Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O ultimă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » O ultimă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului
O ultimă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

O ultimă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

  • Borboly Csaba: „Am avut un buget echilibrat în acest an, corespunzător. (…) Oricine a tras semnale de alarmă că am rămas fără bani nu numai că nu a spus adevărul, dar a încercat să inducă în eroare opinia publică, făcând mai mult rău”

La solicitarea Direcţiei Generale Tehnice, „Reabilitarea DJ 137”, o investiţie în valoare de 159.814.791,32 de lei ce se va realiza prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, a fost inclusă în Lista programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita (CJ) pe anul în curs. Valoarea finanţării de la bugetul de stat în cazul acestui obiectiv este de 140 de milioane de lei (mai mult de 87,6%).

Direcţia Tehnică a mai solicitat suplimentarea fondurilor alocate obiectivului de investiţii „Reabilitare DJ 123, refacerea drumului şi reparaţia a patru podeţe afectate de inundaţiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016” cu suma de 2.617.300 de lei.

Şi Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita a cerut suplimentarea bugetului aprobat pe anul 2022 cu suma de 150.000 de lei, pentru achitarea facturilor la gaz, iluminat, carburanţi, lubrifianţi, dar şi pentru pregătirea profesională.

O sumă similară a cerut şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, pentru promovarea Visit Harghita – pârtii de schi din judeţul Harghita, în vederea sporirii vizibilităţii ofertei turistice a judeţului.

La rândul ei, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” a solicitat aprobarea unor virări de credite în cadrul cheltuielilor cu bunuri şi servicii în sumă de 1,125 de milioane de lei, pentru asigurarea plăţii facturilor la utilităţi, iar Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea a cerut aprobarea unor virări de credite între programe culturale în sumă de 1,512 milioane de lei.

Printr-un amendament de fond, suma de 10 milioane de lei alocată Consiliului Judeţean Harghita din sumele  aprobate şi distribuite administraţiilor locale din Fondul de rezervă al Guvernului în şedinţa Executivului din data de 19 decembrie a fost inclusă în bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) al judeţului pe anul în curs. Trebuie să menţionăm că suma totală alocată recent judeţului Harghita din Fondul de rezervă al Guvernului este de 29.345.000 de lei.

„Această sumă este foarte importantă pentru noi. Datorită bunei colaborări şi muncii în echipă am reuşit să luăm cele mai bune decizii în acest an şi să continuăm investiţiile. (…) Le mulţumesc consilierilor judeţeni şi colegilor că au înţeles care este menirea noastră. La sfârşitul anului, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita nu are nicio factură neplătită”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Potrivit acestuia, cele zece milioane de lei vor fi folosite pentru finanţarea unor programe şi pentru achitarea facturilor care nu au ajuns încă la scadenţă, în vreme ce excedentul va fi utilizat în principal pentru continuarea lucrărilor pe drumurile judeţene în primăvara anului viitor.

„Am avut un buget echilibrat în acest an, corespunzător şi asta a fost posibil datorită faptului că dumneavoastră în mod regulat şi atunci când am solicitat aţi sprijinit modificările BVC-ului. Oricine a spus altceva în legătură cu bugetul de venituri şi cheltuieli, contrar a ceea ce se întâmplă, dă dovadă de rea-voinţă, înseamnă minciună. Oricine a tras semnale de alarmă că am rămas fără bani nu numai că nu a spus adevărul, dar a încercat să inducă în eroare opinia publică, făcând mai mult rău. Din fericire, nu este cazul şi pot spune cu încredere că încheiem anul cu lucrurile în ordine – şi vor continua să fie în ordine. Totodată aş vrea să mulţumesc aparatului propriu, directorilor din cadrul CJ pentru munca lor, ca lucrurile să fie în ordine”, a menţionat Borboly Csaba.

În urma cererilor formulate şi depuse de reprezentanţii Cultelor religioase din judeţ ulterior alocării bugetare în sumă de patru milioane de lei aprobată pentru prima sesiune a programului de sprijinire a acestora, fondurile alocate iniţial au fost completate, în cadrul şedinţei ordinare de miercuri, cu suma de 160.000 de lei, aceşti bani urmând să fie repartizaţi în Sesiunea a II-a a Programului.

Pentru anul fiscal 2023 s-a aprobat indexarea taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor, a valorilor pe metru pătrat la clădiri şi alte construcţii, pentru stabilirea bazei de calcul a taxelor de emitere şi regularizare a autorizaţiilor de construcţie, a căror stabilire este de competenţa Consiliului Judeţean Harghita, cu indicele de inflaţie de 5,1%.

De asemenea, s-a aprobat şi indexarea taxelor speciale pentru prestaţiile de copiat şi multiplicat acte, cu acelaşi indice de 5,1%, eliberate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, indexarea nivelului tarifelor de acces peste sau deasupra imobilelor proprietate publică a judeţului Harghita, a unor linii de infrastructură edilitară (electrice, reţele de comunicaţii electronice, conducte de gaz, conducte de apă, canalizare etc.), indexarea taxelor speciale aferente activităţilor desfăşurate pe linie de stare civilă şi de evidenţă a persoanelor de către Consiliul Judeţean Harghita – Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Harghita ş.a.m.d., cu 5,1%.

Cum ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Harghita din acest an s-a desfăşurat la Biblioteca Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, preşedintele CJ Harghita a vorbit despre dezvoltarea dinamică a unităţii medicale harghitene, care „primeşte pacienţi din şapte judeţe”.

