Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ediţia a doua a proiectului „Port popular pentru livezeni” a ajuns la final | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Ediţia a doua a proiectului „Port popular pentru livezeni” a ajuns la final
Ediţia a doua a proiectului „Port popular pentru livezeni” a ajuns la final

Ediţia a doua a proiectului „Port popular pentru livezeni” a ajuns la final

  • Evenimentul a fost marcat, duminica trecută, cu cântec, joc şi voie bună, iar protagoniştii au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze de comunitate şi de invitaţii la spectacolul organizat la Căminul Cultural din satul Livezi

Costumul popular, cântecele şi jocurile sunt emblema identităţii naţionale şi modalitatea prin care livezenii şi-o exprimă de secole, păstrând-o vie şi transmiţând-o din generaţie în generaţie spre neuitare, repere ale românilor trăitori pe versantul vestic al Masivului Ciucului, acolo unde drumul-de-fier susţinut de Viaductul Caracău leagă Transilvania de Moldova.

Proiectul „Port popular autentic pentru livezeni”, derulat pentru al doilea an consecutiv de Asociaţia pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi, a fost declarat câştigător şi în 2022, bucurându-se de o finanţare în valoare de 10.000 de lei din partea Consiliului Judeţean Harghita, prin Programul special de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi a costumelor tradiţionale.

Şi dacă în 2021 fondatoarele asociaţiei – Maria Oltean şi Maria Sebeştin – alături de cei 250 de localnici participanţi la proiect – adulţi, copii şi tineri care s-au familiarizat cu arta cusutului, îndrumaţi de mai vârstnicele cunoscătoare şi păstrătoare ale tradiţiilor şi artei cusutului – au realizat zeci de piese de costum popular tradiţional, anul acesta finanţarea din partea Consiliului Judeţean Harghita le-a ajutat să completeze ţinuta.

„Anul acesta, în cadrul proiectului «Port popular pentru livezeni» ne-am propus şi am reuşit să achiziţionăm pantofi şi cizme de dansuri pentru membrii Ansamblului Folcloric Livezenii, izmene pentru costumele populare ale băieţilor şi materiale pentru atelierele de cusut pe care le-am organizat şi în cadrul cărora participanţii au putut desluşi tainele cusutului şi ţesutului, iar cei cu experienţă au putut realiza piese de port popular românesc: cămăşi, poale, veste, pieptare, batiste sau brâie”, a explicat Maria Oltean, coordonatoarea proiectului.

Truda lor a fost materializată într-o expoziţie de costume populare, dar s-a regăsit şi în ţinuta dansatorilor Ansamblului „Livezenii”, participanţi la evenimentul de închidere a ediţiei 2022 a proiectului susţinut de dansatorii ansamblului folcloric înfiinţat anul trecut, în cadrul unui alt proiect al Asociaţiei – „Balul portului popular” – aflat la rândul lui la cea de-a doua ediţie.

„Toamna se culeg roadele, aşa că am cules împreună rodul muncii noastre. Şi avem roade bogate şi mă refer aici la evenimentele pe care le-am avut, de care suntem mândre, dar şi de prieteniile pe care le-am legat, la faptul că Livezi este tot mai des pe buzele cunoscuţilor şi prietenilor. Ne-am pregătit şi am avut parte de o zi frumoasă în care, alături de invitaţii noştri şi de livezenii mei dragi, ne-am bucurat de joc, cântec şi de minunatele piese populare cusute cu atâta dragoste”, ne-a declarat Maria Sebeştin la finalul evenimentului.

Cele două tinere au mulţumit Consiliului Judeţean Harghita pentru proiectele finanţate în ultimii 2 ani, dar şi Primăriei comunei Mihăileni, care le-a fost „partener de nădejde şi sprijin în toate activităţile”.

