Mircea Dușa, fost primar al municipiului Toplița, prefect al județului Harghita, parlamentar și ministru, a încetat din viață

Mircea Dușa, fost primar al municipiului Toplița, prefect al județului Harghita, parlamentar și ministru, a încetat din viață

  • Romeo-Țepeș Focșa, președintele PSD Harghita: „Pentru mine a fost nu doar un prieten și un coleg, ci și un mentor”

În această dimineață, Mircea Dușa a încetat din viață la locuința sa din județul Mureș. Avea 67 de ani și suferea de cancer, în vara acestui an descoperindu-i-se metastaze.

Romeo-Țepeș Focșa, președintele PSD Harghita, ne spunea că organizația județeană a primit cu mare tristețe vestea dispariției „colegului și prietenului nostru. Și-a făcut datoria cu onoare și respect indiferent de demnitățile publice pe care le-a avut, atât ca ministru al Apărării, al Ministerului de Interne, prefect sau parlamentar”.

Pentru Romeo-Țepeș Focșa, vestea trecerii la cele veșnice a fostului demnitar Mircea Dușa este cu atât mai apăsătoare cu cât l-a precedat în funcția de președinte al organizației harghitene. „Pentru mine a fost nu doar un prieten și un coleg, a fost și un mentor”.

Romeo-Țepeș Focșa a ținut să ne precizeze că în ultimele zile a vorbit cu Mircea Dușa, iar dorința sa a fost ca subiectul dispariției sale să fie tratat cu simplitate, nedorindu-și elogii.

Condoleanțe din partea instituțiilor și demnitarilor

Întreaga organizație PSD Harghita transmite condoleanțe familiei.

Ministerul Apărării Naționale, într-o postare pe pagina de Facebook, transmite „în numele întregului personal al Armatei României sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Am aflat cu mare tristețe vestea dispariției în această dimineață a colegului nostru social-democrat Mircea Dușa.

În toate demnitățile publice pe care le-a avut, fie că a fost vorba de ministru al Apărării, de Interne sau pentru Relația cu Parlamentul, prefect sau parlamentar, Mircea Dușa și-a făcut datoria cu onoare și respect pentru interesul public.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

***

Mircea Dușa s-a născut în Toplița, în anul 1955. A fost viceprimar al orașului Toplița în perioada 1990-1996. Apoi, din 1996 până în 2000 a fost primar al orașului.

A fost prefect al județului Harghita în perioada 2001-2004, după care, timp de două mandate (2004-2012), a fost deputat.

Pentru o scurtă perioadă de timp (august 2012 – decembrie 2012) a ocupat funcția de ministru al Administrației și Internelor, pentru ca la finalul anului 2012 să ie ales din nou deputat de Harghita în Parlamentul României.

Din decembrie 2012 și până în noiembrie 2015 a fost ministru al Apărării Naționale.

Pe 4 noiembrie 2015, prim-ministrul demisionar Victor Ponta a propus ca Dușa să preia conducerea interimară a guvernului. Propunerea, însă, nu a fost acceptată de președintele Klaus Iohannis.

A fost secretar de stat, șef al Departamentului pentru politica de apărare și planificare în cadrul Ministerului Apărării, în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2018.

În 2018 a devenit prefect al județului Mureș, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2019. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.