Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şansa la o nouă viaţă Numărul adopţiilor şi al familiilor care doresc să înfieze copii a crescut remarcabil în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate »
Şansa la o nouă viaţă
Numărul adopţiilor şi al familiilor care doresc să înfieze copii a crescut remarcabil în Harghita
<h5><i>Şansa la o nouă viaţă</i></h5> Numărul adopţiilor şi al familiilor care doresc să înfieze copii a crescut remarcabil în Harghita

Şansa la o nouă viaţă
Numărul adopţiilor şi al familiilor care doresc să înfieze copii a crescut remarcabil în Harghita

La nivelul judeţului Harghita a fost lansată, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, o amplă campanie de informare cu privire la adopţie. Iniţiatorii campaniei sunt Consiliul Judeţean (CJ) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. „Oricare copil îşi doreşte un părinte pe care să îl iubească şi să fie iubit şi adopţia ar putea să fie soluţie win-win (câştigătoare pentru ambele părţi – n.a.)”, a spus Borboly Csaba, preşedintele CJ.

Potrivit datelor prezentate de specialiştii DGASPC Harghita, în perioada 2015-2021 activitatea de adopţie s-a menţinut constant la nivel ridicat, atât în ceea ce priveşte numărul copiilor adoptabili, cât şi al familiilor atestate pentru adopţie, numărul copiilor aflaţi în familii adoptatoare înregistrând o creştere semnificativă în anul 2021.

„Obiectivul principal al nostru este creşterea şanselor copiilor adoptabili aflaţi în sistemul judeţean de protecţie specială de a avea propria familie, iar familiile care adoptă să îşi vadă visul împlinit într-un timp cât mai scurt”, a arătat Domokos Nina, şefa Serviciului adopţii şi post-adopţii din cadrul DGASPC Harghita.

Multă vreme, copiii abandonaţi ai României, lăsaţi în grija statului, au fost invizibili, o povară de care orfelinatele s-au descotorosit în anii ’90, vânzându-i în străinătate familiilor care îşi doreau un copil mai presus de orice.

Schimbarea de regim, convenţiile şi acordurile internaţionale ratificate, pe care România şi-a bazat ulterior platforma legislativă privitoare la drepturile copilului a schimbat complet vieţile celor pe care soarta i-a trimis în sistemul de protecţie socială.

În 2015, în judeţul Harghita existau doar 16 familii apte pentru adopţie, 46 de copii adoptabili şi doar 17 copii au părăsit sistemul de protecţie, integrându-se în noile lor familii. Şase ani mai târziu, numărul familiilor dornice să înfieze a crescut la 48, 90 de copii din sistemul de protecţie aşteaptă să fie adoptaţi şi 33 dintre ei au ajuns în familii de adopţie.

Anul trecut 33 de familii s-au adresat DGASPC Harghita cu cerere de atestare şi au fost declarate apte pentru adopţie.

„Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopţie prin modificările aduse Legii 273/2004, dar şi finalizării cu succes a adopţiilor încuviinţate. Copiii s-au acomodat foarte bine atât în familii, cât şi în comunitate. Cei care au fost adoptaţi provin din asistenţă maternală sau din plasament familial, iar vârstele lor sunt cuprinse între un an şi 13 ani. În prezent, pentru cei 90 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicaţia electronică «Registrul Naţional pentru Adopţii», pentru identificarea celei mai potrivite familii pentru adopţia lor, atât la nivel judeţean, cât şi naţional”, a detaliat Domokos Nina.

Din cele 48 de familii atestate aflate în evidenţa DGASPC Harghita în prezent, 15 familii se află în procedura de potrivire cu copiii, iar 33 de familii sunt în aşteptare, în diferite etape ale procedurii de adopţie, ierarhizarea acestora făcându-se în funcţie de vechimea atestatului.

„Este încurajator pentru noi că mai multe familii care au adoptat un copil doresc şi adopţia celui de-al doilea copil. Avem în evidenţa noastră şi copii care sunt în perioada de monitorizarea post-adopţie, care primesc sprijin prin consiliere şi ajutor pentru integrarea cât mai rapidă atât în familie, cât şi în comunitate. Noi ne dorim ca finalizarea cu succes a adopţiilor încuviinţate, aplicarea noului cadru legislativ, dar mai mult această campanie de promovare a adopţiei care a început acum, să ne ajute să creştem şi în continuare numărul de copii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi să aibă familie de adopţie”, a afirmat şefa Serviciului adopţii şi post-adopţii.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentat şi un scurtmetraj, intitulat „Cel mai frumos dar” – titlul inspirat de declaraţia unui părinte adoptiv – în care mai multe familii din Harghita, între ele şi o persoană adoptată, au vorbit deschis despre integrarea în familie, despre dificultăţile, dar şi despre părţile frumoase ale acestei proceduri, despre împlinire sufletească şi iubire necondiţionată.

