Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la 1 martieHarvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
De la 1 martie
Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare
<h5><i>De la 1 martie</i></h5>Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare

De la 1 martie
Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare

Conducerea operatorului regional Harvíz SA a anunţat că preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare se vor majora începând cu data de 1 martie. Astfel, preţul la apă potabilă se va majora de la 4,14 lei/mc, cât este în prezent, la 5,96 lei/mc, cu TVA inclus. Tariful pentru canalizare-epurare va creşte de la 3,71/mc lei la 5,67 lei/mc, cu TVA inclus. Astfel, în total, consumatorii vor plăti pentru apă şi canalizare un cost de 11,63 lei/metru cub. Noile preţuri se vor aplica în întreaga arie de deservire a operatorului regional. SC Harvíz SA operează în 28 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, printre care municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, dar şi oraşul Vlăhiţa.

Explicaţiile conducerii Harvíz SA privind creşterea preţurilor

Directorul general al SC Harvíz SA, ing. Bogáti Csaba, a explicat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că preţurile actuale aplicate au fost aprobate în luna octombrie 2020. Conform calendarului, creşterea preţurilor la apă şi canalizare trebuia efectuată de la 1 august 2022, aşa fiind aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul trecut. Ing. Bogáti Csaba a spus că s-a încercat amânarea creşterii tarifelor cât s-a putut pe parcursul anului 2022, astfel că „am ajuns să creştem preţul doar acum, la sfârşit de iarnă, când presiunea cu energia nu este aşa de mare asupra populaţiei”. Acesta a arăta că primele facturi cu preţurile majorate vor ajunge la consumatori cel mai devreme la jumătatea lunii aprilie.

Reprezentanţii SC Harvíz SA au arătat că „raţiunea necesităţii de ajustare a preţurilor/tarifelor rezidă în nevoia de acoperire a cheltuielilor de operare crescute din cauza majorărilor de preţuri şi tarife care au avut loc pe piaţa energetică, a serviciilor şi materialelor şi nu în ultimă instanţă, a majorării salariului minim pe economie de la ultima ajustare de preţ”. De asemenea, mai arată că nivelul preţurilor a fost puternic influenţat şi de schimbarea metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare, care s-a schimbat începând cu luna aprilie 2022, odată cu apariţia Ordinului ANRSC 230 din 30 martie 2022. Acest Ordin prevede că „strategia de tarifare se elaborează astfel încât rata de suportabilitate pentru consumatorii casnici, pe întreaga perioadă de reglementare economică, să fie la nivelul minim de 2,5% pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare”. Conform datelor Harvíz SA, pe baza datelor statistice, venitul mediu pe gospodărie la nivelul judeţului Harghita pe anul 2022 a fost de 3.770 lei (estimat de către Comisia Naţională de Prognoză), care reprezintă 78,7% din cel de la nivel naţional, care duce la o factură medie lunară pentru serviciile de apă şi canalizare de 94,30 lei.

La nivel naţional, Harvíz se află la mijlocul clasamentului printre operatorii de apă şi canal în ceea ce priveşte costurile cu apa şi canalizarea.

De asemenea, conducerea Harvíz SA a mai subliniat că operatorul regional de apă şi canalizare fiind un Serviciu Public „nu are regimul unei companii private şi nu urmăreşte să obţină profit, toate resursele financiare obţinute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii şi pentru funcţionarea societăţii”. Totuşi, preţurile şi tarifele trebuie să reflecte costul economic real al prestării acestor servicii.

Directorul general al SC Harvíz SA a declarat că „noi suntem o întreprindere publică, care are 90% din acţionariat Primăria Miercurea-Ciuc şi 10% Consiliul Judeţean Harghita. Deci, la noi nu este un interes să fie profitul mare. (…) Aceste firme (n.n. – operatorii regionali de apă şi canalizare) trebuie să aibă un profit rezonabil, între 3 şi 5%, ceea ce îţi dă o siguranţă ca să poţi să funcţionezi”.

Potrivit ing. Bogáti, în fondul de întreţinere, înlocuire şi funcţionare se depune un procent de 25-30% din vânzări, pentru a se asigura aportul propriu la proiectele finanţate cu fonduri europene şi pentru dezvoltare. De altfel, din actualele tarife, 2,03 lei/metru cub este depus în fondul de dezvoltare.

Ing. Bogáti Csaba a apreciat că, datorită noii metodologii de calcul al preţurilor, acestea au crescut mai mult „decât era, considerăm noi, necesar”. „Nouă ne-ar fi ajuns o majorare şi de jumătate decât este acum, dacă nu ar fi fost acea restrângere de 2,5%”, a spus directorul general Harvíz SA.

Ing. Bogáti Csaba a mai punctat că SC Harvíz SA are cel mai mic număr de angajaţi dintre toţi operatorii regionali de apă şi canalizare din ţară. „Noi încercăm să lucrăm cât mai eficient posibil, încercăm să nu ne batem joc de banii colectaţi pentru serviciile noastre într-un judeţ în care trebuie să ţinem cont că veniturile sunt cele mai mici din ţară. Şi încercăm ca aceste servicii să fie la nivelul la care trebuie să fie, (…) la costuri acceptabile şi plătibile”, a spus directorul general al Harvíz SA.

Noile preţuri şi tarife ce vor intra în vigoare de la 1 martie au fost aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice prin Decizia nr. 25/13.02.2023. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.