Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nu prea ştim ce să facem când sună sirenele | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Nu prea ştim ce să facem când sună sirenele
Nu prea ştim ce să facem când sună sirenele

Nu prea ştim ce să facem când sună sirenele

  • Prefectul judeţului Harghita: „În momentul actual suntem foarte departe de ceea ce ar însemna să fim cât de cât pregătiţi”

Prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, consideră că este nevoie de o optimizare a modului în care este pregătită populaţia pentru alarmările în domeniul situaţiilor de urgenţă, având în vedere şi conflictul armat din vecinătatea României.

„Avem în desfăşurare şi o activitate legată de adăposturile existente în judeţ şi trebuie să spunem că cei 70 şi ceva de ani, 77 cel puţin, în care această regiune a noastră nu a fost implicată într-un conflict armat, ne-a făcut pe noi toţi, cu foarte puţine excepţii, să uităm de importanţa adăposturilor, să uităm de importanţa alarmării şi cred că este cazul să ne revizuim atitudinea faţă de aceste lucruri”, a declarat, ieri, Petres Sándor în cadrul şedinţei lunare a Colegiului prefectural. Acesta a afirmat că în perioada copilăriei ştia că atunci când clopotul suna într-un fel sau altul în localitatea sa era vorba despre o situaţie de urgenţă, copiii primind informaţiile necesare din partea părinţilor.

„Nu ştiu dacă astăzi se mai păstrează această informaţie, dar ştiu sigur din propria experienţă că exerciţiile de alarmare prin sirene, respectiv utilizarea Ro-Alert, provoacă mai mult nemulţumire în rândul concetăţenilor. Nu sunt foarte sigur că mai mult de 1 din 10 persoane ar şti ce înseamnă codurile transmise prin sirene, ce înseamnă modul în care sună sirena. Ştim un lucru, că ne deranjează, dar dacă – Doamne fereşte! – ar fi nevoie, cred că 9 din 10 nu am înţelege mesajul transmis de sirenă. Sincer şi pe mine mă deranjează dacă noaptea la ora 03:00 ţiuie toate telefoanele că a apărut un urs la Şumuleu, dar mă întreb: Oare ce e mai bine, să fie deranjaţi 1.000-5.000 de oameni sau să se piardă o viaţă de om? Cred că va trebui să găsim metode prin care, pe de o parte, să şi optimizăm modul în care pregătim populaţia pentru aceste lucruri şi modul în care utilizăm alarmările, dar pe de altă parte trebuie să ne gândim la căi eficiente pentru a-i reînvăţa pe semenii noştri ce înseamnă şi cum trebuie utilizate aceste mijloace, ca la nevoie să ştim ce se întâmplă”, a spus prefectul judeţului Harghita.

Petres Sándor a adăugat că speră ca în viitorul apropiat să poată să aibă loc discuţii pe marginea acestui subiect, în principal cu cei implicaţi, dar şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii publice, pentru că „în momentul actual suntem foarte departe de ceea ce ar însemna să fim cât de cât pregătiţi”.

Cu prilejul şedinţei Colegiului prefectural a fost prezentat un material informativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita privind implementarea Sistemului naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei adaptat riscurilor şi ameninţărilor actuale. În material se arată că la nivelul judeţului Harghita există 151 de mijloace de alarmare specifice, dintre care 24 de sirene electronice şi alte 127 electrice. Un număr de 54 de sirene sunt integrate Sistemului naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare şi pot fi acţionate de la distanţă prin cel puţin un mediu de comunicaţie, atât din centralele existente în judeţ, cât şi cele amplasate la nivel regional şi naţional. În cele patru municipii harghitene există câte o centrală de înştiinţare, avertizare şi alarmare la care sunt conectate sirenele aflate în fiecare dintre aceste localităţi şi care pot fi acţionate de la distanţă. Astfel, în Miercurea-Ciuc, 13 sirene din 25 pot fi acţionate de la distanţă, în Gheorgheni 11 din 18 sirene, în Odorheiu Secuiesc toate cele 18, iar în Topliţa pot fi acţionate de la distanţă 9 din 10 sirene. În oraşul Borsec şi comunele Lăzarea şi Satu Mare există câte o sirenă conectată la centrala judeţeană de înştiinţare, avertizare şi alarmare. Din centrala de înştiinţare, avertizare şi alarmare amplasată în dispeceratul ISU Harghita pot fi acţionate 54 de sirene din cele 151 existente. Având în vedere faptul că din totalul sirenelor existente în judeţul Harghita 97 au acţionare locală (64 la sută), în cazul manifestării unei situaţii de urgenţă care impune alarmarea populaţiei acestea vor fi acţionate manual de către personalul desemnat prin dispoziţia preşedintelui comitetului local pentru situaţii de urgenţă, direct de la cofret, ceea ce înseamnă că mijloacele de alarmare nu pot fi acţionate imediat de la apariţia pericolului atacurilor din aer sau în cazul producerii dezastrelor. Pentru ca acestea să fie acţionate imediat de la apariţia unui astfel de pericol sau în situaţia producerii dezastrelor este necesar ca toate sirenele existente la nivelul judeţului Harghita să fie integrate în Sistemul naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare.

Având în vedere situaţia geopolitică externă şi ţinând cont de riscurile ce se pot manifesta la nivelul judeţului Harghita, în scopul evitării surprinderii şi luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor şi a atacurilor din aer este necesar ca informaţia despre iminenţa pericolului să ajungă în cel mai scurt timp la autorităţi, operatori economici şi populaţie, iar aceasta se poate realiza prin integrarea tuturor mijloacelor de alarmare existente pe teritoriul judeţului Harghita în Sistemul naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi completarea acestuia acolo unde situaţia o impune, în baza studiului de audibilitate”, se mai arată în materialul informativ prezentat de ISU Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.