Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poziția consilierului local Traian Chindea referitoare la votul HCL | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Poziția consilierului local Traian Chindea referitoare la votul HCL
Poziția consilierului local Traian Chindea referitoare la votul HCL

Poziția consilierului local Traian Chindea referitoare la votul HCL

Referitor la articolul După votul de “trădare” din Consiliul local, PSD Miercurea Ciuc tace, articolnesemnat, publicat în Informaţia Harghitei din data de 11 iulie 2014, care face referire la persoana mea, ca drept la replică, solicit publicarea următoarelor

 

PRECIZĂRI

 

Sunt adeptul descentralizării, a coborârii deciziei la nivelul comunităţilor locale, a regionalizării, acest concept făcând parte din politica partidului din care fac parte şi din Programul de guvernare, dar sunt total împotriva înfiintării unei regiuni pe criterii etnice în centrul României şi revenirea la perioada de tristă amintire a Regiunii Autonome Maghiare.

În legătură cu proiectul de hotărâre privind unele măsuri privind apărarea unor interese legitime ale locuitorilor din municipiul Miercurea-Ciuc, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului local din data de 27 iunie 2014, în timpul votului precizez că m-am abţinut pentru următoarele:

– se referă la o petiţie şi din punctul meu de vedere, Consiliul local nu poate lua hotărâri în ce priveşte domeniul O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor cu modificările şi completările ulterioare,

– această petiţie nu a fost analizată şi nu avea avizul nici unei comisii de specialitate,

-.fundamentarea proiectului de hotărâre a fost făcută pe baza unui tabel cu referedumuri pentru Ţinutul Secuiesc ale comunităţilor din afara municipiului Miercurea Ciuc şi chiar din afara judeţului Harghita, (localităţi din judeţele Braşov, Mureş, Covasna) iar Consiliul local Miercurea Ciuc nu are competenţă de a lua hotărâri pentru alte localităţi.

– mai mult decât atât, la proiectul de hotărâre şi la petiţie era anexat un tabel anexă din care rezulta că ar fi avut loc referendumuri pentru Ţinutul Secuiesc în localităţile Bilbor (poziţia 15), Corbu (poziţia 37), Gălăuţaş (poziţia 56), Sărmaş (poziţia 122), Subcetate (poziţia 131), Topliţa (poziţia 136, Tulgheş (poziţia 137) Voşlobeni poziţia 150) etc. ceea ce reprezintă un mare neadevăr un fals grosolan de neacceptat.

Cred că din eroare s-a înţeles că aş fi votat pentru acest proiect. Este posibil ca această eroare să se fi produs datorită următoarelor împrejurări: nu a avut loc un vot electronic, precis controlabil (lipsă de aparatură), ci prin ridicarea mai sus sau mai jos a mâinii, nici un membru al secretariatului şedinţei nu s-a ridicat de pe scaun pentru a număra voturile „pentru”, „împotrivă” sau „abţinerile”, unii consilieri pur şi smplu nu au coboarât mâinile după terminarea votului, în sală a fost gălăgie şi comunicarea preşedintelui de şedinţă către secretariat în legătură cu votul nu s-a auzit, iar ceea ce va fi cuprins în procesul verbal de şedinţă va fi supus aprobării Consiliului local, dacă va fi legal întocmit, numai la şedinţa ordinară din ultima vineri a lunii iulie 2014.

Prin proiectul devenit hotărâre prin vot majoritar nu a fost înfiinţat Ţinutul Secuiesc cum s-ar putea înţelege din articolul nesemnat ci a fost adoptată o Petiţie adresată Parlamentului şi Guvernului României referitoare la regionalizarea ce urmează a se face în România (lucruri cunoscute, nimic nou sub soare), şi a fost încredinţat primarul Municipiului Miercurea Ciuc, să o transmită instituţiilor cărora se adresează şi să o susţină în faţa lor, dacă ea va rămâne validă.

