Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pagube semnificative provocate de urşi în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pagube semnificative provocate de urşi în judeţ
Pagube semnificative provocate de urşi în judeţ

Pagube semnificative provocate de urşi în judeţ

  • Animalele sălbatice au ucis câteva sute de bovine, ovine şi alte vieţuitoare din gospodăriile oamenilor, provocând pagube şi pe circa 650 de hectare de culturi agricole

Comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată anul acesta în 566 de cazuri, fiind vorba despre o creştere semnificativă comparativ cu anul trecut, a declarat publicaţiei noastre directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László. Acesta a precizat că în cele mai multe cazuri, respectiv 538, pagubele au fost provocate de urşi, în 10 de lupi, iar în celelalte situaţii problemele au fost cauzate de alte animale sălbatice.

În total, animalele sălbatice au ucis, anul acesta, 148 de bovine, 306 ovine, dar şi 219 păsări de curte şi alte vieţuitoare din gospodării, cum ar fi iepurii sau câinii. Sălbăticiunile au distrus şi 63 de stupi de albine şi au cauzat pagube pe o suprafaţă totală de aproximativ 650 de hectare de culturi agricole.

Pe întreg parcursul anului trecut, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice fusese convocată în 248 de cazuri, în cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate probleme cauzate de urşi.

Domokos László a afirmat că numărul cazurilor este mai mare decât anul trecut şi din cauză că s-a mărit suprafaţa cultivată cu porumb, iar urşii obţin mai uşor hrană. Directorul APM Harghita a menţionat că în judeţ şi-au pierdut viaţa 27 de urşi, aceştia fiind loviţi fie de tren, fie de maşini sau utilaje, dar au fost găsite unele astfel de animale decedate şi din cauze necunoscute. Totodată, au fost derulate 9 relocări, urşii fiind mutaţi în alte fonduri de vânătoare şi au fost împuşcate 7 astfel de animale sălbatice, în urma obţinerii unor derogări din partea Ministerului Mediului.

Domokos László consideră că, pentru preîntâmpinarea pe viitor a unor probleme cauzate de urşi, oamenii ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie, în principal dacă locuiesc la marginea pădurilor sau a satelor, amplasarea de garduri electrice fiind o soluţie destul de bună şi sigură pentru protejarea gospodăriilor, a animalelor şi culturilor. În plus, oamenii nu ar trebui să se aventureze singuri în pădure, iar cei care merg în grupuri vor putea evita problemele dacă fac zgomot în momentul în care sesizează că ursul este prezent în apropiere. Domokos László a mai spus că, de regulă, toamna numărul cazurilor în care urşii provoacă pagube scade, mai ales după recoltarea culturilor agricole, adunarea fructelor din livezi şi revenirea animalelor de la păşunat.

Din luna ianuarie şi până la începutul săptămânii trecute autorităţile au primit peste 440 de apeluri, prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona diverselor localităţi harghitene, în toate cazurile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.