- Viceprimarul comunei Sânmartin a fost dus la audieri
- UDMR s-a solidarizat cu acesta şi rupe protocolul cu PSD-ALDE
Poliţiştii de investigaţii criminale şi criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău, cu sprijinul poliţiştilor IPJ Harghita, au efectuat, ieri, cinci percheziţii domiciliare la imobilele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, comise în zona Valea Uzului. Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Bacău şi Harghita.
„De asemenea, poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere, bănuiţii fiind conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale”, se arată într-o informare a IPJ Bacău.
Săptămâna trecută, reprezentanţii instituţiei au anunţat că au demarat cercetări, după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti au fost acoperite cu saci negri din material plastic, sub pretextul că ar fi amplasate ilegal.
Ulterior, George Simion, candidat independent la europarlamentare, împreună cu doi membri din staff-ul său de campanie, au fost bătuţi şi fugăriţi de mai mulţi etnici maghiari, în timp ce se aflau la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului.
George Simion spunea atunci că a mers la Cimitirul Valea Uzului pentru că a văzut ştirile cu sacii de gunoi puşi pe crucile eroilor români. „Am venit la acest cimitir să vedem care e situaţia cu crucile de aici şi a venit un grup de etnie maghiară şi pur şi simplu m-au lovit”. George Simion a depus reclamaţie la Poliţia Dărmăneşti, după incident.
UDMR a reacționat la faptul că viceprimarul comunei Sânmartin a fost dus la secţia de poliţie din Miercurea Ciuc pentru audieri.
„Autorităţile din judeţul Bacău au efectuat, în zori, o percheziţie la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, judeţul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secţia de poliţie din Miercurea Ciuc pentru audieri. László Antal nu a avut nici o implicare în acţiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul Eroilor din Valea Uzului. László Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situaţii”, potrivit comunicatului UDMR.
Ulterior, într-un alt comunicat, UDMR a anunțat că a rupt protocolul de colaborare cu PSD-ALDE.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.
Ceremonia de inaugurare, ce trebuia să aibă loc pe 17 mai, a fost amânată, primarul oraşului Dărmăneşti susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz.
Primarul din Sânmartin, proces în instanţă pentru a bloca cinstirea memoriei eroilor români înhumaţi la Valea Uzului
Tot în legătură cu situaţia de la Valea Uzului, Dan Tanasă, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, a scris pe blogul său că primarul din comuna Sânmartin l-a acţionat în judecată pe primarul oraşului Dărmăneşti pentru a-l obliga să oprească lucrările de reabilitare de la Cimitirul Internaţional al Eroilor. „Edilul UDMR încearcă astfel să blocheze cinstirea eroilor români înhumaţi la Valea Uzului. În data de 17 mai a.c., chiar în ziua în care urma să aibă loc inaugurarea solei eroilor români înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, reabilitat din fondurile Ministerului Culturii de către Primăria Dărmăneşti, judeţul Bacău, primarul UDMR din Sânmartin, Gergely András, l-a acţionat în judecată pe primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma (ALDE), pentru a opri lucrările de reabilitare ale cimitirului. Procesul a fost amânat pentru data de 7 iunie a.c.”, mai scrie pe blogul său Dan Tanasă.
Scandalul recent legat de cimitirul de la Valea Uzului a pornit după ce Kelemen Hunor îi ceruse premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari”, dar de fapt ilegalităţile au început în urmă cu 25 de ani, când maghiarii, sprijiniţi de oficiali şi instituţii de la Budapesta, şi-au însuşit de fapt Cimitirul Internaţional Valea Uzului, cu morţi cu tot, indiferent de etnia lor. Agitaţia de acum a liderilor maghiari poate avea legătură şi cu faptul că multe sondaje situează UDMR sub pragul electoral, iar un scandal etnic – dublat de ruperea protocolului cu PSD-ALDE, protocol neagreat de majoritatea maghiarilor din România – le cade tocmai bine pentru a-şi mobiliza oastea pentru votul de duminică.