Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: În acest an, din judeţul Harghita au fost depuse peste 200 de proiecte ce au depăşit 76 de milioane de euro | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: În acest an, din judeţul Harghita au fost depuse peste 200 de proiecte ce au depăşit 76 de milioane de euro
Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: În acest an, din judeţul Harghita au fost depuse peste 200 de proiecte ce au depăşit 76 de milioane de euro

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: În acest an, din judeţul Harghita au fost depuse peste 200 de proiecte ce au depăşit 76 de milioane de euro

Ca număr de proiecte depuse în perioada 2015-2017, judeţul Harghita se află pe locul doi în Regiunea 7 Centru, după Mureş

În cadrul unei conferinţe de presă, dr. ing. Ioan Hîrb, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, spunea că din 2015 şi până în prezent, din judeţ au fost depuse 558 de proiecte pe investiţii rurale, în cadrul PNDR 2014-2020, valoarea lor depăşind 154 de milioane de euro. Dacă în primul an au fost depuse 169 de proiecte, acum, în 2017, harghitenii au depus 210 proiecte în valoare totală de 76.058.356 de euro. Dintre aceste 210 proiecte, 8 au fost neeligibile, 51 de proiecte în valoare de 36,1 milioane de euro au fost selectate, 40 de proiecte în valoare de 32,5 milioane de euro sunt contractate, iar restul de 111 sunt în curs de evaluare.

Grupurile de Acţiune Locală au 61 de proiecte

În ceea ce priveşte activitatea GAL-urilor (Grupurile de Acţiune Locală), dr. ing. Ioan Hîrb spunea că din vară, când a început lansarea apelurilor de selecţie şi până în prezent, acestea au depus 61 de proiecte în valoare de aproape 3,9 milioane de euro. Dar, spunea directorul OJFIR, se aşteaptă ca aceste GAL-uri să depună în jur de 160 de proiecte.

În judeţul Harghita sunt 4 GAL-uri, cele mai multe proiecte fiind depuse de GAL Ciuc: 32 de proiecte, în valoare de peste 1,5 milioane de euro. GAL Homorod a depus 17 proiecte, valoarea lor apropiindu-se de 900 de mii de euro, în timp ce GAL Sovidek a depus 8 proiecte în valoare de aproape 1 milion de euro. Ultimul GAL, G-10, a depus 4 proiecte, valoarea lor fiind de 493.380 de euro.

„În ceea ce priveşte sumele alocate pe GAL-uri, pe cele 4 GAL-uri sunt alocate 11.944.665 de euro, din care pentru funcţionare – 2.388.501 euro şi pentru implementare – 9.556.164 de euro”, preciza dr. ing. Ioan Hîrb.

73 de proiecte din partea beneficiarilor publici

„În ceea ce priveşte beneficiarii publici – arăta directorul OJFIR Harghita – vreau să vă spun că pe Măsura 4.3 au fost depuse anul acesta 13 proiecte, în valoare de 12,8 milioane de euro; pe Măsura 7.2 – 36 de proiecte, în valoare de 37,3 milioane de euro, iar pe Măsura 7.6 – 14 proiecte, în valoare de 3,4 milioane de euro”. La acestea, adăugându-se şi proiectele de la Măsura 4.3s, iese un total de 73 de cereri depuse în acest an din partea beneficiarilor publici, valoarea totală fiind de 107.538.320 euro. Cele 73 de cereri situează judeţul Harghita pe locul doi, după Mureş, în cadrul Regiunii de Dezvoltare 7 Centru, într-un top realizat după numărul de proiecte depuse în 2017.

Faţă de anii trecuţi, este o creştere atât în privinţa numărului de proiecte, cât şi a valorii contractate. Astfel, în 2015 au fost depuse 35 de cereri (peste 25 de milioane de euro), iar în 2016, 19 cereri în valoare de peste 14 milioane de euro.

Vorbind despre proiectele de succes ale beneficiarilor publici, dr. ing. Ioan Hîrb amintea despre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Bogat. Aceasta a accesat şi finalizat un proiect de 6 milioane de euro care a vizat infrastructura de apă şi canalizare, un drum comunal şi o grădiniţă, beneficiare fiind comunele Ciceu, Siculeni, Racu şi Mihăileni.

Un alt proiect de succes este cel al ADI DKSZ (Dăneşti), care a depus un proiect ce cuprinde comunele Cârţa, Dăneşti şi Tomeşti. Proiectul este în curs de implementare, are o valoare de aproape 3 milioane de euro şi se referă la drumurile comunale.

