Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc
A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc

A fost semnat protocolul de colaborare pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Primăria Miercurea Ciuc au semnat, miercuri, protocolul de colaborare pentru relansarea proiectului de realizare a variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc de către autorităţile publice locale. Protocolul a fost semnat la sediul CNAIR din Bucureşti de către primarul Korodi Attila şi directorul general al Companiei, Cristian Pistol, şi prevede proiectarea variantei ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc.

„Pe termen lung, varianta de 19,1 kilometri va conecta zona Ciucului la viitoarea autostradă A8 (Ungheni – Târgu Mureş). Proiectarea şi construcţia variantei de ocolire, care se va desprinde de drumul european 578 înainte de Jigodin şi se va reconecta înainte de Racu, ar putea începe cel mai devreme în 2024”, a anunţat Primăria Miercurea Ciuc, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, acest proiect a fost demarat în urmă cu mai bine de un deceniu, „dar a fost blocat de-a lungul anilor”. Anul trecut, „în parteneriat cu Sâncrăieni, Ciceu, Siculeni şi Racu a fost scos din impas”.

„Traseul va avea o lungime totală de 19,1 km, ocolind Miercurea Ciuc pe la vest, Ciceul şi Siculeni-ul pe la est şi se va reîntâlni cu drumul european înainte de Racu, iar pe termen lung va fi o continuare a drumului expres care va lega reşedinţa de judeţ de Gheorgheni şi de autostrada A8. Proiectul include construcţia a zeci de poduri, inclusiv trei pasaje peste cale ferată”, se arată în comunicat. Elaborarea studiului de trafic şi actualizarea studiului de fezabilitate din 2010 va dura aproximativ doi ani, iar proiectarea detaliată şi construcţia ar trebui să înceapă în 2024. În document se mai precizează că în 2010 valoarea costurile de proiectare şi construcţie erau estimate la 150 milioane de euro.

CNAIR a informat, la rândul ei, printr-un comunicat că, potrivit protocolului, Primăria Miercurea Ciuc urmează să deruleze procedurile de atribuire a unui contract pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, precum şi pentru elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire. „Scopul protocolului încheiat vizează şi elaborarea documentaţiei de natură tehnico-economică. Precizăm că acest proiect este în conformitate cu strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere aşa cum a fost aprobată prin HG 1312/2021 ca parte a Planului Investiţional. Sursa de finanţare pentru etapa de proiectare provine din fondurile europene alocate în cadrul POIM 2014-2020, iar execuţia lucrărilor va fi finanţată prin Programul Operaţional de Transport 2021-2027”, se arată în comunicatul CNAIR.

Conform sursei citate, elaborarea documentaţiei se va realiza cu suportul tehnic permanent al CNAIR SA prin structurile dedicate fluxului de dezvoltare a unui proiect de infrastructură rutieră.

„VO (varianta ocolitoare – n.n.) Miercurea Ciuc reprezintă un alt exemplu de bună practică pentru implementarea proiectelor de infrastructură rutieră, în temeiul prevederilor OUG 88/2020, prin implicarea unităţilor administrativ-teritoriale în scopul dezvoltării acelor obiective care intră pe raza administrativă a acestora”, se mai arată în comunicatul CNAIR. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.