Colecte pentru victimele cutremurelor din Turcia | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Colecte pentru victimele cutremurelor din Turcia
Colecte pentru victimele cutremurelor din Turcia

Colecte pentru victimele cutremurelor din Turcia

  • Începând de astăzi, cei care doresc, pot aduce donaţiile la subsolul clădirii Consiliului Judeţean din Miercurea-Ciuc, dar şi în alte locuri din judeţ, bunurile urmând să fie transportate apoi la Bucureşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita Borboly Csaba a declarat miercuri, că în urma discuţiilor purtate cu Ambasada Turciei şi cu organizaţiile de caritate, instituţia pe care o conduce a intrat în posesia listei cuprinzând bunurile de care este nevoie în ţara afectată de puternicul cutremur din data de 6 februarie: pături, saltele, termosuri, lămpi, scutece, materiale pentru curăţenie şi produse de igienă personală.

„Avem experienţa cu Ucraina şi s-a văzut că este bine să fie aduse materiale noi. Unele erau atât de deteriorate, încât nu puteau fi folosite. De asemenea, au nevoie de bani. Noi începând de joi vom pune la dispoziţie o locaţie aflată la subsolul clădirii Consiliului Judeţean, unde pot fi aduse donaţii 24 de ore din 24. Totodată, vom deschide puncte de preluare a donaţiilor la Birourile teritoriale din Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa. Astăzi vom lansa un apel şi către primării, pentru că aşteptăm ca şi la nivelul lor să fie deschise puncte de colectare”, a declarat Borboly Csaba.

Conform înţelegerii cu Ambasada Turciei, donaţiile din Harghita vor fi transportate la Ambasada Turciei la Bucureşti, unde a fost deschis un punct de colectare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a anunţat că există şi un portal – http://segitunk.online.ro/ro – unde se pot dona bani, acesta devenind funcţional începând de miercuri după-amiaza.

Borboly Csaba a precizat că se intenţionează alocarea de fonduri pentru victimele cutremurului din Turcia şi din bugetul Consiliului Judeţean, în acest sens fiind demarate discuţii cu Crucea Roşie.

„Conform legii, singura modalitate prin care o unitate administrativ-teritorială poate să aloce sume de bani este numai prin Crucea Roşie a României. Numai aceasta este abilitată prin lege să folosească bani publici de la UAT-uri pentru evenimente din afara ţării. În prezent, colegii sunt în discuţii cu Crucea Roşie, filiala Harghita”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.

Borboly Csaba a adăugat că şi salvamontiştii harghiteni s-au oferit să meargă în Turcia cu doi câini de căutare, însă „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti a decis că nu se poate merge, deci că nu este nevoie de ei”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.