Hotărârea este supusă controlului de legalitate la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Harghita, prefectul fiind cel care o poate ataca în contencios administrativ şi am convingerea că specialiştii jurişti ai instituţiei o vor verifica şi analiza cu competenţă şi rigurozitate.

Nu sunt un trădător cum s-ar putea înţelege din articolul nesemnat, sunt un om al consensului, al diplomaţiei al bunei înţelegeri între românii şi secuii din Miercurea Ciuc, cărora ne-a fost dat să trăim împreună în acest spaţiu geografic, tocmai de aceea în data de 15 martie 2014 după ce am prezentat mesajulu preşedintelui P.S.D. Victor Ponta în faţa Adunării secuilor din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, am făcut apel pentru o bună înţelegere, pace, prietenie şi respect din partea secuilor faţă de românii minoritari din acest areal geografic.

Am fost militar activ, nu mi-am trădat şi nu-mi voi trăda niciodată ţara şi neamul, sunt mândru că sunt român, iar prevederile Constituţiei referitoare la fundamentul statului român, precum: suveranitatea, independenţa, unitatea, drapelul imnul de stat, pentru mine sunt sfinte, de aceea salut cu satisfacţie poziţia Comisiei Europene de respingere a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (I.C.E.) privind protecţia minorităţilor naţionale, Minority Safe Pack, iniţiată de U.D.M.R. şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa FUEN, a cărei vicepreşedinte este domnul Kelemen Hunor, pentru că această iniţiativă ar aduce atingere gravă suveranităţii statului român, ar acorda prerogative suprastatale şi ar deschide calea spre secesiune şi sunt în consens cu poziţia preşedintelui P.S.D Victor Ponta şi a ministrului de externe Titus Corlăţeanu faţă de această chestiune.

Ca ardelean născut şi crescut în judeţul Harghita, înţeleg şi sunt de acord cu frământările şi îngrijorarea membrilor P.S.D. din Miercurea Ciuc şi mai ales a celor care au votat lista pe care eu am candidat la alegerile locale din 2012, le cunosc foarte bine necazurile, greutăţile, neîmplinirile, marginalizarea dar, îi informez că votul democratic majoritar hotărăşte adoptarea hotărârilor în Consiliul local (Consilul local Miercurea Ciuc este format din 19 membri şi are doar doi consilieri ai partidelor româneşti unul al P.S.D. şi unul al P.N.L. care în nici o împrejurare singuri nu poat face o majoritate fiind nevoie de compromisuri), le reamintesc că până în anul 2012, Consiliul local nu a avut nici un român în componenţa sa, românii nefiind reprezentaţi, necunoscând ce se întâmplă în acest organism ales democratic şi îi asigur de toată susţinerea mea.

Este adevărat că în momentul de faţă Consiliul local trece printr-un deficit de imagine şi credibilitate datorită verificărilor ce se efectuează de parchet şi D.N.A., în baza denunţului penal făcut împotriva primarului municipiului, de mai mulţi consilieri, referitor la aspecte de ultraj şi agresare, în timpul şedinţei, a unui consilier, datorită nerezolvării solicitărilor locuitorilor din zona Szeceny, referitoare la starea drumului, neintroducerea apei potabile, a canalizării şi a curentului electric, dar şi datorită nerezolvării solicitării cetăţenilor municipiului referitoare la o circulaţie rutieră pe drumul cel mai scurt între partea de sus şi partea de jos a oraşului şi a altor probleme legate de fântâna arteziană de pe platoul de lângă Consiliul judeţean care inundă o buna parte a acestui spaţiu, de parcările din municipiu, etc.

Consider totuşi că prin îmbunătăţirea activităţii, printr-o mai mare promptitudine şi aplecare spre rezolvarea problemelor cetăţenilor şi printr-o imagine tot mai pozitivă şi mai credibilă ce urmează a fi construită, Consiliul local Miercurea Ciuc, rămâne singurul organism ales democratic capabil să rezolve toate problemele comunităţii de români şi maghiari din municipiu.

Consilier local Traian Chindea

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Traiane,esti cu adevarat un roman adevarat si patriot.Te stimez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.