Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul Jean-Adrian Andrei: „Trebuie identificate sursele financiare pentru închiderea şi ecologizarea iazurilor de la Harghita Băi. Guvernul nu poate aloca sume societăţilor comerciale” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Prefectul Jean-Adrian Andrei: „Trebuie identificate sursele financiare pentru închiderea şi ecologizarea iazurilor de la Harghita Băi. Guvernul nu poate aloca sume societăţilor comerciale”
Prefectul Jean-Adrian Andrei: „Trebuie identificate sursele financiare pentru închiderea şi ecologizarea iazurilor de la Harghita Băi. Guvernul nu poate aloca sume societăţilor comerciale”

Prefectul Jean-Adrian Andrei: „Trebuie identificate sursele financiare pentru închiderea şi ecologizarea iazurilor de la Harghita Băi. Guvernul nu poate aloca sume societăţilor comerciale”

Plouă din nou, torenţial şi vântul suflă cu putere. La Băile Harghita, oamenii deja au sesizat, din nou, fisuri în haldele de steril înmuiate de precipitaţiile abundente din ultimele două luni. Se impune urgent stabilizarea acestora, pentru a evita producerea unui dezastru ecologic

A fost odată….

Exploatarea Minieră Harghita SA a fost privatizată în anul 2000, prin Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), când firma cu capital integral privat a preluat şi obligaţiile de mediu.

În 2006, în Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1008 privind aprobarea închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu post-închidere a unor mine şi cariere – etapa a IX-a, pe lista celor care urmau să primească finanţare de la bugetul de stat se regăsea şi societatea Exploatarea Minieră Harghita, cu obiectivul Mina Harghita Băi, fiindu-i repartizate fonduri în sumă totală de 36.466.460 de lei, din care 325.440 de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnice şi 36.141.020 de lei pentru închidere şi ecologizare. Însă, aceste sume nu au ajuns niciodată în judeţ; cel mai probabil, autorităţile au realizat că societatea privată nu ar fi avut ce căuta în HG nr. 1008/2006, de vreme ce statul nu finanţează societăţi private.

Trei ani mai târziu, Ministerul Apelor şi Pădurilor dădea noi asigurări autorităţilor din Harghita, că va efectua demersurile pentru alocarea sumelor necesare finalizării lucrărilor de punere în siguranţă a iazurilor de decantare ale fostei mine de caolin de la Băile Harghita, rezultate în urma studiilor, proiectelor şi evaluărilor tehnice. În ciuda promisiunilor, banii nu au venit. Între timp, societatea a intrat în faliment şi declară că nu dispune de fondurile necesare pentru lucrările de stabilizare a iazurilor de decantare, darămite pentru închidere şi ecologizare. „Cert este că astăzi, în 2019, când discutăm, asigurarea funcţionării tuturor instalaţiilor şi echipamentelor aferente acestor iazuri de decantare miniere, precum şi a capacităţii de colectare, drenare şi evacuare a apelor provenite din precipitaţii, din topirea zăpezii, scurgeri de pe versanţi, infiltraţii sau din alte surse în vederea menţinerii stării de siguranţă a lucrărilor hidrotehnice sunt măsuri obligatorii pentru deţinătorii cu orice titlu ale acestora, deţinătorii actuali, adică pentru administrator şi lichidator”, a declarat prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Cele două halde de steril – nu mai puţin de două milioane de metri cubi – grav afectate de precipitaţiile abundente din ultimele două luni, prezintă fisuri şi sunt în pericol de alunecare în staţiune. Specialiştii avertizează că, în cazul în care cele două bazine de stocare cedează, „impactul ecologic va fi uriaş”.

