Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, laureat al premiului Pro Harghita al Consiliului Județean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, laureat al premiului Pro Harghita al Consiliului Județean
Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, laureat al premiului Pro Harghita al Consiliului Județean

Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, laureat al premiului Pro Harghita al Consiliului Județean

  • Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita: „Avem nevoie de un astfel de stâlp în societate pentru  moralitatea, sănătatea comunității și verticalitate în ceea ce facem”

Cuvântul introductiv în deschiderea evenimentului a fost rostit de doamna Monica Oproiu,  moderatoarea festivităților din partea Consiliului Județean Harghita, care a mulțumit celor prezenți, participanți la „un moment de bucurie care ne definește ca și comunitate”.

„Sub semnul valorilor locale, a debutat, la 19 mai, cea de-a XIX-a ediție a Zilelor Județului Harghita și în acest context Consiliul Județean Harghita își transpune mândria de a avea valori umane în comunitate, prin acordarea distincției  «Premiul Pro Harghita». Astfel de evenimente ne  înalță și ne fac mai puternici prin respectarea voinței divine de a făuri bine și frumos în viața semenilor noștri, iar momentul de azi este dedicat unei astfel de personalități reprezentative pentru comunitatea românească”, a declarat Monica Oproiu.

Consilierul județean PNL Teodor Dobrean a reamintit că distincția Pro Harghita a Consiliului Județean se acordă acelor personalităţi proeminente ale vieţii culturale, ştiinţifice şi publice care,  prin activitatea lor deosebită pe plan local şi naţional, au contribuit la dezvoltarea şi promovarea judeţului Harghita.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a arătat că ziua decernării premiului Pro Harghita a intrat în categoria celor de o importanță deosebită, reprezentând „spiritul întregului judeţ”, o zi în care lucrurile bune se bucură de prețuire și sunt sprijinite.

Vorbind despre rolul Bisericii în comunitate, șeful administrației publice județene a apreciat personalitatea episcopului Andrei, „care creează punţi între societatea contemporană, devotament, statornicie şi credinţă”.

„Eu cred că o comunitate fără Biserică nu există nicăieri. Unde se individualizează totul, acolo se pierd comunităţile şi rădăcinile se rup. Şi de aceea mă bucur foarte mult că pentru anul acesta, împreună cu colegii mei, am reuşit să luăm această decizie înţeleaptă şi benefică. Eu cred că credinţa în Dumnezeu şi tot ce ne oferă preoţii şi comunităţile bisericeşti ne fac să fim oameni mai buni, să luăm decizii mai înţelepte, bazate pe solidaritate şi pe egalitate. (…) Eu cred că laureatul din acest an al premiului Pro Harghita al Consiliului Judeţean este o personalitate reprezentativă pentru comunitatea din Harghita. Mă bucur că am reuşit să ne cunoaştem, Vă mulţumesc pentru toate acele idei, propuneri şi întrebări pe care le-aţi avut pe parcursul anului şi eu cred că în Harghita am reuşit să lucrăm împreună pentru ca activitatea noastră să fie bazată pe credinţă. Preasfinţia sa Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, creează, prin cuvântările şi acţiunile sale, punţi între societatea contemporană şi credinţă, ca baza spirituală care îi adună pe oameni, îi integrează şi îi mobilizează”, a declarat Borboly Csaba.

Discursul prin care a fost elogiată personalitatea și activitatea Episcopului Andrei al Covasnei și Harghitei (Laudatio) a fost rostit de consilierul PSD Costin Hîrlav. Acesta a dezvăluit celor prezenți că Preasfințitul Părinte Andrei s-a născut la data de 22 noiembrie 1967, în localitatea Chețani, județul Mureș. După desăvârșirea cursurilor liceale, preocupat fiind de dezvoltarea personală, intelectuală și duhovnicească, în perioada 1996-2000 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, fiind licențiat în Teologie, apoi a urmat studiile post-universitare ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Aristotel din Salonic – Grecia și cursurile Școlii doctorale ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Parcursul său monahal avea să înceapă în anul 1990, la Mănăstirea Toplița, unde a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah al mănăstirii. Cinci ani mai târziu a fost numit stareț la Mănăstirea Făgețel, urmând ca în anul 2005 să fie numit exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei și Harghitei.  Iar în data de 5 februarie 2005, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

„Păstorirea acestei eparhii ortodoxe nu este una ușoară, dar în timp Preasfințitul Părinte Andrei și-a pus toată priceperea întru propășirea spirituală și culturală a românilor din aceste ținuturi. De-a lungul timpului, a acordat o atenție sporită consolidării vieții monahale din eparhie, reușind ca prin învățături duhovnicești să îndrepte mulți tineri credincioși spre școlile teologice din țară. Părintele Episcop a derulat o amplă activitate științifică, culturală și publicistică, fiind autorul a peste 70 de studii, articole, meditații și recenzii, participând totodată la sesiuni științifice de cultură și spiritualitate. Activitatea social-filantropică este bine-cunoscută, domnia sa fiind actorul principal privind bazele Asociației social-educative «Andrei Șaguna» în cadrul Centrului Eparhial, continuând programul social de prevenire a abandonului școlar pentru copiii proveniți din familii defavorizate, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita și Inspectoratul Școlar Județean Harghita”, a evocat consilierul Costin Hârlav.

