Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ambulatoriul integrat al spitalului judeţean şi-a reorganizat activitatea | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Ambulatoriul integrat al spitalului judeţean şi-a reorganizat activitatea
Ambulatoriul integrat al spitalului judeţean şi-a reorganizat activitatea

Ambulatoriul integrat al spitalului judeţean şi-a reorganizat activitatea

  • Czikó Mária, coordonatoarea Ambulatoriului SJU: „Personal am mari speranţe că orice persoană va apela la Ambulatoriul de specialitate va pleca de aici mulţumită, mai ales după reabilitarea clădirii Policlinicii”

Odată cu eliberarea unei aripi situată la primul etaj al Policlinicii, după mai multe deficienţe în funcţionare, dar şi ca urmare a creşterii numărului pacienţilor, a fost demarată reorganizarea activităţii Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc. Vechea locaţie nu mai corespundea cerinţelor.

O primă măsură a vizat separarea Ambulatoriului vechi – care funcţiona împreună cu structura de spitalizare de zi la parterul spitalului judeţean – cabinetele acestuia fiind mutate în clădirea fostei Policlinici.

Noul Ambulatoriu, precum şi cabinetele de specialitate sunt coordonate de Czikó Mária, fosta asistentă şefă a Secţiei de Urologie.

„Dânsa a acceptat să reorganizeze în întregime această secţie a spitalului judeţean, inclusiv ambulatoriile care funcţionează în clădirile mai îndepărtate ale SJU: secţiile de Psihiatrie, Oftalmologie, Dermatologie, ORL şi Fizioterapie în Miercurea-Ciuc, precum şi cele de Pneumologie şi Boli Infecţioase de la Şumuleu-Ciuc. Pe lângă acestea, se ocupă în prezent şi de organizarea şi dezvoltarea Ambulatoriului care va funcţiona la Centrul de Sănătate Vlăhiţa, unde există în prezent un singur cabinet de Ambulatoriu, de Medicină Internă”, a explicat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă harghitean.

În urma reorganizării, medicii care deservesc cabinetele de Ambulatoriu au program zilnic de activitate începând de la ora 08:00 şi până la ora 15:00.

„Ne-am organizat altfel decât până acum. Astfel, fiecare medic va avea câte o zi pentru Ambulatoriu, pentru a evita schimbul de medici sau decalările de program”, a detaliat dr. Konrád Judit.

Pentru a vă programa pentru consultaţii de specialitate, aveţi la dispoziţie trei posibilităţi: personal – la Registratura aflată la parterul Policlinicii, online şi telefonic – apelând numerele 0372/66.12.91 sau 0266/32.41.93, existând şi un număr de mobil în acest scop: 0742/21.49.51.

Programarea se poate face şi la biroul de informaţii din clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă, ca până acum.

Pentru programarea online, intraţi pe pagina Spitalului Judeţean de Urgenţă, accesaţi meniul „Programări Online”, alegeţi specialitatea, medicul, data şi ora la care doriţi să ajungeţi la cabinet, din cele rămase disponibile. Apoi confirmaţi. Programarea online poate fi tipărită apăsând butonul „Tipărire”. La finalul programării va apărea un număr de telefon – al biroului de Informaţii – la care puteţi suna în cazul în care doriţi să schimbaţi data programării sau dacă nu puteţi ajunge la data şi ora stabilită. Astfel, daţi şansa unui alt bolnav să acceadă la consultaţii. În viitorul apropiat se are în vedere şi introducerea mesajului de confirmare a programării pe telefon.

„A existat o perioadă când am avut probleme cu centrala telefonică, s-a defectat; de aici a apărut problema programărilor care nu se regăseau şi în cabinetele medicilor. În prezent există la spital un birou unde două persoane se ocupă de programări: una de cele depuse online, iar cealaltă le preia pe cele telefonice. Cele două persoane nu pot pleca în concediu în acelaşi timp, astfel încât va exista în permanenţă cineva care să se ocupe de înregistrarea programărilor”, ne asigură Czikó Mária, coordonatoarea Ambulatoriului integrat al SJU.

Potrivit acesteia, a fost reorganizată şi activitatea asistentelor. În consecinţă, în fiecare dimineaţă o asistentă va avea grijă să vadă câte persoane sunt programate în ziua respectivă. La finalul programului, ea îi va contacta telefonic pe toţi pacienţii programaţi pentru ziua următoare, pe de o parte pentru a le reaminti că sunt aşteptaţi la cabinet, iar pe de altă parte pentru a se asigura că persoanele programate pot veni la consultaţia stabilită în prealabil. În cazul în care o persoană nu poate ajunge la cabinet la ora şi în ziua fixată pentru consultaţie, asistenta are posibilitatea să programeze pe altcineva, pentru menţinerea continuităţii activităţii. Beneficiile noului sistem de organizare se remarcă şi în cazul celor care se programează online, care nu pot renunţa la programarea făcută: astfel, dacă ei nu pot veni în ziua programată, li se poate face o altă programare de către asistentă, în locul lor putând fi chemaţi alţi pacienţi.

Dacă până acum cabinetele de Ambulatoriu erau deservite de asistentele care activau şi pe secţiile spitalului, acum există asistente dedicate, care îşi desfăşoară activitatea de dimineaţa şi până la ora 15:00 la Ambulatoriul integrat.

„Pentru viitor, după reabilitarea clădirii Policlinicii, avem în plan ca întreaga activitate de Ambulatoriu de specialitate să fie mutată şi să se desfăşoare în sediul acesteia”, a precizat coordonatoarea Czikó Mária.

Reorganizarea Ambulatoriului a fost dorită nu numai de conducerea SJU, de corpul medical, ci şi de pacienţi; şi nu numai de cei din Ciuc. La Centrul de Sănătate Vlăhiţa, singurului cabinet de Ambulatoriu i se vor alătura altele.

„Am angajat un medic pediatru şi am deschis un cabinet de Pediatrie, apoi unul de Ginecologie pentru planning familial şi încă unul de Psihologie. În urma acestor oferte noi, au venit şi alte solicitări de acolo: să deschidem un cabinet de Ortopedie, unul de Cardiologie, altul de Urologie, cabinete de Pneumologie, Chirurgie, Fizioterapie, cabinete de Dermatologie, de Psihiatrie şi altele. În curând va începe să funcţioneze ca un spital. Deocamdată ne-am înţeles că începând din ianuarie 2023, săptămânal, câte două ore, de la ora 10:00 până la ora 12:00 şi de la 12:00 până la ora 14:00 va merge acolo câte un medic de specialitate de la spitalul judeţean, pentru a oferi consultaţii”, a specificat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

La rândul ei, coordonatoarea Ambulatoriului integrat al SJU apreciază că, odată cu renovarea clădirii noului sediu, fiecare pacient va beneficia de servicii medicale corespunzătoare, la standarde ridicate.

„Personal am mari speranţe că orice persoană care va apela la Ambulatoriul de specialitate va pleca de aici mulţumită, mai ales după reabilitarea clădirii Policlinicii” a concluzionat Czikó Mária.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.