Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a anunţat cea de-a II-a Conferinţă a administratorilor şi proprietarilor de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » S-a anunţat cea de-a II-a Conferinţă a administratorilor şi proprietarilor de pădure
S-a anunţat cea de-a II-a Conferinţă a administratorilor şi proprietarilor de pădure

S-a anunţat cea de-a II-a Conferinţă a administratorilor şi proprietarilor de pădure

Cea de-a doua conferinţă a administratorilor şi proprietarilor de pădure va avea loc în 26 ianuarie, de la ora 09:30, la sediul Consiliului Judeţean Harghita.

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Munţilor Harghita, Asociaţia de Organizaţii Economice Secuieşti şi Asociaţia Proprietarilor şi Gestionarilor de Păduri din Estul Transilvaniei îi invită pe toţi cei interesaţi să participe la conferinţă. Printr-o conferinţă de presă susţinută de către reprezentanţii instituţiilor amintite mai sus, s-a prezentat modul în care va fi structurată conferinţa de vineri şi importanţa acesteia. „Considerăm că pădurea trebuie ocrotită. Managementul forestier nu înseamnă numai prelucrarea lemnului, ci înseamnă şi turism, biodiversitate, foarte multe lucruri protejate, de care trebuie să avem grijă”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Conferinţa va fi împărţită în cinci paneluri, fiecare având o temă proprie. Vor fi prezenţi specialişti, atât din ţară, cât şi din străinătate, care vor lua cuvântul. Specialiştii sunt reprezentanţi ai Universităţii din Sopron, Universităţii Agronomice şi de Ştiinţe ale Vieţii din Ungaria, a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov şi a Universităţii Sapienta din Transilvania. La conferinţă este anunţată şi prezenţa Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, acesta urmând să vorbească despre noul Cod Silvic.

Primul panel are ca temă noul Cod Silvic şi Silvicultura inteligentă din punct de vedere climatic, impactul schimbărilor climatice asupra silviculturii în regiunea montană. Schimbările climatice generează multe provocări în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor, mai ales în zonele montane. În cadrul acestui panou se vor discuta posibilităţile de adaptare la schimbările climatice.

Cel de-al doilea panel va fi despre Inovaţie şi Educaţie în gestionarea pădurilor, care se concentrează pe dezvoltarea gestionării pădurilor şi pe oportunităţile educaţionale în ceea ce priveşte formarea specialiştilor. Prin introducerea de noi tehnologii şi metode de gestionare a pădurilor se poate îmbunătăţi eficienţa şi durabilitatea.

Al treilea panel se concentrează pe strategiile de conservare a naturii în gestionarea pădurilor, importanţa conservării biodiversităţii şi de protejare a ecosistemelor forestiere.

Cel de-al patrulea panel are în vizor certificatele de emisii CO2 şi oportunităţile de investiţii pe care le au proprietarii de păduri. În cadrul acestui panou se va discuta despre importanţa cotelor de carbon şi cum pot acestea genera venituri proprietarilor de păduri.

Ultimul panel prezintă situaţia actuală a programului PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru împădurire şi reîmpădurire, opţiunile disponibile din punct de vedere financiar pentru promovarea gestionării durabile a pădurilor.

Totodată „va fi prezentată istoria pădurilor, un studiu privind popularitatea măsurilor de silvomediu, rolul social al pădurilor urbane şi despre ecoturism”, a subliniat Kopacz Emoke, din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului a CJ Harghita.

E.Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.