Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe 15 decembrie îşi deschide porţile „FONTANA Spa&Balneo Borsec” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Pe 15 decembrie îşi deschide porţile „FONTANA Spa&Balneo Borsec”
Pe 15 decembrie îşi deschide porţile „FONTANA Spa&Balneo Borsec”

Pe 15 decembrie îşi deschide porţile „FONTANA Spa&Balneo Borsec”

  • Complexul balnear, având o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi, cuprinde un centru SPA şi o bază de tratament, cu o capacitate de 1.000 de persoane pe zi în sezonul de vară şi 700 în perioada iernii

Vorbim despre o construcţie impozantă, realizată în principal din piatră şi lemn, modernă şi dotată cu absolut tot ce îi trebuie, prezentată, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, urmată de un tur ghidat.

Complexul balnear va oferi în zona de SPA piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună şi saună cu aburi, iar în zona Balneo vor exista posibilităţi diverse de tratament: împachetări cu nămol, masaje şi terapie cu apă minerală caldă şi rece. Baza de tratament cuprinde hidroterapie, electroterapie, masaj terapeutic, împachetări cu nămol, camere cu sare, toate procedurile care au fost făcute cândva la fosta Bază de Tratament din Borsec.

„Drumul de aproape 12 ani de la începerea lucrărilor a fost foarte greu, dar acum am ajuns la împlinirea acestui vis, care va duce la renaşterea turismului în staţiune. După deschiderea centrului, se va putea vorbi despre turism adevărat şi staţiunea va putea păşi într-o altă dimensiune. Am construit pârtii de schi, o pistă de bob de vară şi alte facilităţi şi am reuşit să realizăm unul dintre cele mai frumoase centre wellness şi de tratament din ţară, o construcţie unicat, chiar dacă nu va fi cea mai mare de acest gen din România”, a precizat primarul staţiunii Borsec, anunţând că deschiderea oficială a „FONTANA Spa&Balneo Borsec” va avea loc în data de 15 decembrie 2022.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, a declarat că pentru administraţia publică judeţeană „a fost o bucurie” să fie alături şi să sprijine Primăria Borsec în realizarea acestui proiect.

„Cred că acum putem spune că proiectul numit FONTANA s-a încheiat. Dat fiind faptul că dl primar Mik József este nu numai un visător, ci şi un luptător incurabil, a fost o bucurie pentru noi să îi fim alături şi să luptăm împreună pentru această investiţie, pentru acest vis care părea tot mai departe de fiecare dată când făceam un pas înainte. Ambiţia şi curajul pe care le-a dovedit domnul primar şi echipa sa sunt exemple bune pentru noi toţi. Sunt conştient că această investiţie va pune pe harta turismului naţional judeţul Harghita; spun acest lucru pentru că ne oferă servicii şi tratamente pe care nu le avem în alte zone ale judeţului”, a specificat vicepreşedintele Barti Tihamér.

Despre conceptul FONTANA a vorbit Alecsandru-Ionuţ Blandu – managing partner la Kronstadt Hospitality Expert. Potrivit acestuia, conceptul se bazează pe două mari pârghii: Fontana Well însemnând relaxare şi SPA, cuprinzând o paletă largă de masaje de relaxare, inclusiv ritualul semnătură, cum ar fi „Fântâna Tinereţii” – un ritual anti-îmbătrânire, sau ritualul calmant cu fân alpin, care nu se regăsesc în oferta altor centre SPA.

„Avem şi partea de prevenţie primară, cu pachete pentru cardio-echilibru, pentru prevenirea cardiopatiilor şi a bolilor venoase periferice, dar şi partea de Fontana Health, care presupune prevenţia secundară şi recuperarea, unde va fi nevoie obligatoriu de consultaţie medicală prealabilă”, a detaliat Alecsandru-Ionuţ Blandu.

„Vorbim despre un SPA complet, cu terapii contemporane şi tradiţionale în scop terapeutic, despre o experienţă unică în România, cu terapii pe bază de plante şi ierburi alpine, în deplină concordanţă cu natura înconjurătoare”, a continuat reprezentantul firmei de consultanţă. Alecsandru-Ionuţ Blandu a afirmat că finalizarea integrării sistemelor de gestiune şi de control acces „este la un pas de finalizare”, în aceste zile efectuându-se testele finale şi că din data de 10 noiembrie încep trainingurile cu terapeuţii, şedinţele fiind organizate cu contribuţia unora dintre „cei mai buni traineri” din România.

