Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şcoala din Borsec, modernizată cu fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » Şcoala din Borsec, modernizată cu fonduri europene
Şcoala din Borsec, modernizată cu fonduri europene

Şcoala din Borsec, modernizată cu fonduri europene

  • Un mediu modern şi renovat îi aşteaptă pe elevii Liceului Tehnologic „Zimmethausen” din Borsec. Clădirea reabilitată cu fonduri europene a fost oficial inaugurată luni. În cadrul ceremoniei a fost organizată şi ziua porţilor deschise, prin care cei interesaţi au avut ocazia să viziteze clădirea modernizată

În istoria Liceului Tehnologic Zimmethausen au învăţat şi s-au format sute de elevi, aducând numeroase valori comunităţii din Borsec. Acum, instituţia de învăţământ poate primi generaţiile viitoare într-un mediu modern şi sigur. Pentru o educaţie de calitate, condiţiile excelente sunt esenţiale, iar cu bucurie putem spune că în oraşul Borsec acestea sunt acum disponibile.

„S-a împlinit încă un vis în istoria Borsecului, care, recunosc, a fost şi visul meu. Îndrăznesc să afirm că acesta este un moment mai important pentru oraş decât deschiderea centrului Fontana. Cei care au frecventat şcoala aici ştiu în ce condiţii s-a desfăşurat activitatea în ultimii ani” – a declarat în cadrul discursului său festiv József Mik, primarul oraşului Borsec. Edilul a prezentat pe scurt lucrările realizate în cadrul investiţiei, subliniind că s-a făcut tot posibilul pentru ca copiii din Borsec să poată învăţa în condiţii foarte bune. „Toate resursele sunt disponibile pentru a oferi oraşului o educaţie de calitate. Acum este rândul dumneavoastră, dragi profesori, să vă asiguraţi că prin munca voastră se va obţine o îmbunătăţire a rezultatelor”. Primarul a dezvăluit că instituţia de învăţământ a fost acceptată în Programul Naţional „Masă sănătoasă”, astfel încât elevii se pot aştepta să primească mâncare asigurată de stat încă din acest an.

În discursul său festiv, Tihamér Barti, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a vorbit despre importanţa investiţiilor în educaţie. La rândul său, inspectorul şcolar Annamária Lapohos şi-a exprimat convingerea că renovarea clădirii liceului va contribui la ridicarea calităţii învăţământului în Borsec.

„Ne bucurăm de fiecare investiţie în infrastructura educaţională. Este o bucurie specială pentru noi faptul că alături de investiţiile în turism şi alte domenii, educaţia a rămas o axă prioritară pentru dumneavoastră” – a subliniat Hîrlav Costin. Inspectorul general şcolar adjunct al judeţului Harghita a confirmat în discursul său că liceul din Borsec se află pe lista instituţiilor de învăţământ eligibile pentru Programul Naţional Masa Sănătoasă.

În încheiere, József Ferenczy, directorul Liceului Tehnologic „Zimmethausen” a vorbit despre importanţa educaţiei în viaţa unui oraş: „Pentru fiecare localitate, copiii sunt cei mai importanţi, ei reprezintă viitorul. O comunitate este puternică doar dacă este capabilă să asigure educaţia copiilor. Deşi este foarte important să avem o şcoală modernă, care să răspundă cerinţelor secolului XXI, totuşi consider la fel de important ca copiii noştri să fie educaţi în spiritul tradiţiilor şi culturii noastre”.

Reabilitarea Liceului Tehnologic Zimmethausen a fost realizat prin programul european POR, Axa 13.1: „Proiect integrat pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Borsec”.

În cadrul lucrărilor începute în toamna anului 2022, a fost reabilitată şi termoizolată clădirea liceului. În acelaşi timp a fost renovat şi interiorul clădirii: s-au modernizat instalaţiile aferente, clădirea fiind dotată cu mobilier nou şi echipamente specifice. Au fost montate becuri LED în sălile de clasă, au fost instalate două cazane de 200 kw, curtea şcolii fiind şi ea renovată prin construirea unui teren de sport de 26m x 16m, respectiv dotarea spaţiului de joacă şi aranjarea spaţiilor verzi. Corpul principal al şcolii a fost extins cu un nou etaj, loc în care a fost amenajată o sală multifuncţională cu 170 de locuri. Un element important al investiţiei este instalarea unui sistem de control al accesului pe bază de carduri, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, astfel sporind securitatea instituţiei.

Valoarea totală a investiţiei este de 12.998.750,12 lei, din care cheltuielile eligibile au fost de 6.515.936,84 lei.

Una dintre cele mai importante investiţii din ultimii ani în Borsec este realizată prin Programul Operaţional Regional (POR). Este un proiect integrat prin care, pe lângă clădirea liceului, sunt renovate mai multe clădiri publice din oraş, sunt construite locuinţe sociale şi sunt realizate mai multe investiţii în infrastructură. Valoarea totală a proiectului este de 41,59 milioane lei, din care cheltuielile eligibile sunt de 24,38 milioane lei, suma asigurată din bugetul propriu al primăriei fiind de 17,13 milioane lei.

Rédai Botond, referent presă-Primăria Borsec

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.