Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, trimis în judecată de procurorii DNA | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, trimis în judecată de procurorii DNA
Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, trimis în judecată de procurorii DNA

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată a şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Harghita, Kedves Emeric, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Alături de acesta, a fost trimis în judecată şi Dan Mugur Cârcu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de DNA, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că „în cursul anului 2012, Agenţia Naţională de Integritate – Inspecţia de Integritate a întocmit un raport de evaluare, rămas definitiv în anul 2014, ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care a stabilit existenţa unei stări de incompatibilitate în care s-a aflat inculpatul Kedves Emeric”. „Acest document a fost transmis ulterior către Comisia de disciplină din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea declanşării procedurii disciplinare faţă de inculpatul Kedves Emeric. În acest context, pentru a evita suportarea efectelor în plan profesional, inculpatul Kedves Emeric, în calitatea menţionată mai sus, a solicitat sprijinul inculpatului Cârcu Dan Mugur (persoană care a deţinut diverse funcţii de conducere în cadrul Ministerului Finanţelor Publice), pentru ca acesta să-şi exercite influenţa pe care o avea sau lăsase să creadă că o avea asupra unor funcţionari din cadrul ANAF şi a unor magistraţi de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Pentru acest «ajutor», acesta din urmă a pretins şi primit de la inculpatul Kedves Emeric suma de 1.000 de lei”, se arată în rechizitoriu.

Conform sursei citate, o altă faptă pentru care a fost trimis în judecată şeful AJFP Harghita a fost comisă în anul 2009. „În cursul anului 2009, inculpatul Kedves Emeric, în calitate de şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a emis o decizie prin care a admis contestaţia formulată de un om de afaceri şi i-a restituit acestuia din urmă în mod ilegal suma de 431.830,48 lei. Această sumă de bani reprezenta TVA achitată de omul de afaceri pentru achiziţionarea, prin licitaţie publică, a unui imobil executat silit şi despre care acesta susţinea că a fost plătită în plus faţă de obligaţiile sale fiscale. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 431.830,48 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Kedves Emeric, până la concurenţa sumei de 431.830,48 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.