Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema retrocedărilor: Primarul din Joseni: Sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte corectitudinea din partea aparatului primarului, nu vă pot spune… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » Problema retrocedărilor: Primarul din Joseni: Sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte corectitudinea din partea aparatului primarului, nu vă pot spune…
Problema retrocedărilor: Primarul din Joseni: Sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte corectitudinea din partea aparatului primarului, nu vă pot spune…

Problema retrocedărilor: Primarul din Joseni: Sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte corectitudinea din partea aparatului primarului, nu vă pot spune…

 Şi în Joseni, eliberarea titlurilor de proprietate fără punerea efectivă în posesie îngreunează finalizarea procesului de retrocedare

La finalul anului trecut am prezentat o analiză vastă, dar şi tehnică cu privire la procesul retrocedării în judeţul Harghita şi deficienţele care au condus la situaţia actuală. Analiza a rezultat în urma unei discuţii cu directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Truţă, care este şi membru al Comisiei judeţene pentru restabilirea dreptului de proprietate. Am arătat atunci multitudinea de nereguli care au îngreunat şi încetinesc în continuare finalizarea procesului de retrocedare. Dintre aceste cauze au fost amintite, printre altele, prevederile legale diferite, practici neunitare la nivelul comisiilor locale, existenţa unor dosare incomplete, eliberarea de titluri de proprietate fără punerea în posesie etc.

În numărul trecut al ziarului am prezentat situaţia privind retrocedările din comuna Joseni, aşa cum este percepută de o parte a locuitorilor comunei. Oamenii au acuzat existenţa a numeroase nereguli şi ilegalităţi făcute de conducerea anterioară. În urma acestor nelegalităţi, în momentul de faţă sunt multe procese pe rolul instanţelor de judecată.

 Eu nu văd cum am putea rezolva această situaţie, pentru că înainte de toate proprietarul ar trebui să ştie unde e amplasamentul lui

În acest context am stat de vorbă cu primarul comunei Joseni, Gáll Szabolcs, care a confirmat faptul că într-adevăr sunt foarte multe probleme în ceea ce priveşte procesul de retrocedare, motiv pentru care situaţia este „cam dificilă”. „În momentul de faţă sunt aproximativ 446 de cazuri în care trebuie să rezolvăm problema proprietarilor. Asta nu înseamnă că în cazul tuturor celor 446 de cazuri nu sunt eliberate titluri de proprietate. În unele cazuri problema este că titlul a fost eliberat cândva, iar proprietarul nu ştia unde este amplasamentul respectiv şi, din acest motiv, nu a fost măsurat terenul la locul respectiv. De fapt, şi aceasta e o problemă. Dacă proprietarul nu ştie unde a fost terenul lui cândva şi nu cunoaşte nici vecinii care au fost cândva, atunci e mai greu de măsurat terenul, e imposibil de fapt. Trebuie măsurat tot terenul (n.n. – realizat plan de parcelare) pentru a putea constata unde sunt lipsuri şi unde sunt terenuri libere, să spun aşa. (…) Eu nu văd cum am putea rezolva această situaţie, pentru că înainte de toate proprietarul ar trebui să ştie unde e amplasamentul lui. Dacă nu ştie el, eu nu am de unde să ştiu. Dar nu pot cere acest lucru nici topografului. Şi comuna Joseni dispune de peste 24.000 de hectare de terenuri. Eu cred că e dificil de măsurat această suprafaţă. Necesită mult timp şi mulţi bani”.

 „Dacă predecesorii mei timp de 25 de ani nu au reuşit să rezolve această problemă, eu nu pot spune că în 2-3 ani voi reuşi să rezolv toate aceste probleme”

