Sute de obiecte, marea majoritate provenite din infracţiuni, depozitate în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » Sute de obiecte, marea majoritate provenite din infracţiuni, depozitate în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita
Sute de obiecte, marea majoritate provenite din infracţiuni, depozitate în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita

Sute de obiecte, marea majoritate provenite din infracţiuni, depozitate în camera de corpuri delicte a IPJ Harghita

Cel mai valoros obiect confiscat de poliţiştii harghiteni este un presupus tablou semnat de Picasso

În camera de corpuri delicte a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita sunt depozitate sute de obiecte, majoritatea covârşitoare provenind din comiterea de infracţiuni.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, a declarat că obiectele trebuie păstrate în condiţii bune până la soluţionarea cauzelor în care au fost ridicate.

„Avem în camera de corpuri delicte autovehicule, pistoale, muniţie, arbalete, tutun vrac, topoare, ciocane, cuţite, bâte, aparatură electrică, electronică şi electrocasnică, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, textile, jucării, scule, unelte, dar şi obiecte folosite la săvârşirea de infracţiuni – chei auto, de yală, patent, cleşti – care sunt în camera de corpuri delicte, unele pentru continuarea cercetărilor, altele pentru probarea infracţiunilor. De menţionat că marea lor majoritate provin din infracţiuni sau au servit la comiterea de fapte de natură penală, deci sunt foarte puţine obiecte găsite. (…) Noi trebuie să le păstrăm în condiţii bune până la soluţionarea cauzelor în care au fost ridicate, este obligaţia noastră de a face acest lucru şi găzduirea aceasta poate dura de la câteva luni la câţiva ani”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Conform acestuia, în camera de corpuri delicte sunt depozitate şi obiecte care stau de câţiva ani, cum e cazul săbiilor, topoarelor, care au făcut obiectul unor dosare penale şi procurorul le-a cerut ca probă în instanţă. Sunt situaţii în care se dispune restituirea obiectelor ori valorificarea lor sau distrugerea lor.

În camera de corpuri delicte se află şi 41 de maşini, dar „cel mai valoros este, de departe, tabloul care se presupune că e semnat de Picasso”, însă el se află într-un muzeu din Târgu Mureş.

„A fost găsit într-o acţiune complexă realizată de poliţiştii harghiteni, care nu viza tabloul respectiv şi care nu avea nici un fel de indicii că s-ar ajunge acolo. Era o acţiune pe evaziune fiscală, pe tăieri ilicite de lemn, mai multe fapte, în mai multe judeţe. A fost găsit la una dintre percheziţiile domiciliare efectuate la o persoană din judeţul Mureş, vizată în dosarul penal, care nu a putut justifica provenienţa, nu avea nici un fel de documente şi atunci s-a considerat a fi de provenienţă ilicită şi s-a ridicat în vederea continuării cercetărilor”, a mai spus Gheorghe Filip. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.