Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preasfinţitul Andrei a venit acasă! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Religie » Preasfinţitul Andrei a venit acasă!
Preasfinţitul Andrei a venit acasă!

Preasfinţitul Andrei a venit acasă!

Duminică, 8 martie a.c., Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Topliţa, în fruntea unui sobor de preoţi şi călugări, dar şi în prezenţa unui important număr de credincioşi, care au venit să se reîntâlnească cu Preasfinţitul Andrei, după un deceniu de la plecarea sa de la această mănăstire.

Acesta este şi motivul pentru care am pus în titlul prezentului articol cuvintele de mai sus. Fiindcă pentru cei care au uitat, ori nici nu ştiu, trebuie să amintesc faptul că actualul episcop ortodox al Covasnei şi Harghitei şi-a început viaţa monahală aici, la Topliţa, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, ctitoria primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi al României, Miron Cristea, născut la Topliţa, în 18 iulie 1868. Era în urmă cu 26 de ani, când tânărul Andrei Moldovan venea dintr-un sat mureşan, Cheţani, hotărât să-şi dedice viaţa slujirii Bisericii lui Dumnezeu. Şi aici a rămas. La mănăstirea din Topliţa avea să trăiască unele dintre cele mai importante şi frumoase momente ale vieţii sale: tunderea în monahism de către Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, acum Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului; hirotonirea ca irodiacon de către regretatul Mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală; hirotonirea ca ieromonah tot de către Înalt Preasfiţitul Andrei.

La puţină vreme de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Ioan Selejan, întâiul stătător în scaunul episcopal al noii episcopii, l-a numit stareţ la Mănăstirea Făgeţel, lăcaş monahal trecut prin grele încercări după ce Ardealul de Nord s-a aflat sub ocupaţie horthystă.

Datorită râvnei şi muncii deosebite pentru refacerea acestui lăcaş de credinţă ortodoxă, Înalt Preasfinţitul Ioan l-a hirotesit protosinghel, iar apoi arhimandrit la aceeaşi mănăstire. Între timp, Preasfinţitul Andrei şi-a desăvârşit studiile monahale prin absolvirea Facultăţii de Teologie din Bucureşti, iar apoi studiile post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Salonic – Grecia. După absolvirea acestora, Înalt Preasfinţitul Ioan l-a numit Exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, funcţie în care a rămas până când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la Bucureşti, în zilele de 8-9 iulie 2008 l-a ales în înalta funcţie de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Mitropoliei Ardealului.

La începutul acestui an, tot Sfântul Sinod avea să-l aleagă în funcţia de episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, în locul Înalt Preasfinţitului Ioan, ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

Duminică, 15 februarie a.c., Preasfinţitul Andrei a fost întronizat ca Episcop al Covasnei şi Harghitei, în Catedrala episcopală din Miercurea-Ciuc, în prezenţa a 18 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a unei mari mulţimi de credincioşi români, ortodocşi, sosiţi din cele două judeţe.

Iată deci pentru ce duminică, 8 martie a.c., la Topliţa s-a consumat un moment important şi de intensă trăire duhovnicească. Petru că cel care a păşit, în urmă cu mai bine de un sfert de veac, pe porţile Mânăstirii „Sfântul Ilie”, ca un tânăr dornic de a deveni trăitor aici şi pentru a-şi dedica viaţa Bisericii noastre strămoşeşti, s-a reîntors acum, după mai bine de un sfert de veac, însă în calitate de ierarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Episcop al Covasnei şi Harghitei. Iată de ce credincioşii din Topliţa nu l-au uitat, din contră, îl iubesc, socotindu-l un fiu al oraşului, şi îl aşteaptă cu toată dragostea să revină cât mai des în mijlocul lor.

În cursul săvârşirii Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Andrei l-a hirotonit ca preot pe ieromonahul Celestin şi ca diacon pe călugărul Barnaba.

Iar pentru că doar cu două zile în urmă, la 6 martie, s-au împlinit 76 de ani de la moartea Patriarhului Miron Cristea, ctitorul mănăstirii, Preasfinţitul Andrei, împreună cu soborul de preoţi şi călugări, în prezenţa credincioşilor a săvârşit o slujbă de pomenire în memoria acestuia, a părinţilor săi, George şi Domniţa Cristea, precum şi a maicii Veronica, care a trăit mulţi ani în această sfântă mănăstire.

Ilie ŞANDRU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.