„Punctele forte ale FONTANA sunt mixul de produse germane şi româneşti, terapiile foarte elaborate cu scop terapeutic, chiar şi în tratamentele de relaxare, terapeuţii cu pregătire în balneo, fizio şi kinetoterapie, echipamentele variate și performante”, a subliniat Alecsandru-Ionuţ Blandu.

În ceea ce priveşte atragerea clientelei, se au în vedere mai multe iniţiative, precum gratuitatea pentru copiii cu vârste de până la 6 ani. Costurile biletelor de intrare vor fi cuprinse între 50 şi 100 de lei, în funcţie de timpul petrecut în centru (3 ore, 6 ore sau bilete de o zi), cu un supliment – în jur de 15 lei/persoană/oră – pentru cei care doresc să uzeze de beneficiile Băii Sacrale.

  • Primarul Mik József, despre centrul balnear: „Este proiectul meu de suflet”

În 2001, închiderea bazei de tratament a marcat începutul declinului fără precedent al turismului în Borsec şi pierderea statutului de staţiune balneoclimaterică de interes naţional.

„Aşa am ajuns că din peste 5.000 de locuri de cazare au rămas sub 100. Ştiam foarte bine că trebuie să investim în turism şi chiar am făcut acest lucru, începând cu construirea pârtiilor de schi. Dar în Borsec, unde oamenii veneau pentru tratament cu apă minerală, nu puteam vorbi despre relansarea turismului fără a reporni o bază de tratament balnear”, aminteşte primarul oraşului.

După multe negocieri eşuate cu investitori privaţi, care nu s-au arătat dispuşi să investească în fosta staţiune, fie din cauza infrastructurii foarte proaste, fie pentru că nu se întrevedea recuperarea în termen cât mai scurt a banilor investiţi, în 2008, odată cu instalarea unei noi conduceri la Primăria oraşului Borsec, tânără şi hotărâtă să redea Borsecului imaginea şi statutul de altădată, s-au primit mai multe finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), fiind amenajate centrul staţiunii şi mai multe pârtii de schi. Dar proiectul major, menit să relanseze turismul în zonă, viza construirea unui complex balnear cu săli de tratament, saune şi bazine pentru băi, în valoare de 4,77 de milioane de euro (fără TVA) la acea vreme, finanţat cu precădere de MDRT.

Proiectarea centrului balnear a început în 2010 şi în iulie 2011 au fost demarate lucrările de construcţie, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a asigurat 13,5 milioane de lei.

„Odată cu venirea unui nou Guvern, lucrările s-au sistat, nemaifiind finanţate în următorii trei ani. Consiliul judeţean ne-a fost un partener de nădejde şi chiar ne-a alocat bani ca să protejăm ce era deja construit şi în 2015 am decis să luăm un credit. Nu am avut noroc, fiindcă atunci când am avut banii constructorul a dat faliment. Între timp preţurile au crescut, am organizat alte licitaţii şi cu chiu cu vai am reuşit să finalizăm şi acum avem un centru gata de funcţionare”, a relatat primarul Mik József.

A fost nevoie de 12 ani ca visul unui tânăr primar îndrăzneţ şi al echipei sale la fel de încrezătoare într-un viitor mai bun pentru oraş şi pentru comunitate să devină realitate. Şi de nouă milioane de euro, dublul sumei prevăzută iniţial, o investiţie uriaşă pentru un orăşel de munte.

„«FONTANA Spa&Balneo Borsec» este capodopera muncii mele. A însemnat foarte-foarte multă muncă, tensiuni şi mulţi nervi, fire de păr albe, dar mă bucur foarte mult că am ajuns la capăt de drum, ca să ne putem concentra pe alte proiecte: ne gândim la extinderi, pentru că ne dorim şi un bazin de înot, la amenajarea spaţiului verde din jurul centrului Spa&Balneo într-un parc balnear şi construirea unui hotel care să aibă legătură directă cu centrul balnear, pentru că acest lucru contează foarte mult pentru turiştii care ne vor vizita. Este, într-adevăr, proiectul meu de suflet şi capodopera muncii mele”, a conchis Mik József, primarul staţiunii balneoclimaterice Borsec.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.