Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a comunicat, la sfârşitul lunii ianuarie, pe pagina proprie de Internet, problemele cu care se confruntă locuitorii şi proprietarii de terenuri din zona Szécseny şi care sunt paşii spre dezvoltarea unei infrastructuri adecvate.
Astfel, zona Szécseny a fost reîncadrată printr-o hotărâre de consiliu local dintr-o zonă B într-o zonă D, ceea ce a însemnat reducerea impozitelor plătite către bugetul oraşului. Conform sursei citate, în 2020 impozitele plătite au fost în valoare de 64.176 de lei, iar după reîncadrarea zonei, în 2021, impozitele au ajuns la suma totală de 29.639 de lei.
Un pas important pentru locuitorii zonei a fost introducerea din 1 februarie 2022 a unei linii de autobuz permanente. La sfârşitul aceluiaşi an a fost mărită frecvenţa curselor şi în 2023 au fost înregistraţi în jur de 13.500 de călători.
Pentru a putea fi posibilă dezvoltarea zonei, înregistrarea în cartea funciară a drumurilor a fost un pas important. În momentul de faţă, peste 8 km de drum fac parte din domeniul public, ceea ce face posibilă şi întreţinerea reţelei rutiere. În comunicarea primăriei au fost integrate sumele alocate întreţinerii drumului din ultimii ani, în 2020 au fost cheltuiţi 72.325 de lei, în 2021 au fost 177.079 de lei, iar în 2023 suma alocată a fost de 301.787 de lei, sumă în care nu este inclusă şi întreţinerea pe timp de iarnă. În urma înregistrării în cartea funciară a străzilor, acestea au primit denumiri, iar localnici pot solicita şi carte de identitate pe adresele respective.
În cadrului unui program finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost alocată suma de 490.000 lei pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care în prezent se află în faza de colectare a observaţiilor publice. „Beneficiile PUZ-ului sunt multiple. Rolul său principal este de a transforma Szécseny dintr-o zonă de vacanţă într-o zonă rezidenţială. Pe lângă faptul că stabileşte tendinţele în materie de dezvoltare urbană şi oferă răspunsuri clare la problemele de construire vechi de decenii, acesta permite locuitorilor să solicite finanţare prin programul Casa Verde”, se arată în informare. În ceea ce priveşte extinderea reţelei de electricitate, compania Electrica Distribuţie a lansat studiul de fezabilitate, care în prezent se află în faza de proiectare.
În cadrul informării sunt prezentate investiţiile care ar trebui să aibă loc în următorii ani, care prevăd construirea reţelelor de apă, canalizare şi gaz, după care asfaltarea drumului. Pe teritoriul zonei Szécseny vor fi 18 km de conducte noi de apă şi 23,5 km de conducte de canalizare, proiectul este derulat de Harvíz şi a fost lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
Reţeaua de gaz va fi construită în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest, printr-un proiect care ajunge la valoarea totală de 25,23 milioane de lei. Proiectul este finanţat prin programul Anghel Saligny cu 17,30 milioane lei, iar diferenţa va fi asigurată de către primărie. Acesta se află la finalul studiului de fezabilitate, după care va urma proiectarea, apoi construcţia efectivă a 15 km de reţea.
În ceea ce priveşte asfaltarea drumului, o problemă care persistă în rândul localnicilor, aceasta poate fi posibilă doar după realizarea infrastructurii utilităţilor publice. Proiectul este finanţat prin programul Anghel Saligny cu 8 milioane de lei. Rugămintea primăriei este ca părţile din drum, care încă sunt proprietăţi private, să fie donate domeniului public, astfel încât lucrările la racordarea reţelelor de apă, canalizare şi gaz să fie posibile.
EMILIA Ş.