„Sunt foarte mândru de activitatea pe care o desfăşoară colegii de la DGASPC în acest domeniu” a spus preşedintele CJ Harghita.

„Însă chiar dacă profesionalismul lor este la un nivel foarte înalt, noi ceilalţi, societatea, suntem pregătiţi să susţinem familiile adoptive? Oare la locul de muncă, în familia extinsă, vecinii şi şcoala le acordă acestora susţinerea necesară creşterii unui copil adoptat? Avem know-how-ul la DGASPC, dar cu sprijinul societăţii rezultatele ar fi mult mai bune. Obiectivul principal pentru acest an, la DGASPC este să pregătim societatea printr-un efort comun şi să vedem cât mai multă iubire”, a continuat Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, părinţii adoptivi ar trebui să fie sprijiniţi mai mult de angajatori, dar şi de legiuitor prin acordarea unui program de lucru mai flexibil şi a „concediului de maternitate mărit” în primii doi ani după adopţie.

„Sunt lucruri care necesită mai mult timp şi cred că Legislativul ar trebui să fie axat mai mult pe această temă. Cred că vremea aceea din iarnă, în anii ’90, când foarte mulți copii au fost duşi afară, nu trebuie să revină niciodată. Eu cred că noi trebuie să avem grijă de copiii noştri şi nu trebuie dus nimeni în străinătate sau în alte părţi. (…) Nu este doar treaba părintelui adoptiv şi a copilului adoptat, ci este o sarcină comună, pentru noi toţi”, a subliniat şeful administraţiei publice judeţene.

La rândul său, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a remarcat că finalizarea cu succes a adopţiilor şi experienţele împărtăşite de familiile care au adoptat copii din sistemul de protecţie sunt cele mai bune exemple şi de mare ajutor pentru cei care doresc să adopte un copil.

„Adopţia este partea activităţii noastre care ne oferă poate cele mai multe satisfacţii umane şi profesionale. Prin campania amplă în mass-media şi în societate pe care o lansăm, dorim să ajutăm şi mai mult copiii din sistem şi familiile din judeţ să se găsească unii pe ceilalţi, să avem şi mai mute poveşti frumoase”, a evidenţiat directorul Elekes Zoltán.

Patru este cel mai mare număr de copii adoptat de o familie din Harghita; se întâmpla în urmă cu 10-15 ani, spun specialiştii DGASPC.

În prezent familiile din judeţ preferă să adopte fraţi inseparabili, sunt familii care au propriul copil şi mai adoptă unul, în vreme ce mai alte familii, aflate în evidenţa DGASPC după ce au adoptat un copil în urmă cu un an sau doi, vor să mai adopte încă unul.

Cei mai mulţi părinţi adoptivi din Harghita preferă copiii cu vârste foarte mici, fără probleme medicale, dar sunt şi familii care au acceptat şi copii cu uşoare dizabilităţi sau întârzieri de dezvoltare care se pot recupera pe parcurs. În ultimii ani există o cerere mai mare pentru fetiţe. Etnia nu reprezintă un criteriu de potrivire, conform legii.

Copiii adoptaţi sunt şi din judeţ, dar şi din afara lui, la fel cum există familii din alte judeţe care au adoptat copii din Harghita şi familii harghitene care au adoptat copii din alte zone ale ţării. De exemplu, anul trecut au fost adoptate două grupe de fraţi din judeţul Mureş de către două familii din Harghita, copii care „se simt foarte bine” alături de părinţii adoptivi, potrivit celor care supraveghează integrarea lor în noile familii.

Până în prezent, în judeţ nu au existat cazuri de copii care să nu se fi integrat în familiile adoptatoare după încuviinţarea adopţiei.

Actualmente, în sistemul de protecţie socială din Harghita se află în jur de o mie de copii care visează la o nouă viaţă, într-o familie iubitoare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.