Consilierul județean Teodor Dobrean a apreciat că administrația publică județeană are „privilegiul și onoarea deosebită de a aduce o aleasă cinstire celui mai de seamă reprezentant al comunității românești, dascăl de excepție, adânc înrădăcinat în tradiția și spiritualitatea ortodoxă, bine-cunoscut teolog, iubitor de Dumnezeu, dar peste toate un arhiereu jertfelnic cu o păstorire pilduitoare pentru credincioșii Episcopiei”, adăugând că „prin acordarea distincției Pro Harghita, Consiliul Județean își onorează prestigiul și își împlinește cu bucurie, într-un moment cu totul special, o datorie de suflet”.

A urmat un scurt film care a prezentat aspecte din activitatea duhovnicească a Preasfinției Sale Episcopul Andrei.

Premiul Pro Harghita i-a fost înmânat înaltului ierarh de către președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

„Mulțumesc domnului președinte și consilierilor județului pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o. (…) Sunt recunoscător și mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră. Mulțumiri și recunoștință domnului președinte – dl Borboly Csaba și tuturor colaboratorilor domniei sale pentru dragostea pe care o arată față de Sfânta Maică Biserică și față de poporul cel iubitor de Dumnezeu. Tuturor vă doresc sănătate, fericire, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”, a rostit episcopul Covasnei și Harghitei.

Preasfințitul Părintele Andrei, a remarcat că încă de la înființare, în 1994, Episcopia a avut un rol deosebit de important în comunitatea românească. „Vrednicul de toată cinstea și lauda, înaintașul meu, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, actualmente mitropolit al Banatului, a creionat o relație puternică între autoritățile statului și Sfânta Episcopie. De aceea ne bucurăm astăzi (luni – n.a.) pentru că Consiliul Județean Harghita a reușit să ridice comunitatea românească la rang înalt. Cinstindu-și ierarhul, îi cinstește pe toți credincioșii din eparhie. De acea mă bucur tare mult, pentru că românii, credincioși ortodocși vrednici, harnici și darnici în tot ceea ce se cheamă asistență socială, rânduială bisericească, comunitate românească, relațiile cu celelalte confesiuni și culte, românii, puțini la număr câți sunt, în minoritate, au fost cinstiți în mod deosebit cu acest premiu Pro Harghita (atribuit – n.a.) ierarhului lor. Pentru că ierarhul reprezintă comunitatea euharistică dintr-o regiune”, a menționat episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei.

Preasfințitul Părinte Andrei și-a manifestat simultan bucuria că românii ortodocși trăiesc „într-un mediu pașnic, duhovnicesc și în același timp de frățietate”, urmând porunca Mântuitorului: «Iubiți-vă unul pe altul» , care în această comunitate românească este la rang de cinste”.

O notă de prospețime au conferit evenimentului momentele artistice de joc și cântec popular românesc susținute de Grupul de copii dansatori ai Căminului Cultural Voșlăbeni, coordonat de Mihai Colceriu-Dandu și de profesoara Crina Bucur.

La decernarea  premiului Pro Harghita au mai participat foștii prefecţi Jean-Adrian Andrei şi Ion Proca, preoți, șefi de instituții, reprezentanții autorităților locale și ai comunităţii româneşti.

Premiul Pro Harghita al Consiliului Județean se acordă anual unui reprezentant al comunității maghiare și o dată la patru ani unei personalități marcante aparținând  comunității românești din județ. Această distincție este oferită exponenților comunității care aduc o contribuție valoroasă în domeniul social-politic, cultural, științific şi public, care au contribuit prin activitatea lor, pe plan local şi naţional, la dezvoltarea şi promovarea judeţului și constă într-un inel confecţionat din aur de 14 karate cu greutate maximă de 13 grame, personalizat cu stema judeţului şi inscripţia PRO HARGHITA, diploma şi premiul în bani reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 1.500 de euro la cursul zilei.

Anul acesta, premiul pentru comunitatea maghiară din județul Harghita a fost acordat, în cadrul festivității care a avut loc în data de 18 mai la Odorheiu Secuiesc, antreprenorului Fazakas Szabolcs din localitate, îndrăgitul creator al volumului și serialului de desene animate „Legendarium”, fondatorul și constructorul Parcului „Mini Transilvania” și al Centrului Memorial „Orbán Balázs”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.