„Scopul nostru a fost să nu intrăm în competiţie cu niciunul dintre spitalele din Gheorgheni, Topliţa sau Odorheiu Secuiesc, ci primordial să ne concentrăm pe activităţi care ar trebui oferite. Avem şi heliportul şi cred că va creşte numărul pacienţilor care vor veni aici”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

În context au fost aprobate şi stimulentele financiare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2022 acordate personalului medical şi administrativ al SJU, în condiţiile creşterii volumului de lucru care excede obligaţiilor prevăzute în fişa postului. Valoarea totală a stimulentelor aferente ultimelor două luni ale anului este de 126.990 de lei.

A mai fost aprobată cotizaţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2022, decurgând din calitatea de membru fondator al acesteia, plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Călimani-Giurgeu, în valoare de 16.666 de lei.

„Eu mă bucur că Asociaţia are un nivel intens de activitate şi deja putem să vorbim despre multe lucruri. M-a sunat şi dl preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, care va adera la această asociaţie şi eu cred că va fi un lucru benefic. O singură paranteză: aş dori să particip la o şedinţă a acesteia şi, dacă nu se poate anul acesta, cu siguranţă o voi face la anul”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

La finalul şedinţei ordinare, la capitolul Diverse, consilierul judeţean social-democrat Costin Hîrlav a întrebat dacă localităţile Sărmaş şi Gălăuţaş, care au primit anul acesta câte 100.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, vor mai avea parte şi de alte sume în completare până la sfârşitul anului.

De altfel, şi la şedinţa anterioară consilierul Costin Hîrlav a vorbit în detaliu despre alocările destinate zonei de nord a judeţului Harghita, afirmând că după alocarea a încă 394,65 de mii de lei din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2022 situaţia localităţilor din zona de nord a judeţului se prezintă astfel: municipiul Topliţa a beneficiat până săptămâna trecută de 907.650 de lei, comuna Bilbor de 280.000 de lei, localitatea Corbu de 330.000 de lei, comuna Tulgheş de 250.000 de lei, Voşlăbeni de 327.000 de lei, Subcetate de 300.000 de lei, în vreme ce comunele Sărmaş şi Gălăuţaş s-au ales cu sumele cele mai mici: câte 100.000 de lei fiecare.

„Conform amendamentelor depuse de noi, am solicitat încă 93.000 de lei pentru Topliţa, 200.000 de lei pentru Sărmaş şi 150.000 de lei pentru Gălăuţaş. Cu alte cuvinte, Topliţa a primit aproximativ 91% din suma solicitată de noi şi toţi banii primiţi din cei 6% vor fi folosiţi pentru racordarea oraşului la reţeaua de gaz. Odată cu alocarea sumei de 394,65 de mii de lei în completare, a fost parţial remediată greşeala în privinţa sumei repartizate municipiului Topliţa din cota de 6%, dar aşteptăm şi diferenţa pentru Topliţa, Sărmaş şi Gălăuţaş. În total vorbim despre încă 441.000 de lei”, ne-a declarat consilierul judeţean Costin Hîrlav .

Mulţumind în mod special pentru acordul de principiu dat de consilierii zonelor Ciuc şi Odorhei, el a rugat conducerea Consiliului Judeţean Harghita să facă ceva şi pentru cele două localităţi care au primit cele mai mici sume pentru derularea proiectelor de dezvoltare.

Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că nu a mai fost planificată o şedinţă până la finalul anului în curs, însă, dacă vor mai rămâne bani, va încerca să acorde diferenţa solicitată.

„Un răspuns clar nu am primit, nu sunt şanse mari să se mai facă ceva anul acesta, dar sper să se facă ceva măcar pentru Sărmaş şi Gălăuţaş; 100.000 de lei este foarte puţin. Chiar şi pentru Tulgheş suma de 250.000 de lei este mică, având în vedere că vorbim despre o comună mare”, a precizat consilierul judeţean Costin Hîrlav.

La rândul său, consilierul PSD dr. Lucian Conţiu a apreciat sprijinul constant acordat Spitalului Judeţean de Urgenţă de către Consiliul Judeţean Harghita, care „a investit sume  enorme” pentru dotarea şi modernizarea acestei instituţii medicale.

„Se vede de îndată ce se intră pe secţiile dotate cu aparatură performantă. Mai este loc de mai bine, dar materiale cu care să lucrăm sunt, resurse umane avem, într-adevăr momentan toate secţiile sunt pline de specialişti tineri şi vârstnici, trebuie doar să reuşim să îi ţinem aici, să le oferim condiţiile de lucru de care au nevoie. Asistentele împreună cu medicii au depus o muncă enormă în vederea acreditării, au stat mult peste program şi trebuie să le arătăm că merită această recompensă. În continuare sper ca politica spitalului să meargă înainte, să finalizăm proiectele pe care le-am început şi noi toţi sperăm să devenim un spital de bază al zonei”, a declarat dr. Lucian Conţiu.

Ulterior ultimei şedinţe ordinare din acest an, membrii Consiliului Judeţean Harghita, angajaţii spitalului şi invitaţii acestuia au avut prilejul să continue discuţiile într-un cadru mai puţin formal şi să îşi ia rămas bun în cadru festiv, pentru scurt timp, înaintea sărbătorilor de iarnă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.