Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Președintele Consiliului Județean Harghita vine cu precizări după „circul mediatic” care a urmat „sărbătoririi” deciziei Curții de Apel Bacău | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Președintele Consiliului Județean Harghita vine cu precizări după „circul mediatic” care a urmat „sărbătoririi” deciziei Curții de Apel Bacău
Președintele Consiliului Județean Harghita vine cu precizări după „circul mediatic” care a urmat „sărbătoririi” deciziei Curții de Apel Bacău

Președintele Consiliului Județean Harghita vine cu precizări după „circul mediatic” care a urmat „sărbătoririi” deciziei Curții de Apel Bacău

  • Borboly Csaba, președintele CJ Harghita: „Eu cred că ilegalitatea nu are moralitate. (…) Prin corupție nu se poate falsifica istoria. Este păcat ca încălcarea atât de grosolană și clară, unde vieți de oameni au fost puse în pericol, să primească o asemenea susținere mediatică”

La scurt timp după primirea deciziei instanței, potrivit căreia cele 50 de cruci din beton în memoria ostașilor români uciși în timpul celor două conflagrații mondiale au fost amplasate ilegal în Cimitirul de la Valea Uzului” și că ele „trebuie dărâmate”, mass media centrală a sancționat gestul „provocator” al președintelui Consiliului Județean Harghita prin care a ales să „sărbătorească reușita”. 

„Gest controversat și provocator al președintelui Consiliului Județean Harghita, Borloby Csaba. Acesta a ținut să se filmeze în timp ce sărbătorește, deschizând o bere, decizia Justiției privind demolarea crucilor ostașilor români din cimitirul de la Valea Uzului”, a titrat România TV.

„Gest sfidător. Președintele CJ Harghita a sărbătorit cu bere decizia demolării crucilor românești din Valea Uzului”, s-au pronunțat jurnaliștii Realitatea TV.

Fostul mogul media Sorin Ovidiu Vântu a postat, la rândul lui, un mesaj video în care a criticat aspru lipsa de reacție a societății românești față de decizia Curții de apel Bacău. „Valea Uzului mi se pare cel mai important eveniment care s-a petrecut în ultimii mulți ani în România. La 23 august 1944, armata română a întors armele împotriva armatei germane. Am luptat până ce tinerii de atunci au eliberat România. Au murit peste 500.000 de români. Câțiva au fost îngropați în Valea Uzului și li s-au pus cruci la cap. Prin decizia unui judecător român, urmare a unei reclamații a unor cetățeni de etnie maghiară, s-a comis o blasfemie îngrozitoare. Acelor băieți li se-au luat crucile de la cap.  (…) Aici e pământ românesc! Clocotesc de revoltă și voi stați ca proștii, fără să luați atitudine, fără să ziceți nimic. Să vă fie rușine!”.

Președintele Consiliului județean a venit cu precizări miercuri, în cadrul unei conferințe de presă,„având în vedere și circul mediatic care s-a lansat” și care, în opinia domniei sale, „momentan tergiversează miezul problemei”.

„Eu cred că ilegalitatea nu are moralitate. Totodată, am declarat că prin corupție nu se poate falsifica istoria. Este păcat ca încălcarea atât de grosolană și clară, unde vieți de oameni au fost puse în pericol, să primească o asemenea susținere mediatică. De mai multe posturi de televiziuni am fost «tras la răspundere», că de ce vorbesc în limba maghiară – aș dori să specific că Constituția ne dă dreptul să ne folosim limba. Totodată este un drept fundamental pentru un om să se bucure de o reușită, o reușită care acum, la final, definitiv și irevocabil a fost confirmată și de instanță. Și, totodată, noi avem un obicei aici în zonă: când avem o reușită, sărbătorim. Nici acest drept nu poate să fie luat de la noi”, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Șeful administrației publice județene a precizat că ar putea discuta „zeci de ore” despre Valea Uzului, dar a apreciat că deocamdată sunt 5-6 subiecte pe care dorește să le aducă momentan în atenția publicului pentru clarificare, acte și decizii administrative.

