Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » (Inter)Național » Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre
Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre

Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre

Ovidiu Răcorean, cercetător la Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din Bucureşti: „Avem speranţe că aceste computere cuantice vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”

Geometria spaţiu-timpului din jurul unei găuri negre se comportă precum un computer cuantic şi poate codifica fotonii cu mesaje cuantice, conform unei noi lucrări publicate în jurnalul Annals of Physics. Autorul, cercetătorul român Ovidiu Răcorean, sugerează că, astfel, computerele cuantice ar putea fi folosite pentru a afla detalii despre aceste obiecte cosmice enigmatice.

În cursa de a construi computere cuantice de dimensiuni acceptabile, dispozitivele care folosesc impulsurile de lumină – flux de fotoni – pentru a transporta informaţia cuantică sunt printre cele mai populare soluţii. Acest lucru se datorează faptului că este uşoară utilizarea gradului de libertate al fotonilor pentru a codifica biţii cuantici, numiţi qubiţi, care sunt unităţile standard ale informaţiei în computarea cuantică.

Termenul de „grad de libertate” se referă la acele proprietăţi ale fotonilor care capătă valori care pot fi folosite într-o manieră echivalentă cu 0 şi 1 în computerele cuantice. „În acest studiu am folosit polarizarea momentului cinetic al fotonilor drept purtătoarea biţilor cuantici”, a precizat Ovidiu Răcorean, cercetător la Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din Bucureşti.

„Geometria distorsionată a spaţiu-timpului de lângă găurile negre rotative poate crea şi manipula informaţia cuantică a impulsurilor de lumină care sunt emise de sau se află în apropierea găurilor negre”, explică Răcorean. Acest lucru este similar cu procesul care are loc într-un computer cuantic teoretic.

„Noutatea în studiul meu o reprezintă sugestia că geometria spaţiu-timpului de lângă găurile negre rotative acţionează într-o manieră similară cu o instalaţie de oglinzi şi prisme”, a adăugat cercetătorul român.

Ceea ce înseamnă că o gaură neagră rotativă scrie un cod cuantic pe care îl putem decodifica în viitorul apropiat atunci când vom crea computere cuantice. „Suntem aproape de intrarea într-o nouă eră tehnologică, o eră care poate fi dominată de tehnologie cuantică”, a mai declarat Răcorean. „Avem speranţe că aceste computere cuantice vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”, a concluzionat savantul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.