De atunci încoace, cei care au preluat obligaţiile de mediu ca urmare a privatizării nu au făcut nimic, „mai mult decât atât, printr-o comunicare care a lăsat mult de dorit de-a lungul anilor, încă nu s-a emis autorizaţia de construire pentru începerea lucrărilor de punere în siguranţă a acestor baraje”, a precizat prefectul judeţului, deşi „trebuiau să ceară acordul de mediu cu regularitate, iar acest lucru nu s-a întâmplat, încălcând astfel orice fel de condiţii de mediu”. Probleme au apărut în fiecare an, după perioadele ploioase în special, s-au făcut expertize, rapoarte, inspecţii la cele două obiective, au fost înştiinţate atât Ministerul Economiei, cât şi celelalte instituţii, s-au făcut inspecţii vizuale în 2017 şi 2018 şi… cam atât. „Concluziile au fost şi atunci foarte simple: necesitatea reexpertizării în regim de urgenţă, în vederea executării lucrărilor de punere în siguranţă, închidere şi ecologizare şi solicitarea de la CONSIB (Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor şi a altor Lucrări Hidrotehnice – n.a.) – parte a Ministerului Apelor şi Pădurilor, a expertizei realizată în 2009, pentru a se putea constata dacă măsurile care au fost stabilite au fost şi realizate. Astăzi suntem în 2019 şi constatăm cu stupefacţie că nu s-a întâmplat absolut nimic din aceste lucruri, toată lumea vorbeşte de plângeri penale unul împotriva celuilalt, dar nu cred că aceasta este rezolvarea”, a relatat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Actualmente…

Săptămâna trecută, la solicitarea reprezentantului Guvernului în teritoriu, toţi actorii şi factorii responsabili pentru problemele extrem de serioase ivite la iazurile de decantare 1 şi 2 de la Băile Harghita s-au întâlnit din nou, pentru a încerca să găsească soluţii la o situaţie care trenează, nerezolvată, de peste un deceniu. Au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Apelor şi Pădurilor, ANAF, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita, Consiliul Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cele două societăţi care au constituit, practic, lichidatorii judiciari, în speţă pe ultimul lichidator judiciar SC Continental 2000 din Sfântu Gheorghe şi administratorul actual al celor două iazuri, SC Winfor Trade  SRL. Discuţiile s-au axat pe îndeplinirea obligaţiilor care le-au revenit de-a lungul timpului, dar şi pe măsurile de urgenţă care trebuie luate, pentru a preveni o alunecare masivă de teren şi o poluare serioasă a mediului, cu impact pe termen lung.

„Conform celor prezenţi şi a celor de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Harghita, prima măsură ar trebui să fie sifonarea lacului de deasupra barajului, ISU Harghita să intervină cu pompe pentru a scoate apa din lacul natural creat din precipitaţii abundente de-a lungul timpului. Acest demers ar duce la încetinirea infiltraţiilor în barajul respectiv şi am putea să mai câştigăm timp”, a arătat prefectul Andrei. El a solicitat celor prezenţi să comunice între ei „mult mai activ”, dat fiind faptul că se pune în discuţie o problemă de mediu care poate să se acutizeze, „pentru că persistă această delăsare din partea tuturor actorilor care au atribuţii directe în această problematică”.

Specialiştii au spus-o pe şleau: pentru rezolvarea problemei create la fosta exploatare de caolin de la Băile Harghita este nevoie de bani şi de responsabilitate. Altminteri, masa enormă de steril, odată dislocată, ar distruge întregul peisaj pe o lungime de cel puţin cinci kilometri, inclusiv unicul drum de acces în staţiune. „Discutăm despre o problemă de mediu care poate să se acutizeze şi să ne afecteze nu numai pe termen scurt şi mediu, ci pe termen lung, din cauza delăsării tuturor celor care au atribuţii directe în această problematică, care persistă”, a punctat prefectul.

O soluţie ar fi accesarea de fonduri europene, dar cineva trebuie să scrie proiectul în acest sens. Toată lumea aşteaptă bani de la Guvern, bani care nu vor veni, decât dacă cineva îşi asumă încălcarea legii. „Sumele de la Guvern nu pot fi alocate societăţilor comerciale, este foarte clar, discutăm de două societăţi comerciale care au contracte între ele şi orice contract bilateral are putere de lege doar între părţile contractante. Încă o dată spun, noi venim doar în sprijin, nu vrem să decontăm mai târziu situaţii pe care alţii trebuiau să le soluţioneze”, a conchis prefectul Jean-Adrian Andrei.

„Responsabilitatea este preţul măreţiei”, spunea, cândva, Sir Winston Churchill.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.