„În primul rând, cu construcția realizată de orașul Dărmănești, o mare parte din ea s-a realizat pe mormintele ostașilor eroi căzuți – o parte dintre ostașii înmormântați acolo fiind din Regimentul de la Miskolc. Peste o parte dintre ei s-a turnat beton și eu cred că asta este o profanare și despre asta nu se vorbește. Al doilea lucru pe care aș dori să îl menționez este că eu consider că ce este acolo din ciment, nisip și apă, adică betonul realizat într-o formă de cruci, nu putem să le numim monumente sfințite. Pentru că chiar aici, noi, înainte de 9 iunie am atras atenția Bisericii Ortodoxe, am atras atenția și orașului Dărmănești, Prefecturii și tuturor factorilor de răspundere, că nu se poate inaugura ceva care este ilegal și care este imoral, fiindcă construcția s-a realizat peste mormintele eroilor căzuți din partea cealaltă. Și de ce zic că nu este monument? Fiindcă din anul 2015 legislația spune foarte clar ce tip de autorizare este necesară ca orice să devină monument istoric și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) este autoritatea care funcționează în interiorul Ministerului Apărării Naționale și care poate să autorizeze. Avem aici adresa Ministerului Culturii prin care s-a confirmat și către Dărmănești că fără acestea nu se poate oficializa ca monument, chiar i-a și amendat Ministerul Culturii (…) Deci nu este monument, este beton turnat în formă de cruci, care  fost amplasat undeva ilegal, banul public a fost cheltuit ilegal, deci tot ce s-a făcut acolo este ilegal. Deci nu putem să vorbim de sfințire și de monument”, a explicat președintele CJ Harghita.

Legat de locația în care au fost amplasate cele 50 de cruci din beton, dedicate eroilor români uciși în Valea Uzului, președintele CJ Harghita a precizat că „avem două sentințe definitive și irevocabile prin care Curtea de Apel Bacău și Curtea de Apel Târgu Mureș au confirmat că terenul este în proprietatea și în administrarea comunei Sânmartin. La unul dintre procese am avut lângă noi și Prefectura Bacău, care a spus că a fost ilegală hotărârea prin care a fost luat în domeniul public al orașului Dărmănești acel teren și instanța a confirmat. Proprietatea terenului aparținând comunei Sânmartin – a fost confirmată de Lista de inventar și de lista proprietății publice a comunei prin Hotărâre de Guvern –, ea a fost atacată de primăria Dărmănești și a pierdut. Iar acum instanța (Curtea de Apel Bacău) a validat acest lucru”, a detaliat Borboly Csaba.

Potrivit sursei citate, „în urma acestei decizii mai multe procese aflate în derulare așteptă să ajună la final, intabularea OCPI Moinești de către Dărmănești să fie ștearsă și mai sunt procese cu IGSIC (Inspectoratul de Stat în Construcții), celălalt cu Ministerului Culturii, cu două amenzi mari”.

Președintele Borboly Csaba a adus în atenția reprezentanților mass-media și o Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva săptămâni, „care spune foarte clar care sunt atribuțiile și pașii de urmat în cazul unor construcții ilegale, fără autorizare”.

Conform acesteia, IGSIC urmează să notifice fie unitatea administrativ-teritorială, fie Consiliul Județean, având în vedere că Primăria Sânmartin nu are Serviciu de Urbanism, iar cel notificat va solicita Primăriei Dărmănești, care a construit crucile din beton, să le demoleze în decurs de două zile.

„Dacă nu s-a realizat acest lucru, cu ajutorul Poliției demolarea trebuie executată și cheltuielile suportate de către cel care a construit”, a menționat Borboly Csaba.

Potrivit primarului comunei Sânmartin, Birtalan Sándor, până în prezent nu s-a primit motivarea în scris a instanței.

Întrebat dacă există posibilitatea să mai aibă loc evenimente nedorite în Valea Uzului, președintele CJ Harghita a răspuns: „avem decizia irevocabilă a Curții de Apel Târgu Mureș în privința programului de vizitare, că niciodată nu a fost închis cimitirul, doar atunci când au fost circuri. Atunci s-a confirmat prin decizia Curții de Apel că are dreptul Comuna Sânmartin să intervină. Eu atâta pot să zic, că suntem într-un stat de drept și primăria Sânmartin, care este abilitată, poate să reglementeze cum dorește și cum este legal”, a evocat acesta.