Primarul comunei Joseni, care este şi preşedintele Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a explicat că în acest an Consiliul local a aprobat 100.000 de lei pentru începerea măsurătorilor topografice, în vederea realizării planului de parcelare, însă această sumă nu acoperă nici 10% din necesar. „Consiliul local a aprobat în acest an o sumă de 100.000 de lei pentru începerea acestor măsurători, dar această sumă nu cred că va ajunge nici pentru 10% din cheltuieli. Deci va fi o muncă uriaşă şi necesită mult timp şi mulţi bani – asta pot concluziona. Şi chiar dacă Guvernul şi-a asumat acest angajament faţă de Uniunea Europeană (n.n. – pentru a finaliza procesul retrocedărilor), eu nu cred că această problemă va fi rezolvată nici până la sfârşitul anului viitor, pentru că trebuie să ţinem cont că este o problemă gravă. Sunt foarte multe parcele şi în multe cazuri sunt şi foarte multe probleme. (…) Dacă predecesorii mei timp de 25 de ani nu au reuşit să rezolve această problemă, eu nu pot spune că în 2-3 ani voi reuşi să rezolv toate aceste probleme, căci nu mă cred nici eu mai deştept decât au fost ei. Intenţia există… Şi interesul nostru ar fi să rezolvăm cât mai repede aceste probleme, pentru că atunci putem scăpa şi noi de proprietarii terenurilor. Şi nouă ne necesită acest lucru foarte mult timp şi energie. Deci este o pierdere de timp, pentru că un primar ar trebui să se ocupe de dezvoltarea localităţii şi nu cu retrocedarea terenurilor private. În celelalte ţări, puţin mai dezvoltate, nu ştiu dacă pot folosi termenul civilizate, au rezolvat această problemă deoarece au separat aceste două chestiuni şi au înfiinţat o autoritate pentru retrocedarea terenurilor. O instituţie, de fapt, care s-a ocupat numai cu problema aceasta şi primarii, cu aparatul lor, s-au ocupat cu dezvoltarea localităţilor. Eu cred că dacă de la bun început acest lucru ar fi fost rezolvat în felul acesta, am sta mult mai bine faţă de cum stăm acum”, a spus Gáll Szabolcs.

 Sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere

În legătură cu neregulile şi ilegalităţile semnalate de cetăţeni (abuzuri făcute de fosta conducere, dar şi de topograful primăriei), pe care trebuie să le remedieze, primarul comunei Joseni a afirmat că el nu este în măsură să se pronunţe, deoarece „nu sunt nici procuror, nici avocat”. „Sincer să fiu, eu nu mă pot referi la perioadele anterioare, cum au fost, dacă au fost tratate aceste probleme cu corectitudine sau cu abuzuri. Eu nu vă pot spune aşa ceva. Pentru că nici nu am fost acasă, am fost la Cluj-Napoca, şi, de fapt, nu pot afirma ceva ce nu ştiu exact şi la care nu am dovezi concrete. Bine (…) sunt convins că au fost multe probleme şi neînţelegeri din acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte corectitudinea din partea aparatului primarului nu vă pot spune. Nu sunt nici procuror, nici avocat şi nici nu cred că aceasta ar fi sarcina mea să constat aşa ceva. Astfel de probleme sigur că au fost şi vor fi. S-ar putea întâmpla aşa ceva şi în cazul nostru. De fapt, nici proprietarii care deţin acum terenurile respective nu au informaţii concrete. Colegul meu (n.n. – topograful comunei) se ocupă de clarificarea situaţiilor lor. Dar îmi tot spune că nici proprietarii nu prea ştiu de unde, cine, ce au moştenit. De unde provine terenul respectiv, cam câte hectare sunt. Pentru că, cândva, cu Legea 18, când au depus cererea pentru retrocedarea terenurilor, atunci aprobările s-au născut pe baza Registrului agricol. Şi terenurile înregistrate în Registrul agricol nu au fost identice cu terenurile folosite de fapt, deoarece şi în vremea respectivă oamenii (…) au declarat suprafeţe mai mici. Au primit acum, după anul 1989, validări pentru suprafeţe mai mici. Şi din această cauză acum avem foarte multe probleme. Oamenii ar fi trebuit să depună o nouă cerere cu Legea 1 din 2000 sau cu Legea 247 din 2005 şi ei nu au ştiut de ce e necesar să depună cererea respectivă, că e pentru completarea terenului respectiv. Şi acum în foarte multe cazuri avem şi aceste probleme. (…) Sunt multe probleme care se pot rezolva numai prin instanţă”.

 În urma acelor greşeli acum sunt foarte multe neplăceri şi unii sunt chiar revoltaţi