Şi ADI Felcsík a depus un proiect de 4,9 milioane de euro pentru Dăneşti, Mădăraş, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. Şi acesta se află în curs de implementare, cuprinzând infrastructura unui drum comunal, utilaje, multifuncţionale, maşini pentru pompieri, cămin cultural la Sândominic şi realizarea unui program de after-school la Mădăraş.

Cele mai multe proiecte au venit din Zetea

Vorbind despre comune, dr. ing. Ioan Hîrb spunea că cele mai multe proiecte au fost accesate în Zetea (30) şi Suseni (22). Din Mărtiniş şi Joseni au fost accesate câte 20 de proiecte, iar din Remetea – 16.

Pe zone, din Gheorgheni – Topliţa s-au evidenţiat comunele Suseni, Joseni, Remetea, Ditrău şi Tulgheş; în zona Odorhei – Cristur, cele mai multe cereri au depus Praid, Corund, Lupeni, Zetea, Porumbeni, Lueta şi Dârjiu; iar din zona Ciuc, fruntaşe au fost  Frumoasa, Dăneşti, Lunca de Jos şi Cozmeni.

Totodată, directorul OJFIR Harghita amintea că recent au fost câştigate, pe Măsura 7.2 – infrastructura educaţională, 5 proiecte de tot atâtea localităţi. Ciceu, Lueta, Brădeşti şi Sândominic au avut proiecte pentru grădiniţe, în timp ce comuna Dăneşti a câştigat un proiect pentru înfiinţare Fermă didactică educaţională pentru Liceul Agricol din Dăneşti.

Proiecte au fost depuse şi în sfera privată

Dr. ing. Ioan Hîrb a spus că şi din sfera privată au fost depuse foarte multe proiecte, fiind finalizate inclusiv proiectele aflate în tranziţie, adică cele depuse la sfârşitul anului 2013 şi care au intrat pe finanţare în noul PNDR 2014-2020.

În ceea ce priveşte proiectele de succes din sfera privată, acesta amintea de fabrica de lapte din Lunca de Jos, dar şi de alte proiecte ce vizau pensiuni în zona de nord a judeţului, în Tulgheş şi Bilbor. De asemenea, s-au încheiat cererile de plată pentru toţi cei 75 de beneficiari ai Măsurii 141, care prevede un ajutor de 1.500 de euro anual, timp de 3 sau 5 ani, pentru fermele de subzistenţă.

„Ca proiecte de succes – arăta directorul OJFIR Harghita – vreau să vă spun că s-a terminat şi proiectul de la Gordon, care era tot pe tranziţie. Gordonul are cel puţin cinci proiecte, a depus un nou proiect acum”.

Informarea a dus la reducerea proiectelor neeligibile

Pe parcursul acestui an, angajaţii OJFIR Harghita au realizat 58 de activităţi de promovare, fiind prezenţi în 46 de localităţi, ocazie cu care au fost prezentate măsurile ce pot fi accesate.

„Am căutat să mergem şi în localităţile izolate, mă refer aici la zona Cristur, zonă unde nici în programul trecut nu a fost o absorbţie atât de mare. Am fost în Avrămeşti, Săcel, Ocland, Dârjiu, Ulieş. În partea de nord am fost la Tulgheş, Bilbor, inclusiv la Borsec am fost să prezentăm aceste programe. (…) Încercăm din ianuarie, după ce vom şti exact ce măsuri vor fi lansate, să mergem şi în alte localităţi, dar şi să revenim în unele localităţi, pentru a explica mult mai bine”, spunea dr. ing. Ioan Hîrb.

Acesta a mai precizat faptul că scăderea proiectelor neeligibile se datorează şi sesiunilor de informare avute. Astfel, în acest an au fost organizate 6 întâlniri cu beneficiarii, pentru a le explica lucruri de care trebuie să ţină seama în elaborarea acestor proiecte, pentru că unele proiecte au căzut din cauza lipsei de documente. „În momentul în care ai înregistrat în sistem (nu se mai depune pe hârtie nici un proiect la noi, totul se depune online) – explica directorul OJFIR Harghita – în momentul în care ai transmis un proiect şi nu l-ai încadrat corect, sau ai o lipsă de document (să zicem certificatul de urbanism), acel proiect este neeligibil.

Le-am dat şi în scris ce probleme am identificat în evaluarea acestor proiecte.

Toate lucrurile s-au ameliorat şi sper ca în continuare să fie mult mai atenţi în întocmirea acestor proiecte, mai ales că unele firme au multe proiecte, au mult de lucru, intră în criză de timp şi atunci încarcă în sistem cu 2-3 ore înainte sau s-au întâmplat cazuri că au încărcat după ora 4 şi s-a pierdut un proiect”.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.