Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până pe 15 martie, toate localităţile din judeţ, care au pajişti, vor avea întocmite amenajamentele pastorale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Până pe 15 martie, toate localităţile din judeţ, care au pajişti, vor avea întocmite amenajamentele pastorale
Până pe 15 martie, toate localităţile din judeţ, care au pajişti, vor avea întocmite amenajamentele pastorale

Până pe 15 martie, toate localităţile din judeţ, care au pajişti, vor avea întocmite amenajamentele pastorale

Până în prezent, în 59 de unităţi administrativ-teritoriale sunt finalizate aceste documente, care vor fi necesare pentru obţinerea subvenţiilor de la APIA

Elaborarea amenajamentelor pastorale în toate localităţile din judeţul Harghita, care au pajişti, se apropie de final. Până în prezent, în cazul a 59 de localităţi, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita a finalizat şi a recepţionat amenajamentele pastorale, iar în alte şase localităţi sunt în curs de elaborare, existând speranţe ca până la jumătatea lunii martie să fie întocmite. Două oraşe din judeţ, Bălan şi Băile Tuşnad, nu au pajişti.

Datele au fost prezentate luni, într-o informare privind stadiul de realizare a amenajamentelor pastorale în judeţ, prezentată de directorul executiv al DAJ Harghita, ing. Török Eugen, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural.

Guvernul României a hotărât realizarea amenajamentelor pastorale în anul 2013, după ce s-a constatat că reducerea drastică a efectivelor de animale a dus la diminuarea considerabilă a suprafeţei de pajişti şi culturi furajere pentru asigurarea hranei acestora, o parte din aceste culturi fiind abandonate. „Astfel, întreţinerea şi exploatarea necorespunzătoare a făcut ca aproximativ 26% din suprafaţa de pajişti permanente să fie invadată de vegetaţie ierboasă nevaloroasă”. Amenajamentele pastorale au rolul de a menţine biodiversitatea, dar şi de a creşte productivitatea şi capacitatea de regenerare a plantelor.

Conform documentului prezentat de ing. Török Eugen, judeţul Harghita are cea mai mare suprafaţă de pajişti din ţară. „Conform raportului statistic din 2017, judeţul are 320.243 ha de pajişti, din care 154.525 ha păşuni şi 165.718 ha fâneaţă. Starea pajiştilor nu diferă prea mult de starea pajiştilor din România, deci existenţa amenajamentelor pastorale pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) sunt o necesitate la nivelul judeţului. Amenajamentul pastoral se elaborează astfel încât să ţină cont de exigenţele economice, sociale şi culturale, precum şi de particularităţile regionale şi locale ale zonei”, se arată în prezentarea directorului DAJ Harghita.

Ing. Török Eugen a explicat că, în judeţ, fiecare primărie a primit o adresă de la DAJ Harghita prin care este rugată să solicite elaborarea amenajamentului pastoral pe UAT şi să numească persoana care va face parte din grupul de lucru. În baza acestei solicitări, direcţia pentru agricultură (inclusiv şi OSPA Harghita) a semnat contract de colaborare în baza căruia a coordonat şi a elaborat amenajamentul pastoral pentru localitatea respectivă.

„Această colaborare a început încă din anul 2016, astfel că în momentul de faţă, din 65 de UAT-uri (cei care au pajişti permanente), au amenajamente finalizate de către noi şi recepţionate 59 de UAT-uri, însemnând o suprafaţă de 318.529 ha. Lucrarea continuă şi sunt în lucru 6 UAT-uri cu o suprafaţă de 33.154 ha, care se vor finaliza în luna martie”, potrivit directorului executiv al DAJ Harghita.

Ing. Török Eugen a apreciat colaborarea între membrii grupurilor de lucru ca fiind „destul de bună” şi a mulţumit conducerii localităţilor şi OSPA Harghita „pentru conlucrarea fructuoasă”.

„După cum se vede, lucrarea privind elaborarea amenajamentelor este într-un stadiu avansat în judeţul nostru, iar după cum am mai specificat şi cele 6 proiecte sunt în stadiul de elaborare şi se vor finaliza până la 15 martie.

Am încercat şi cred că am reuşit să prevenim crearea unor situaţii neplăcute la elaborarea de către consiliile locale a fişelor tehnice necesare pentru depunerea la APIA a cererilor pentru subvenţii”, a prezentat directorul executiv al DAJ Harghita.

∗∗∗

În ţara noastră, pajiştile permanente au o răspândire de aproximativ 4,9 milioane de hectare, România ocupând, în Europa, locul al V-lea, după Franţa, Marea Britanie, Spania şi Germania. 33% din suprafaţa agricolă a ţării o reprezintă pajiştile, care „constituie o parte din avuţia naţională, de importanţă majoră prin dimensiunea resurselor de furaje şi calitatea acestora, precum şi prin celelalte funcţii cu efect benefic asupra protecţiei şi frumuseţii mediului înconjurător”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.