Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fregata care a capturat piraţi în Oceanul Indian… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Fregata care a capturat piraţi în Oceanul Indian…
Fregata care a capturat piraţi în Oceanul Indian…

Fregata care a capturat piraţi în Oceanul Indian…

Miercuri după-amiază, Biblioteca Judeţeană din Miercurea-Ciuc a găzduit prima acţiune din seria celor care vor promova, în această zonă, cultura şi tradiţiile marinăreşti organizate de Statul Major al Forţelor Navale: expoziţia „Marea în culori”, care va fi deschisă până astăzi, la ora 18:00 şi care cuprinde machetele unor celebre vase militare româneşti, uniforme din perioada interbelică, instrumente de navigaţie şi lucrări plastice de peisagistică marină.

marin1„Ne-am gândit că nu mulţi harghiteni au avut ocazia să vadă marea, să vadă navele militare, să ne vadă pe noi, marinarii, şi atunci am spus să mergem noi la ei acasă. Să vadă cum arată fregata Regele Ferdinand, spre exemplu, care a fost în Oceanul Indian şi a capturat piraţi, sau Fregata Mărăşeşti, cea mai mare navă de război construită vreodată în România, cu cele mai multe sisteme de armament la bord”, a spus lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române. Decizia de a organiza evenimente în Harghita „are legătură şi cu faptul că în Miercurea-Ciuc există cimitirul eroilor din Primul Război Mondial, unde îşi dorm somnul de veci peste 1.000 de eroi români, maghiari, austrieci, polonezi, cehi, bulgari şi alte naţionalităţi, iar faptele eroice, de arme, rămân ca un arc peste timp pentru generaţiile viitoare”, a conchis vorbitorul.

Prefectul Adrian Jean Andrei a apreciat la superlativ faptul că Forţele Navale Române sunt prezente în judeţ într-un exerciţiu de promovare a imaginii, iar reprezentanta instituţiei care a găzduit evenimentul, Bedő Melinda, a considerat că expoziţia „este de interes pentru harghiteni, pentru că este ceva diferit de modul nostru de viaţă şi de ceea ce suntem noi obişnuiţi”.

„Considerăm că anul 1860 este certificatul de naştere al marinei militare ridicate pe baze moderne. Tocmai de aceea în expoziţia pe care o oferim aici, în acest mic modul, am ales două din uniformele pe care Alexandru Ioan Cuza a decis să le aleagă pentru un marinar al anilor 1870 şi pentru un ofiţer de marină”, a spus printre altele istoricul şi muzeograful Andreea Croitoru, care a făcut o concisă istorie a marinei militare autohtone, completată cu alte informaţii relevante de comandorul Marius Bohart, directorul Muzeului Marinei Române.

marin2Pictorii-marinari Alexandru Ghinea şi Nicolae Găgeanu, prezenţi şi ei la manifestare alături de câteva zeci de lucrări, au beneficiat de o prezentare calificată şi… pasionată din partea d-nei Liana Naum, şefa Centrului Militar Mangalia.

Şirul manifestărilor desfăşurate de către marinarii militari în judeţul Harghita, în colaborare cu Prefectura Judeţului, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi alte instituţii publice şi private continuă conform comunicatului  de mai jos. (G. Mihail)

Evenimente inedite la Miercurea-Ciuc

Statul Major al Forţelor Navale, în colaborare cu Prefectura judeţului Harghita şi cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, organizează, în premieră, marţi, 23 februarie, două evenimente culturale, care vor avea loc la Casa de Cultură din Miercurea-Ciuc, Piaţa Libertăţii, nr. 16.

La ora 17:00, marinarii militari îi invită pe elevii din municipiul harghitean la spectacolul Aventurile lui Chilli Ramirez, prezentat de actorii Teatrului pentru copii Arlechino din Braşov. Autorul piesei este Ioan Gyuri Pascu, regia spectacolului este semnată de către Atila Vizauers, iar scenografia de Mihai Pastramagiu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Intrarea este liberă, începând cu ora 16:40.

La ora 19:30, pe scena Casei de Cultură, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol muzical de excepţie pentru publicul din Miercurea-Ciuc. Sub bagheta dirijorului col. dr. Cornel Ignat, instrumentiştii vor prezenta piese muzicale din repertoriul marinăresc şi din repertoriul de muzică de promenadă. Intrarea este liberă, începând cu ora 19:10.

Realizarea celor două evenimente culturale inedite este susţinută de către SC Perla Harghitei SA, SC Bancpost S.A. şi Liga Ofiţerilor din Marina Militară, iar acţiunea face parte dintr-o serie de activităţi organizate în perioada 23-25 februarie de Forţele Navale Române şi Brigada 61 Vânători de Munte, în judeţul Harghita, dedicate cinstirii memoriei eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Biroul informare şi relaţii publice

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.