Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul infracţiunilor constatate în 2023 pe suprafeţele administrate de DS Harghita, în scădere faţă de anul anterior | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Numărul infracţiunilor constatate în 2023 pe suprafeţele administrate de DS Harghita, în scădere faţă de anul anterior
Numărul infracţiunilor constatate în 2023 pe suprafeţele administrate de DS Harghita, în scădere faţă de anul anterior

Numărul infracţiunilor constatate în 2023 pe suprafeţele administrate de DS Harghita, în scădere faţă de anul anterior

  • O cantitate de 176 de metri cubi material lemnos a fost abandonată în pădure şi găsită de pădurari

Pe parcursul anului 2023, pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita au fost constatate un număr de 16 infracţiuni, în scădere faţă de 2022, când s-au înregistrat 23 de astfel de fapte. Un număr de şase infracţiuni ce au avut ca obiect tăierea ilegală de arbori au fost constatate în pădurile statului, iar celelalte 10 pe suprafeţele altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică. În acest an a fost aplicată şi o amendă, în valoare de 1.000 de lei, în 2022 nefiind aplicată nicio astfel de sancţiune. Amenda contravenţională a fost aplicată pentru tăierea ilegală de material lemnos de pe terenurile cu vegetaţie forestieră în afara fondului forestier. Reamintim că, în 2020, Codului silvic i s-au adus mai multe modificări, una dintre acestea prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse. Iar tăierea arborilor de pe suprafeţele cu vegetaţie forestieră, dar în afara fondului forestier naţional reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă în funcţie de cantitatea materialului lemnos.

Cantitatea de lemn tăiată ilegal, aproape la fel ca în 2022

În 2023, de pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita a fost tăiată ilegal o cantitate de 125 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 110.000 lei, mai reiese din Analiza activităţii de pază a pădurilor pe anul 2023, realizată de specialiştii DS Harghita. Această cantitate este în uşoară scădere faţă de 2022, când au fost tăiaţi ilegal 133 mc material lemnos. Anul trecut, de pe suprafeţele proprietate publică a statului s-au tăiat ilegal 57 mc de lemn (75 metri cubi în 2022), iar restul de 68 mc (58 mc în urmă cu doi ani) au fost exploataţi ilicit de pe terenurile forestiere ale altor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate sau persoane fizice), dar administrate de direcţia silvică.

Pe parcursul anului trecut, o cantitate de 176 metri cubi material lemnos a fost tăiată ilegal, abandonată în pădure şi găsită de lucrătorii silvici, în creştere semnificativă faţă de 2022, când au fost 77 metri cubi. Cantităţile de lemn găsite de pădurari pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita sunt valorificate prin licitaţie publică.

În 2023, un volum de 32 metri cubi de arbori tăiaţi ilegal (10 mc în 2022), în valoare de peste 32.000 lei, nu a putut fi justificat de personalul silvic. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic este imputată pădurarilor.

Pe parcursul anului trecut, silvicultorii DS Harghita împreună cu poliţişti au fost efectuat un număr de 27 de acţiuni de control la instalaţiile de debitat lemn rotund în cherestea, faţă de 24 în 2022. În urma acestor verificări au fost aplicate două amenzi (niciuna în 2022), în valoare de 20.000 lei, şi a fost confiscată o cantitate totală de 117 mc material lemnos (81 mc lemn de lucru, 10 mc cherestea şi 26 lemn de foc).

Potrivit analizei citate, anul trecut, pe suprafeţele administrate de direcţia silvică nu au fost înregistrate cazuri de păşunat abuziv şi nici incendii în fond forestier.

Marea majoritate a infracţiunilor au fost constatate la Ocolul Silvic Topliţa

În ceea ce priveşte situaţia pe cele cinci ocoale silvice aflate în componenţa DS Harghita, în 2023 cele mai multe infracţiuni au fost constatate la OS Topliţa – 11 asemenea fapte. În 2022, la acest ocol silvic s-au înregistrat 10 infracţiuni. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal de pe suprafeţele administrate de OS Topliţa anul trecut a fost de 62 metri cubi, dublu faţă de anul anterior, când au fost 31 mc.

La Ocolul Silvic (OS) Tulgheş, în 2023 au fost constatate trei infracţiuni, cu două mai puţine decât în 2022, când s-au înregistrat cinci fapte penale. Cantitatea totală de arbori tăiată ilegal la OS Tulgheş a fost de 49 mc, în scădere faţă de anul 2022, când au fost 70 mc. La acest ocol silvic nu au putut fi justificaţi de personalul silvic 29 mc material lemnos.

Potrivit informaţiilor furnizate de DS Harghita, la OS Homorod au fost înregistrate, pe parcursul anului 2023, două infracţiuni, în scădere faţă de 2022, când au fost trei astfel de fapte penale.

La OS Miercurea-Ciuc, în 2023 nu a fost constatată nicio infracţiune. În schimb, la acest ocol silvic a fost aplicată amenda în valoare de 1.000 de lei. Tot la OS Miercurea-Ciuc au fost trei metri cubi de lemn care nu au putut fi justificaţi de pădurari şi au fost găsiţi în pădure cei 176 mc material lemnos abandonat.

Nici la OS Borsec nu a fost constată anul trecut nicio infracţiune. În 2022, la OS Borsec au fost înregistrate cinci fapte penale.

775 de controale la circulaţia materialului lemnos în întreg judeţul

În 2023, personalul silvic împreună cu poliţişti au efectuat un număr de 775 de controale la circulaţia materialului lemnos în întreg judeţul, aproximativ la fel ca în anul anterior, când au fost 772 astfel de verificări. Anul trecut au fost aplicate 58 de amenzi, 53.500 lei. În 2022 au fost aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 65.000 lei.

În urma acţiunilor de control privind circulaţia materialului lemnos au fost confiscaţi 122 metri cubi de material lemnos (98 mc în 2022), din care 30 mc au fost lemn de lucru şi 92 mc lemn de foc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.304 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.301 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.