Potrivit lui Gáll Szabolcs, o altă cauză a situaţiei existente a fost graba cu care s-au eliberat titlurile de proprietate în trecut, în urma unor adrese ale prefecţilor din anii 2001 şi 2003. „Atunci era stabilită o normă tuturor localităţilor şi primarilor, că trebuie să elibereze un anumit număr de titluri de proprietate, pentru că acesta a fost un angajament luat faţă de Uniunea Europeană, pentru aderare. Şi din cauza aceasta, chiar dacă nu şi în scris, dar cel puţin verbal, tot timpul au fost constrânşi (n.n. – primarii) să facă faţă cererilor respective. Dar, mă rog, nici un prefect şi nimeni nu a scris aşa ceva, să se facă pe bandă rulantă, să nu se ţină cont de lege ş.a.m.d. Dar dacă cineva încearcă să gândească logic şi real atunci îşi dă seama că este imposibil să elaborezi nu ştiu câte mii de titluri de proprietate într-un an, să te duci în acelaşi timp şi să pui în posesie aşa cum scrie legea, pentru că este, de fapt, imposibil în timp să realizezi acest lucru. Din cauza aceasta s-au întâmplat multe greşeli – şi în urma acelor greşeli acum sunt foarte multe neplăceri şi unii sunt chiar revoltaţi. Dar asta este. Trebuie să ne confruntăm cu situaţia actuală şi cu problemele respective, ce trebuie să le rezolvăm. Dacă nu găsim o cale paşnică pentru rezolvarea acestor probleme, atunci tot nu vom ajunge nicăieri. Trebuie gândit puţin raţional, trebuie făcută o strategie conform căreia putem extinde rezolvarea acestor probleme. Pentru că în afară de rezolvarea logică şi raţională a problemelor eu nu văd altă soluţie. Ne putem ucide între noi, ne putem bate ş.a.m.d., dar cu toate astea situaţia nu se va rezolva”.

O altă problemă care nu îşi poate găsi rezolvarea decât în instanţă se referă la diferendele dintre Composesoratul Joseni şi anumite persoane fizice, pentru anumite suprafeţe de teren. În aceste cazuri e vorba despre anumite terenuri retrocedate către Composesorat, iar ulterior au venit persoane fizice care revendică suprafeţele respective.

Totodată, primarul din Joseni mai afirmă că şi atunci când cere sprijin de la Comisia judeţeană sau de la Oficiul de cadastru fiecare face trimitere la prevederile legii. Din punctul său de vedere, şi condiţia ca pentru eliberarea unui titlu de proprietate trebuie să existe un plan parcelar pentru toată tarlaua face dificilă situaţia. „Dacă fără plan de parcelare nu va elibera titlu de proprietate, aceasta înseamnă că dacă tarlaua are 500 de ha (…) eu trebuie să întocmesc un plan de parcelare pe toată suprafaţa respectivă. Şi, sigur, aşa situaţia e mult mai dificilă decât cum ar fi dacă aş face un proces-verbal cu vecinii, dovedesc că într-adevăr terenul proprietarului e acolo. Dar cum v-am spus, necesită mult timp şi mulţi bani”.

 Şi în cazul nostru, şi mă refer acum la familia mea, sunt astfel de probleme nerezolvate

Gáll Szabolcs a explicat că încearcă să facă tot posibilul pentru a rezolva problemele, „pentru că nici mie nu-mi place să fie nemulţumiţi (n.n. – oamenii) şi să-mi spună că, uite, nu ai fost capabil să rezolvi problema respectivă”. Acesta a spus că inclusiv în familia sa sunt probleme nerezolvate. „Şi în cazul nostru, şi mă refer acum la familia mea, sunt astfel de probleme nerezolvate. Şi tatălui meu îi tot spun să aibă răbdare pentru că vom rezolva şi încercăm să facem ca toată lumea să fie mulţumită. Şi terenul nostru, circa 4 ha, a fost intabulat pentru o altă persoană şi i-am spus că legea nu spune precis că uite, trebuie retrocedat la vechiul amplasament. Spune dacă se poate. Dacă nu se poate, atunci se poate retroceda şi în altă parte. Deci sunt cazuri care au asigurat loc de interpretare din care s-au născut probleme. Şi acum trebuie să rezolvăm aceste probleme”.

Primarul comunei a povestit că în momentul în care a preluat mandatul s-a întâlnit şi cu situaţii în care veneau cetăţeni la el şi încercau să obţină terenuri la care nu aveau dreptul. „Situaţiile sunt dificile, sunt interpretabile şi astfel nu e uşor deloc de găsit o soluţie corespunzătoare pentru toată lumea. Au venit şi aici, la mine, la început, au depus tot felul de cereri, prin care au cerut măsurarea terenului pe vechiul amplasament. Ei au venit cu ideea că, uite, primarul e tânăr şi nu ştie nimic şi hai să încercăm dacă nu cumva reuşim să-l aburim. După ce am pierdut două ore jumătate am aflat că terenul lui e măsurat, de fapt, fratelui lui. Şi sunt tot felul de chestiunii şi şmecherii şi oamenii mai vin să încerce să facă rost de terenuri la care nu sunt îndreptăţiţi”, a concluzionat edilul comunei Joseni. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.