Un accident produs într-un sat din Tulgheş a stârnit valuri de nemulţumire printre locuitori | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » Un accident produs într-un sat din Tulgheş a stârnit valuri de nemulţumire printre locuitori
Un accident produs într-un sat din Tulgheş a stârnit valuri de nemulţumire printre locuitori

Un accident produs într-un sat din Tulgheş a stârnit valuri de nemulţumire printre locuitori

Sătenii spun că incidentul s-a produs pentru că drumul comunal nu era dat cu material antiderapant, în timp ce autorităţile susţin că e vorba de un drum forestier, nedeschis circulaţiei publice

Câţiva locuitori ai comunei Tulgheş ne-au semnalat un accident care a avut loc în satul Pintic, împrejurările în care s-a produs acesta stârnind un val de nemulţumiri.

Unul dintre săteni, care este vecin atât cu şoferul, cât şi cu victima, spunea că e vorba de un drum comunal pe care, fiind la periferie, în timp de iarnă nu ajunge nici o maşină de deszăpezire şi nici nu este dat cu material antiderapant. Neavând nici şanţuri de scurgere a apei, în timpul sezonului rece drumul îngheaţă, apărând ca o covată.

„Aşa era şi în dimineaţa zilei de miercuri, femeia mergea pe marginea drumului, a alunecat chiar în momentul în care a venit maşina, a alunecat şi s-a dus direct sub roţile din faţa maşinii”, afirma cetăţeanul respectiv.

Acesta a mai spus că nu a fost singurul incident, atât el, cât şi alţi membri ai familiei sale având accidente pe acel drum tocmai pentru că nu se împrăştie material antiderapant.

Totodată, a fost reclamat şi faptul că, dacă iarna, drumul nu este întreţinut, vara, când plouă, din cauza noroiului format, „dacă vrei să pleci la oraş trebuie să te încalţi cu două perechi de încălţăminte: o pereche de cizme ca să ajungi până la asfalt, după care să-ţi schimbi încălţămintea, că nu poţi să mergi cu noroiul după tine”.

Incidentul nu a fost încadrat la accident rutier

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a precizat că accidentul s-a produs miercuri dimineaţă, în jurul orei 07:00. La faţa locului s-a deplasat o echipă din Borsec, care a constatat că M.Z. de 39 de ani, din Tulgheş, în timp ce conducea un autoturism pe drumul forestier, a acroşat-o pe V.R. de 60 de ani, care se deplasa pe marginea drumului şi care se dezechilibrase şi căzuse.

„Cel mai probabil s-a dezechilibrat, pentru că femeia a fost transportată cu o ambulanţă aparţinând SMURD Corbu la Spitalul Municipal Topliţa, transferată fiind după aceea la Tg. Mureş. Dar a fost testată la ora 13:00, aşadar la ore bune după ora 07:00 dimineaţă, când s-a produs accidentul, şi avea 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a precizat Gheorghe Filip.

Întrebat dacă e vorba de un drum comunal, aşa cum spun sătenii, sau de unul forestier, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita preciza că „este vorba de un drum forestier clar, pentru că îmi spun colegii că evenimentul nu se încadrează în categoria accidentelor de circulaţie, pentru că avem şi o adresă de la primărie care ne comunică că sectorul de drum nu este deschis circulaţiei publice”.

Prioritate sunt drumurile pe care circulă microbuzul şcolar

Şi primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, spunea că este vorba de un drum forestier, nicidecum de unul comunal. Vorbind despre condiţiile în care s-a produs incidentul, edilul comunei spunea că în timpul nopţii a plouat, iar spre dimineaţă, când temperatura s-a schimbat, aceasta s-a schimbat în gheaţă.

„La toate drumurile comunale pe care le are comuna Tulgheş, 20 şi ceva de km, plus drumuri forestiere – preciza Marcel Vancu – nu putea la ora respectivă, dimineaţa, la cât s-a întâmplat accidentul, să fie dat cu sare sau cu nisip, mai ales că era drum forestier, prioritare fiind drumurile pe care circulă microbuzele şcolare”.

Acesta regretă incidentul, dar spune că şi oamenii ar trebui să înţeleagă anumite aspecte, dând exemplu tot ziua de miercuri, când s-a întors de la Gheorgheni. „Am venit de la Gheorgheni şi am trecut pe DJ 127; era gheaţă-gheaţă, îmi era frică să nu mă duc cu maşina să mă răstorn. Trebuia să vin foarte-foarte încet. Am înţeles că nici acel drum nu e acoperit de licitaţie şi condiţiile meteo aşa sunt. Deci, nu e ceva cu rea-intenţie, nu a fost rău-intenţionat”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.