Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 35.000 de persoane s-au înregistrat online, în primele două zile, pentru liturghia Papei Francisc de la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Peste 35.000 de persoane s-au înregistrat online, în primele două zile, pentru liturghia Papei Francisc de la Şumuleu-Ciuc
Peste 35.000 de persoane s-au înregistrat online, în primele două zile, pentru liturghia Papei Francisc de la Şumuleu-Ciuc

Peste 35.000 de persoane s-au înregistrat online, în primele două zile, pentru liturghia Papei Francisc de la Şumuleu-Ciuc

Înscrierile pe www.pontifex.ro au început de Mărţişor şi se vor încheia în ultima zi a lunii martie, cu posibilitate de prelungire, dacă va fi necesar. Autorităţile din Harghita, Covasna şi Mureş s-au oferit să găzduiască peste 100.000 de pelerini din cei aşteptaţi la liturghia celebrată de Sfântul Părinte, în 1 iunie, la Şumuleu-Ciuc. Sândominic, localitatea natală a episcopului romano-catolic Márton Áron, este prima care a anunţat că are deja pregătite 500 de locuri

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru asigurarea cât mai multor locuri de cazare, gratuit, pentru pelerini, se desfăşoară „cea mai mare clacă din Secuime”. „Împreună cu conducătorii judeţelor Mureş şi Covasna, ne-am oferit să găzduim peste 100.000 de pelerini şi deja, în judeţul Harghita, prima localitate care a venit cu un răspuns concret a fost satul natal al episcopului Márton Áron, unde ştim câţi oameni vor fi găzduiţi: primarul a anunţat că sunt 500 de locuri deocamdată, dar vor fi mai multe”, a precizat preşedintele CJ Harghita.

Borboly Csaba a adăugat că s-au mai primit oferte de la familii, dar şi din partea unor firme care doresc să ofere adăpost pelerinilor, atât pe durata vizitei Papei Francisc în Harghita, cât şi în săptămâna care-i urmează, până la pelerinajul de Rusaliile Catolice, în acelaşi regim gratuit. „Trebuie să creăm imaginea că oricine poate veni şi vom fi gazde bune”, a punctat şeful administraţiei publice judeţene.

Preşedintele CJ Harghita a lansat un apel către pelerini, să poarte costumul popular la liturghia oficiată de Papa Francisc, iar cei care nu deţin unul, „să înceapă demersurile pentru procurarea” acestuia. „Trebuie să ne prezentăm aşa cum au mers în biserică şi strămoşii noştri, în port secuiesc, sau ceangăiesc, sau de alt tip şi ar fi bine să fim văzuţi în port popular”, a spus preşedintele CJ Harghita.

Despre înscriere

Interesul pentru vizita Papei Francisc în Harghita depăşeşte aşteptările. Dr. Bodó Márta, reprezentanta Comisiei de organizare a vizitei Sanctităţii Sale în Transilvania, a declarat că în primele două zile ale lunii martie „aproximativ 35.000 de pelerini s-au înregistrat online. Mai avem înscrise 300 de grupuri, dar în acest caz se înregistrează doar conducătorul grupului, menţionând numărul membrilor”. Potrivit domniei sale, cel mai numeros grup înscris până în prezent numără peste 3.000 de persoane şi aparţine Parohiei romano-catolice din Miercurea Ciuc.

Formularul de înscriere, disponibil în limbile română, maghiară şi engleză, pe care îl veţi găsi accesând www.pontifex.ro, este uşor de completat, iar la final veţi primi un e-mail de confirmare a înregistrării. După încheierea procesului de înscriere (31 martie, ori mai târziu, dacă se va decide prelungirea perioadei), organizatorii vor împărţi pelerinii înscrişi, pe sectoare, urmând să intraţi în posesia biletelor electronice cu cod de bare, care vă vor permite accesul în aşa-numita zonă protejată, împrejmuită cu gard. Cu acest bilet se poate intra o singură dată.

