Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru a continua ceva e bine să ai un motiv bun | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Pentru a continua ceva e bine să ai un motiv bun
Pentru a continua ceva e bine să ai un motiv bun

Pentru a continua ceva e bine să ai un motiv bun

  • Consiliul Județean a alocat 300.000 lei pentru programul anual de sprijin pentru asociaţiile pompierilor voluntari
  • Curajului îi este necesar şi un scut

În acest moment, când spun curaj, mă gândesc la acei oameni curajoşi care îşi pun, de multe ori, viaţa proprie în pericol, pentru a salva vieţile unor persoane pe care nu le-au văzut niciodată. Poate aţi ghicit, poate nu, eu mă gândesc la pompierii a căror profesiune este aceea de a stinge incendii şi de a-i salva pe cei aflaţi în mijlocul flăcărilor. De bine, de rău, această categorie de pompieri este dotată cu tot ce trebuie, utilaje şi haine care să-i apere de foc. Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru pompierii voluntari, care au curaj, doar că le lipseşte „platoşa” sau „scutul” care să-i apere pe ei atunci când fără a se gândi la urmări se avântă în flăcări pentru a salva o viaţă. Despre aceştia din urmă voi vorbi în continuare. Mai precis, cine şi ce face pentru pompierii voluntari.

În 2016

Pentru cei ce nu ştiu, de ani buni, Consiliul Judeţean Harghita derulează programul (anual) de sprijin financiar pentru asociaţiile pompierilor voluntari din judeţ. Este adevărat că acest ajutor are la bază Legea 305 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, dar, dincolo de acest aspect, trebuie să recunoaştem faptul că, prin sprijinul care se acordă acestor asociaţii, mai substanţial sau mai puţin substanţial, pompierii voluntari în Harghita se bucură de o popularitate deosebită, dar şi de o atenţie sporită din partea Consiliului Judeţean.

Anul trecut, spre exemplu, din 29 de proiecte depuse pentru a obţine finanţare, doar trei proiecte au fost declarate neeligibile şi asta pentru neîndeplinirea cerinţelor minime de calificare. Aşadar, au fost implementate 26 de proiecte, în cadrul cărora s-au organizat cinci seminarii şi cinci concursuri pentru echipele pompierilor voluntari, respectiv s-au achiziţionat 305 echipamente de protecţie: 20 de mănuşi de pompier, 58 de perechi de bocanci speciali, 14 căşti cu vizor, 53 de perechi de cizme tip pompier, 15 geci, 34 de pantaloni pentru pompieri, 38 de jachete PSI, 47 costume SVSU, 26 de perechi de şosete ignifuge, 10 lanterne cu led. Şi se mai impune a fi spus că în 2016 au fost editate şi tipărite 5.000 de manuale şi 10.000 de flyere.

Pentru tot ce s-a realizat într-un singur an pentru pompierii voluntari ca urmare a sprijinului financiar (fără a vorbi de anii anteriori), Consiliul Judeţean Harghita consideră că toate acestea constituie un bun motiv pentru a continua programul anual de sprijin acordat asociaţiilor pompierilor voluntari. Scopul programului este sprijinirea şi stimularea asociaţiilor care execută acţiuni de intervenţie pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului-ajutor şi protecţia persoanelor şi a bunurilor periclitate în situaţii de urgenţă, precum şi realizarea măsurilor de protecţie civilă. Se impune precizat faptul că acest scop este inclus în Strategia de Dezvoltare Generală a Judeţului Harghita pentru perioada 2015-2020, punctul 3.3.4 – Dezvoltarea serviciilor de siguranţă a locuitorilor. Axa specifică 3.3.4 îşi propune să consolideze structura de servicii care asigură siguranţa locuitorilor şi, mai mult de atât, să le adapteze la nevoile specifice ale beneficiarilor. Sunt vizate serviciile de urgenţă şi de siguranţă publică: SMURD, ISU, SALVAMONT, POMPIERI VOLUNTARI, POLIŢIA LOCALĂ etc.

În 2017

Consiliul Judeţean Harghita acordă sprijin financiar pe bază de selecţie de proiecte pentru următoarele activităţi: sprijinirea organizării evenimentelor, acţiunilor, concursurilor organizate de către asociaţiile pompierilor voluntari pentru pompierii voluntari şi pentru tineri; sprijinirea achiziţionării uniformelor şi echipamentelor de protecţie pentru pompierii voluntari (sub 2.500 lei fiecare); sprijinirea participării pompierilor voluntari la cursurile de pregătire; susţinerea contribuţiei proprii pentru proiecte depuse la diferite organisme de finanţare. NU se acordă finanţări nerambursabile pentru activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu excepţia cazului în care aceasta reprezintă o componentă indispensabilă a proiectului.

Eligibilitatea proiectelor

Finanţarea asigurată de Consiliul Judeţean va fi de maximum 80 la sută din bugetul total al proiectului. Diferenţa de minimum 20 la sută din valoarea proiectului trebuie să fie asigurată de către solicitant. Contribuţia proprie obligatorie (şi alte surse de finanţare) va fi de minimum 10 la sută din bugetul total al proiectului. De reţinut faptul că finanţarea se va realiza pe baza contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiar şi Consiliul Judeţean Harghita. Se mai impune precizat şi faptul că finanţarea se face prin decontare ulterioară, în baza contractului şi a documentelor justificative de decontare, care trebuie prezentate atât pentru partea de cheltuieli efectuate, cât şi pentru cheltuieli din contribuţii proprii şi alte surse de finanţare.

Categoriile de cheltuieli eligibile

Cred că trebuie spus faptul că în cadrul programelor proprii ale Consiliului Judeţean, categoriile de cheltuieli eligibile sunt: cheltuielile privind cazarea – aceste cheltuieli se pot efectua pe cât posibil pentru servicii de cazare în regim de 2 stele; cheltuieli de transport şi servicii de transport – este vorba despre cheltuieli privind biletele şi abonamentele de transport, bonuri de benzină, cheltuieli privind transportul persoanelor şi materialelor – transportul se va realiza pe cât posibil cu cele mai ieftine mijloace de transport existente, la clasa a II-a. Mai sunt şi cheltuielile privind serviciile, cele privind onorariile şi cele de publicitate. Restul serviciilor de cheltuieli sunt neeligibile în cadrul „Programului anual de sprijin pentru Asociaţiile de pompieri voluntari din judeţul Harghita pe anul 2017”.

Ceea ce am spus la început…

…este valabil şi la capătul acestui text: am scos în evidenţă faptul că avem pompieri voluntari, că aceştia trebuie echipaţi corespunzător activităţii pe care o vor presta în caz de urgenţă, că sunt sprijiniţi financiar, dar nu oricum, ci respectând anumite condiţii, ceea ce mi se pare firesc.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.