Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ucenicia la locul de muncă – cele mai recente noutăţi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Ucenicia la locul de muncă – cele mai recente noutăţi
Ucenicia la locul de muncă – <i>cele mai recente noutăţi</i>

Ucenicia la locul de muncă – cele mai recente noutăţi

Normele de aplicare ce însoţesc legea privind ucenicia la locul de muncă au fost recent modificate printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Documentul vizează aspecte ce ţin de: perioada de probă, convenţia încheiată pentru primirea subvenţiilor de la stat şi documentele necesare încheierii contractului de muncă

Hotărârea de Guvern nr. 423/2019 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă a apărut vineri (28 iunie) în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 531 şi se aplică chiar din momentul publicării în acesta.

O primă chestiune adusă de această hotărâre este în legătură cu durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie – pentru  nivelul 1 de calificare proiectul propune un minim de 180 de ore. În lege se scrie că durata unui contract de ucenicie pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1 este de 6 luni. Restul minimelor, pentru celelalte niveluri de calificare, rămân neschimbate (360, 720, 1.080 de ore).

În rândul documentelor necesare pentru încheierea contractului de ucenicie s-a înscris acum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că ucenicul nu deţine calificarea pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă şi din care să rezulte şi faptul că în ultimii doi ani nu i-a  încetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui. Această   declaraţie înlocuieşte copia contractului de formare profesională.

HG nr. 423 vine şi cu lămuriri privind perioada de probă în cazul uceniciei. Persoana selectată în vederea angajării ca ucenic va trebui neapărat informată de către angajator privind durata de probă – cel mult 30 de zile. Se  mai prevede şi faptul că abia după ce se termină perioada de probă se va încheia contractul de prestări servicii de formare profesională.

În ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor acordate prin agenţiile de muncă, pentru cei ce lucrează ca ucenici, se dublează termenul în care se pot încheia convenţiile cu agenţiile pentru primirea acelor subvenţii, mai exact, perioada este de 60 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă.

De fapt, se aduce inclusiv un nou model de convenţie, un model care se încheie cu agenţia de muncă. Apoi, normele recent actualizate detaliază şi situaţia femeilor gravide aflate în desfăşurarea unui program de ucenicie. Normele prevăd acum şi faptul că, în cazul suspendării contractului, acesta poate fi prelungit, prin act adiţional (ce se va înregistra în Revisal), după încetarea suspendării, cu acordul scris al părţilor, pentru finalizarea programului de ucenicie, numai dacă contractul nu a încetat de drept în perioada cât a fost suspendat, aşa cum prevede Codul muncii că se poate întâmpla.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.