„Nu vrem să îngrădim prezenţa nimănui prin această înscriere online, pe Internet, ci, dimpotrivă, încurajăm oamenii să se înscrie, pentru că este foarte important să ştim un număr exact al persoanelor care vor ajunge la întâlnirea cu Sfântul Părinte. Sperăm ca până la 31 martie să avem o imagine clară a tuturor acelora care doresc să sosească la Şumuleu-Ciuc”, a spus prof. dr. Oláh Zoltán, din partea comisiei de organizare a evenimentului, prezent la conferinţa de presă.

Şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a făcut apel la pelerini să se înscrie online, inclusiv cei din Miercurea Ciuc, „pentru că numai dacă se va şti numărul exact, se vor putea pune la punct toate detaliile organizatorice”.

Persoanele neînregistrate online vor urmări ceremonialul religios susţinut de Suveranul Pontif din afara zonei protejate, unde vizibilitatea nu va fi la fel de bună, pe ecranele uriaşe ce vor fi montate în acest scop.

Dr. Bodó Márta a menţionat că mai multe parohii au trecut la organizarea de grupuri de pelerini, care şi-au exprimat dorinţa să ajungă la eveniment. „La fiecare parohie a început deja organizarea grupurilor, deoarece la această întâlnire cu Sfântul Părinte nu aşteptăm doar pelerini din cele patru dieceze din Transilvania (Arhidieceza de Alba Iulia, Dieceza de Timişoara, Dieceza de Oradea, Dieceza de Satu Mare – n.a.), dar şi din celelalte parohii din ţară, din Ungaria şi din întregul Bazin Carpatic”, a arătat dr. Bodó Márta. 

Informaţii importante

Autorităţile locale şi organizatorii cer „cu insistenţă” pelerinilor să nu vină la Şumuleu-Ciuc cu maşina personală, luând în considerare numărul redus de locuri de parcare. De altfel, intrarea în oraş cu automobilul va fi restricţionată încă din data de 31 mai.

Controlul de securitate: fiecare pelerin va fi supus controlului de securitate. Prin urmare, accesul în zona protejată va fi permis de la primele ore ale dimineţii de 1 iunie.

Avem voie să aducem cu noi, în zona protejată: medicamente, câte un scaun pliant, umbrelă, ceva de mâncare, apă doar în flacoane de o jumătate de litru, adică „bagaj cât mai puţin” şi, cine doreşte, un steag, fie al Vaticanului, fie al bisericii sau al localităţii de provenienţă.

Nu va fi permis accesul cu: briceag, cuţit, foarfecă, arme albe, materiale inflamabile explozive, alte arme.

Organizatorii interzic cu desăvârşire rostirea de mesaje politice şi aducerea de simboluri străine de natura ceremoniilor religioase la acest eveniment. „Asemănător tradiţiei hramului de Rusalii, dorim să păstrăm spiritul de rugăciune al Pelerinajului şi apropierea de Dumnezeu a creştinilor care sosesc la întâlnirea cu Sfântul Părinte”, a precizat prof. dr. Oláh Zoltán.

Potrivit canonicului, ceremonia religioasă se va desfăşura în limba latină, cântările în limba maghiară, Papa Francisc va predica în limba italiană, iar traducerea se va face simultan în limba maghiară, existând traducere şi în limba română sau engleză, pe ecranele amplasate în zonă (subtitrare – n.a.).

„La acest eveniment istoric avem un singur invitat, pe Sfântul Părinte Francisc, episcopul Romei şi Papă al Bisericii Romano-Catolice. Singurul care va mai lua cuvântul va fi ÎPS Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, care îl va saluta, scurt, pe Sfântul Părinte. Oaspeţii oficiali de rang înalt – orice invitat, orice politician – care vor veni şi vor participa la acest eveniment, vor avea calitatea de pelerini. Deci, ei nu vor susţine discursuri, vor fi pelerini, ca toţi ceilalţi”, a conchis prof. dr. Oláh Zoltán.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.