Drumarii taie arborii care pun în pericol siguranţa rutieră pe DN 13/A; circulaţia rutieră se desfăşoară cu întreruperi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Drumarii taie arborii care pun în pericol siguranţa rutieră pe DN 13/A; circulaţia rutieră se desfăşoară cu întreruperi
Drumarii taie arborii care pun în pericol siguranţa rutieră pe DN 13/A; circulaţia rutieră se desfăşoară cu întreruperi

Drumarii taie arborii care pun în pericol siguranţa rutieră pe DN 13/A; circulaţia rutieră se desfăşoară cu întreruperi

Acţiunea a început ieri dimineaţă şi va dura până la tăierea şi îndepărtarea unui număr de 600 de arbori, care prezintă un real pericol pentru siguranţa conducătorilor auto şi pentru traficul rutier. Drumarii intervin pe DN 13/A, între localităţile Lupeni şi Corund, pe Vârful Calonda

De la începutul sezonului rece şi în continuare, ninsorile – mai abundente decât în anii trecuţi – încarcă coronamentul copacilor. Zăpada îngheţată de ger şi chiciura îi îngreunează, aplecându-i peste partea carosabilă. În ciuda peisajului de basm creat de natură, chiar şi cea mai slabă suflare de vânt îi rupe, doborându-i pe carosabil, aşa cum s-a întâmplat în perioada sărbătorilor de iarnă, punând în pericol viaţa şoferilor şi siguranţa traficului rutier.

„În urma precipitaţiilor din ultima perioadă şi a temperaturilor foarte scăzute s-a depus foarte multă chiciură şi gheaţă pe ramurile copacilor şi există pericolul ca aceştia să cadă peste maşinile din trafic. S-a luat decizia să tăiem arborii periculoşi în zona de siguranţă; de altfel, am mai acţionat în acest sens şi în perioada  27-29 decembrie anul trecut, am continuat şi la începutul anului, dar încă se prăbuşesc foarte mulţi copaci pe drum. Am identificat în jur de 600 de arbori periculoşi, din care am reuşit să tăiem până acum (de marţi dimineaţă şi până la prânz – n.a.) în jur de 50 şi sperăm să ajungem la 200 până seara”, a declarat şeful Secţiei Drumuri Naţionale – Districtul Odorheiu Secuiesc, Laurenţiu Oniche.

Potrivit interlocutorului nostru, acţiunea se desfăşoară cu dificultate, din cauza condiţiilor meteorologice vitrege. Arborii îngheţaţi se rup de la vârf sau de la mijloc, înainte de a fi tăiaţi cu drujbele de la bază şi apoi trebuie tăiaţi în bucăţi ca să poată fi îndepărtaţi de pe carosabil. Pentru cei şase muncitori drumari de la Districtul Odorheiu Secuiesc este şi mai greu să îndure gerul şi vântul de pe Vârful Calonda.

Din când în când, circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri pentru aproximativ cinci minute, până la tăierea arborilor şi degajarea carosabilului.

„Acţiunea va continua şi în zilele următoare, până când vom reuşi să tăiem toţi arborii care pun în pericol siguranţa şoferilor şi a circulaţiei”, a afirmat Laurenţiu Oniche.

Două echipaje ale Poliţiei Rutiere au fost mobilizate în zonă şi poziţionate în ambele părţi ale segmentului DN 13/A pe care se lucrează.

„Acordăm sprijin drumarilor, care au luat o decizie înţeleaptă, de a tăia arborii care prezintă un potenţial pericol pentru traficul rutier. (…) Încercăm să fluidizăm traficul rutier în aşa fel încât lucrările să se execute, oprim circulaţia atunci când arborii sunt tăiaţi şi cad, dar se acţionează rapid, în aşa fel încât îndepărtarea lor să nu impieteze foarte mult traficul rutier”, a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Gheorghe Filip.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.