Duminică votăm! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Duminică votăm!
Duminică votăm!

Duminică votăm!

Pentru data de 26 mai, când au loc alegerile membrilor din România în Paramentul European și Referendumul pe tema justiției , la nivelul județului Harghita au fost organizate 290 de secții de votare, dintre care 66 sunt amenajate în municipii, 20 în orașe și 204 în comune.

„La nivelul unităților administrativ-teritoriale, primarii trebuie să pregătească astăzi și mâine locațiile secțiilor de votare, să le doteze cu urne, mobilier și cabine de vot. În fiecare secție vor exista trei urne fixe, pentru cele trei tipuri de buletine de vot, și o urnă mobilă, una singură pentru fiecare secție. În Harghita s-au finalizat toate operațiunile prevăzute în HG 81/2019 pentru organizarea alegerilor”, a precizat Adian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Harghita.

În cursul zilei de astăzi s-a finalizat predarea către primari a tuturor materialelor care vor fi utilizate în procesul electoral: buletinele de vot, ștampilele de control ale secțiilor, ștampilele cu mențiunea votat – câte cinci pentru fiecare secție -, timbrele autocolante și formularele tipizate utilizate la nivelul secțiilor de votare de către președinții și locțiitorii acestora, dar și de către operatorii de calculator.

În listele electorale permanente, la data de 10 mai, la nivelul județului Harghita erau 268.581 de alegători. Un număr de 295.515 de exemplare din fiecare tip  de buletin de vot au fost tipărite pentru scrutinele de duminică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Harghita, Gheorghe Filip, a precizat, la rândul lui, că aproximativ 500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – jandarmi, polițiști și pompieri – vor asigura buna desfășurare a alegerilor.

În această duminică, românii se prezintă la urne, alături de cetățeni din toate statele Uniunii Europene, pentru a vota în cadrul alegerilor europarlamentare. Odată cu  alegerea membrilor pentru viitorul Parlament European, în România va fi organizată și o consultare populară, un referendum pe justiție, convocat la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. La decizia șefului statului, pe cele două buletine de vot pe care le vor primii românii la urne sunt tipărite două întrebări, la care cetățenii trebuie să răspundă simplu, prin „da” sau „nu”. Acestea sunt:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Secțiile de vot se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 7.00 și se închid la ora 21.00.

DANIELA MEZEY

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.