Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lobby pentru continuarea finanţării lucrărilor pe DJ 127 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Lobby pentru continuarea finanţării lucrărilor pe DJ 127
Lobby pentru continuarea finanţării lucrărilor pe DJ 127

Lobby pentru continuarea finanţării lucrărilor pe DJ 127

  • Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Avem nevoie de susţinerea tuturor pentru finalizarea lucrărilor. Dacă UDMR, PNL şi PSD consideră că acest drum este prioritar, atunci vom ajunge până la capăt”

În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, la Hagota a fost organizată o întâlnire la care au participat primarii localităţilor Corbu, Tulgheş şi Ditrău, liderii filialelor judeţene ale PSD, PNL şi UDMR, consilieri judeţeni reprezentanţi ai celor trei partide aflate la guvernare şi localnici, în jur de 70 de persoane.

Pentru început, Borboly Csaba le-a explicat localnicilor că investiţia pe DJ 127 nu poate fi continuată în absenţa fondurilor şi a solicitat sprijinul tuturor reprezentanţilor partidelor politice din Harghita să facă lobby pentru continuarea finanţării, „bunului mers şi finalizării” reabilitării acestui drum, „un proiect important şi avantajos pentru toată lumea”.

Şeful administraţiei publice judeţene le-a mulţumit consilierilor judeţeni, dar „în primul rând colegilor din aparatul propriu”.

„Şi fără bani am început să lucrăm şi lucrările de anvergură – poduri, apărări de mal, şanţuri – sunt realizate şi acum, din cei 20 de kilometri, zece vor fi în câteva zile asfaltaţi cu două straturi de asfalt: 6 cm + 4 cm. Înainte am avut foarte multe proiecte şi totdeauna am primit negativ sau zero barat finanţare, orice coloratură ar fi avut Guvernul. Atunci noi am luat iniţiativa, am început această investiţie şi se pare că jumătate am făcut-o”, a expus Borboly Csaba.

Prezent la eveniment, consilierul judeţean din partea PNL, Teodor Dobrean a precizat că ceea ce s-a realizat până în prezent pe DJ 127 trebuie continuat.

„Faptul că am ajuns la jumătate, îmi dă toate speranţele că o să ajungem şi la final. Ceea ce s-a realizat până acum mă bucură şi ne obligă la un efort comun, al nostru, al tuturor, să înţeleagă şi cei de la Guvern că toţi cei trei factori politici la nivel guvernamental suntem uniţi şi ţinem să se realizeze acest proiect, acest drum judeţean vital pentru comunitate”, a afirmat consilierul judeţean Teodor Dobrean.

La rândul său, consilierul judeţean Costin Hîrlav, reprezentantul PSD, a declarat că Grupul social-democraţilor din Consiliul Judeţean Harghita susţine această iniţiativă încă de la începutul mandatului.

„DJ 127 reprezintă o prioritate pentru noi. Ce s-a făcut până acum am impresia că s-a făcut foarte bine şi trebuie continuat, să realizăm legătura între Tulgheş şi Ditrău. La fel trebuie şi cu DJ 174A spre Bilbor, trebuie găsite surse şi fonduri pentru susţinerea acestor proiecte”, a subliniat consilierul judeţean Costin Hîrlav.

Prezent la întâlnirea de la Hagota, Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu, a remarcat că, deşi lucrările au început „târziu”, este „OK că s-a ajuns în acest punct”.

„În primul rând vreau să vă felicit pentru că v-aţi întors faţa şi către zona de nord a judeţului, care are nevoie de aceeaşi fervoare în investiţii din partea Consiliului Judeţean ca şi restul zonelor din judeţ. Este OK că s-a ajuns în acest punct şi că din primele două tronsoane (4 şi 3 – n.a.) unul s-a asfaltat, iar celălalt urmează să se finalizeze, pentru că pe el există deja un strat de asfalt. Dar mai apreciez şi că este târziu, având în vedere că şi cetăţenii din zona de nord a judeţului meritau, de vreme ce există drumuri judeţele în Harghita care au beneficiat de modernizare de două sau de trei ori până acum, pe când la noi abia recent au început să întindă primele straturi de asfalt. Mulţumim şi sunt convins că împreună vom putea obţine finanţare şi pentru restul tronsoanelor rămase de executat”, a arătat primarul comunei Corbu.

Romeo Ţepeş-Focşa a subliniat că „toţi locuitorii judeţului au nevoie de condiţii de trai egale, adică: drumuri, apă, canal şi altele pe care le putem face doar împreună cu Consiliul Judeţean şi cu autorităţile publice locale”, adăugând că „urmare a dezinteresului lor este şi faptul că DJ 174B, cât este pe administrativul Corbu, a fost preluat de comună, care a obţinut finanţarea şi acum se lucrează. Nu în ritmul mai susţinut pe care ni l-am fi dorit, dar se lucrează”.