Întrebat dacă nu regretă gestul de a bea bere în urma deciziei instanței, ținând cont că este un subiect sensibil, care ar fi trebuit să fie tratat cu mai multă decență, președintele Borboly Csaba a răspuns: „Deci am zis, ilegalitatea cu moralitatea nu se pot suprapune și noi avem dreptul fundamental de a ne bucura. Era mai bine să nu fie scos și defăimat acest lucru, eu cred că acei oameni ar trebui să regrete, care au folosit în mod obscur momentul bucuriei noastre”.

O altă întrebare din partea jurnaliștilor a vizat punerea în aplicare a  dialogului cu Consiliul Județean Bacău cu privire la stabilirea locațiilor de comemorare a eroilor martiri, promovat de președintele CJ Harghita, acesta a spus: „Pregătim documentația, pentru că avem foarte multe informații, în ultimii patru ani am primit foarte multe documente despre unde sunt ostașii români înmormântați, vrem să facem o documentație cu GPS, cu coordonate, câți morți sunt și ele vor fi puse și actualizate pe site-ul uz.hargitamegye.ro/ro/pagina-principală”.

„Dacă nu numai circul este interesul, eu, ca și președinte al CJ Harghita, sunt deschis, sper să fie și primăriile – cu dl și cu dna primar încă nu am discutat, dar urmează după ce noi avem un material intern despre aceste locații. Sunt două lucruri: unul este despre cei care au căzut în partea românească (Poiana Uzului) și este cea de-a doua categorie – cei care au fost prizonieri și au murit în spitalele părții maghiare. Trebuie să urmeze un dialog, dar nu putem fără cei care au interes: Bacău, MApN, etc.”, a afirmat Borboly Csaba.

Întrebat dacă s-a pus vreodată problema deshumării rămășițelor pământești ale  românilor din cimitirul de la Valea Uzului, sau osemintele lor vor rămâne acolo, președintele Consiliului Județean Harghita a declarat: „asta cu câți români sunt acolo nimeni nu știe, ultima oară erau cinci, dintre care  s-a demonstrat că erau din Ucraina, din Subcarpatica cu nume românesc. Acum nu există material cert dacă sunt acolo. Noi nu avem dreptul să deshumăm pe nimeni, doar Ministerul poate decide”.

La rândul său, primarul Comunei Sânmartin a fost chestionat cu privire la existența autorizațiilor în cazul intervențiilor făcute în cimitirul de la Valea Uzului până în prezent.

„Eu sunt primar din 2020. Trebuie să mă uit şi eu în documentaţii, deci este un lucru pe care l-am moştenit. Tot ceea ce s-a făcut a fost înainte de 2015, trebuie să ne uităm, dar după câte știu această lege e din 2015”, a spus primarul Birtalan Sándor.

Cu privire la posibile temeri cu privire la exploatarea acestui subiect în continuare, în condițiile în care sunt persoane care și-au anunțat intenția de a merge la Valea Uzului, să îi comemoreze martirii români de Ziua Eroilor și dacă aceștia vor fi împiedicați să vină, președintele CJ Harghita a spus: „Cum zice legea, așa trebuie să fie făcut, asta pot să spun eu. Eu nu sunt autoritatea care poate să reglementeze cine și când mergea acolo și ce face. Poate să reglementeze Primăria Sânmartin. Dacă cineva merge împotriva reglementării și legii, are consecințe în vigoare. Deci, eu asta pot să spun. Şi eu, aici, la Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc, nu pot să umblu cum vreau eu, nu?  Deci, tot așa și acolo. Cred că tot acel regim trebuie ţinut ca şi aici, la Miercurea-Ciuc, ca oamenii să meargă acolo paşnic, oamenii să participe și să comemoreze, indiferent de etnie. Deci, în cadrul legal și cadrul reglementat. Deci, nu există nu se poate reglementa pe etnie vizitarea”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.