Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarii harghiteni – atenţionaţi să protejeze persoanele fără adăpost şi pe cele care nu au locuinţele încălzite | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Primarii harghiteni – atenţionaţi să protejeze persoanele fără adăpost şi pe cele care nu au locuinţele încălzite
Primarii harghiteni – atenţionaţi să protejeze persoanele fără adăpost şi pe cele care nu au locuinţele încălzite

Primarii harghiteni – atenţionaţi să protejeze persoanele fără adăpost şi pe cele care nu au locuinţele încălzite

Vremea s-a răcit considerabil în ultimele două zile şi meteorologii nu au veşti dintre cele mai bune pentru cele care urmează în Harghita. În aceste condiţii, prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, i-a atenţionat pe primari să se îngrijească de protejarea persoanelor fără adăpost şi a celor care locuiesc în spaţii neîncălzite

În adresa înaintată edililor din judeţ, prefectul le solicită punctual să pregătească adăposturile existente şi să elimine restricţiile privind cazarea persoanelor care au domiciliul în alte localităţi, să implice toate structurile cu atribuţii în domeniul protecţiei populaţiei, inclusiv poliţiile locale, în identificarea persoanele care nu îşi pot asigura încălzirea locuinţelor şi a celor fără adăpost, preluarea şi transportul acestora în perioadele cu temperaturi scăzute în spaţiile special amenajate pe raza fiecărei localităţi. Totodată, le recomandă primarilor să se asigure de buna funcţionare a serviciilor de utilităţi publice (alimentarea cu apă şi energie termică).

Luni dimineaţă, temperaturile au scăzut considerabil în Harghita, staţiile meteo consemnând valori minime sub limita gerului în toate localităţile judeţului. Cel mai frig, minus 14 grade Celsius, a fost la Bucin, iar cel mai „cald” – minus 11 grade Celsius – la Odorheiu Secuiesc. Valorile termice au continuat să scadă, iar ieri dimineaţă, mercurul a coborât în termometre până la minus 20 de grade Celsius la Miercurea Ciuc, minus 17 grade Celsius la Joseni, minus 16 grade la Staţia Meteo de Munte Bucin, minus 13 grade la Topliţa şi minus 10 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.

„Începând de miercuri, pentru următoarele 2-3 zile, intrăm pe o uşoară încălzire în Transilvania, astfel încât ajungem la normalul termic, ziua trecem un pic peste zero grade Celsius în Alba, Sibiu şi Mureş, dar în Harghita temperaturile maxime rămân negative. Ger mai avem în noaptea de marţi spre miercuri în Harghita, în jur de minus 15 grade Celsius, iar în noaptea de joi spre vineri mai scapă, izolat, sub minus 12 grade, tot în zona depresionară din Harghita; în restul Transilvaniei va fi mai cald. De vineri, 11 ianuarie, se răceşte, dar nu mai jos de temperaturile de marţi dimineaţă, datorită faptului că cerul rămâne noros. Vom avea, în schimb, ninsori slabe, nesemnificative, începând de miercuri, iar în 10 şi 11 ianuarie vom avea ninsori mai importante în sudul şi estul Transilvaniei, în Carpaţii Meridionali, de Curbură şi în Orientali”, a declarat, ieri, meteorologul Adrian Paşol de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud de la Sibiu.

Potrivit acestuia, cea mai scăzută temperatură din ţară în acest an, de minus 23 de grade Celsius, a fost înregistrată marţi dimineaţa în municipiul Sibiu.

Minima absolută a lunii ianuarie în judeţul Harghita a fost consemnată la Miercurea Ciuc, în anul 1985, când termometrele de la staţia meteo din localitate au arătat minus 38,4 grade Celsius.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.