La rândul său, preşedintele Borboly Csaba a remarcat că joi după-amiază a fost voie bună la Hagota, spre deosebire de alte vremuri, „când ne cam duşmăneam puţin pe acest drum (DJ 127 – n.a.), întrebându-l pe primarul comunei Tulgheş Marcel Vancu, cum vede domnia sa schimbarea situaţiei?

„Eu o văd în perspectivă, domnule preşedinte, şi vă văd din nou preşedinte (al CJ Harghita – n.a.) după 2024, pentru că, într-adevăr, un preşedinte pentru Harghita ca dumneavoastră nu va mai fi, garantat. Şi aşa că cu siguranţă veţi rămâne preşedintele nostru şi sunt în asentimentul tuturor celor de aici. Eu vreau să vă încurajez să rămâneţi preşedinte de Consiliu Judeţean în Harghita. De fiecare dată am încercat să conştientizez şi de fiecare dată am explicat şi lumii, pentru că populaţia nu înţelege fenomenul ăsta al banului. Ei cred că Primăria şi Consiliul Judeţean au saci de bani şi nu vor. Este foarte important să conştientizeze şi populaţia cât este de greu să implementezi şi să finalizezi un asemenea proiect. Acum, toţi cei care au fost prezenţi aici cu siguranţă că au înţeles fenomenul şi toată lumea este mulţumită”, a apreciat primarul comunei Tulgheş.

La finalul întâlnirii, preşedintele Borboly Csaba a solicitat sprijinul tuturor participanţilor la întâlnirea de la Hagota, care s-a transformat într-o adevărată serbare câmpenească: să colaboreze şi să se facă auziţi de către decidenţii care pot oferi suportul financiar necesar continuării lucrărilor pe DJ 127.

„Aici sunt mulţi oameni şi este bine, întărim eforturile şi dacă UDMR, PNL şi PSD consideră că acest drum este prioritar, atunci vom ajunge până la capăt. Haideţi să ne susţineţi, pentru că avem nevoie de susţinerea dumneavoastră, ca să fim auziţi de toţi decidenţii, care au posibilitatea să ne ofere suport, pentru că tot ceea ce era mai greu am făcut şi numai autorizarea a durat aproape trei ani. Eu cred că trebuie să colaborăm, pentru că tot ce s-a făcut aici este un lucru fenomenal şi ştiţi foarte bine că am început cu zero lei şi acum am făcut jumătate din drum. Mai avem de realizat o feliuţă mică şi data viitoare ne vom întâlni la Ditrău!”, a concluzionat Borboly Csaba.

Lucrările la DJ 127, un drum care se întinde pe o lungime de 21,6 kilometri pe ruta Ditrău – Vârful Ţegheler – sat Tulgheş au început în anul 2020.

Potrivit ing. Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, drumul a fost împărţit, în vederea reabilitării, în patru segmente.

„Tronsonul patru în satul Tulgheş spre Recea, care a fost deja asfaltat, acum s-a pus primul strat de asfalt în satul Recea spre Hagota (tronson 3), urmează lucrările în Hagota (tronsonul 2) şi de la ieşirea din Hagota până la Ţengheler (tronsonul 1), până la stratul de asfalt existent. Ordinea executării lucrărilor – 4-3-2-1 – a avut ca scop realizarea asfaltării în zonele locuite, în comune şi sate”, a detaliat ing. Adrian Chiorean.

Valoarea contractului semnat pentru investiţia DJ 127 a fost de 46 de milioane de lei, ne spune domnia sa, şi până în prezent s-au plătit aproximativ 20 de milioane de lei. Pentru anul în curs sunt prevăzute 6,4 milioane de lei pentru DJ 127, dar mai sunt necesare încă 20 de milioane de lei, la care se adaugă minimum 30%, pentru ajustările de preţ.

„Cel mai mare avantaj, pe care l-au sesizat şi oamenii, este că prin această investiţi oamenii au reuşit să scape de praf şi de gropile de pe drum. Directoarea şcolii din Hagota a spus că deja nu mai putea face faţă cheltuielilor necesitate de repararea celor trei microbuze şcolare, în condiţiile în care maşinile făceau trei drumuri pe zi la dus şi tot atâtea la întors, pentru a aduce şi a duce copiii la şi de la şcoală pe drumurile pline de gropi. Copiii trebuiau să stea până la 40 de minute în maşini, ca să ajungă la şcoală”, a conchis directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.