Pledoaria pentru păstrarea tradiţiilor ancestrale, modalitatea aleasă pentru exprimarea preţuirii faţă de acestea şi mândria apartenenţei au adus lacrimi în ochii vârstnicilor care, după slujba duminicală au luat direct calea către căminul cultural.

„Nu am cuvinte să apreciez ceea ce fac ei acum şi câtă bucurie ne aduce în suflet efortul lor de a reînvia tradiţia moşilor noştri şi de a îi da un viitor. Nu pot să vă spun ce e acum în sufletul meu. Ne uităm la ei, cât sunt de frumoşi în portul bunilor şi străbunilor, cum joacă dansurile noastre lăsate de la ei şi parcă ne vedem pe noi când eram tineri. Era frumos în tinereţea noastră, cei de aici eram cu toţii împreună, fiecare la muncă, dar împreună în timpul liber. Însă în ultimii 30 de ani au început să se risipească care încotro şi s-au rărit întâlnirile, până au dispărut serile noastre de depănat întâmplări, amintiri şi de joc. Amu, când văd atâta tineret frumos care reînvie tradiţia noastră, simt că învii din nou. Tot respectul pentru voinţa şi dăruirea lor”, ne spune bunicul Victor Oltean.

Invitaţii organizatorilor la eveniment au fost membrii Trupei de Dansuri „Kosteleki Gyerekek – Copiii de la Coşnea”, instruiţi şi coordonaţi de profesorul Vaszi Levente, „începătorii” Ansamblului de Dansuri „Szellő Tánccsoport”, care au prezentat o suită de dansuri populare ceangăieşti de pe Valea Ghimeşului şi interpreta de muzică populară Anita Vrencean.

„Eu am făcut şcoala la Miercurea-Ciuc şi am fost coleg de liceu cu Maria Oltean. Nimic nu este întâmplător. Şi ea se ocupă cu păstrarea tradiţiilor, ca şi mine. Ne bucurăm să colaborăm pentru că atât pentru noi, cât şi pentru cei de la Livezi, tradiţiile reprezintă identitatea noastră, care trebuie păstrată. Eu nu ştiam nimic despre cultura de aici, presupuneam că trebuie să existe elemente comune, de vreme ce stăm unii lângă alţii şi astăzi am văzut că avem multe dansuri care, cu mici diferenţe, sunt la fel, poate mai diversificate aici decât la noi, datorită influenţelor venite din Moldova şi a celor secuieşti asupra culturii româneşti din această zonă; pot spune că este o cultură multinaţională cea care s-a păstrat aici în Livezi. În ceea ce ne priveşte, este o relaţie de început care sper să înflorească şi le recomand şi altora să facă astfel de schimburi de experienţă, pentru că trăim aici şi ar fi bine să ne respectăm şi să ne iubim. Pentru că în ziua de astăzi, când e război în lume, iubirea este cea mai importantă”, a explicat prof. Vaszi Levente.

Nu au lipsit din programul evenimentelor cântecele populare interpretate de tinere eleve şi de tineri din satul Livezi, iar la finalul programului artistic toată lumea a fost invitată la joc.

Consiliul Judeţean Harghita a fost reprezentat la eveniment de consilierii doctor Lucian Conţiu şi profesor Costin Hîrlav.

„De frumoşi, sunteţi frumoşi, sprijinul nostru îl aveţi şi să dea Domnul să aveţi cât mai multe proiecte, pe care noi le vom sprijini. Ca şi data trecută, şi acum arătaţi că se poate convieţui în normalitate, că se poate să invităm formaţii din alte părţi, să mergem şi noi la alţii, pentru că asta este normalitatea: să ne acceptăm, să ne iubim, să învăţăm unii de la alţii. Exemplul dumneavoastră este bun şi sper să-l urmeze şi cei din alte zone. Constat că sunteţi mai buni decât data trecută, eforturile voastre nu rămân fără răsunet, vă felicit şi… văd că drumul s-a mai lăţit. Este foarte greu să facem o promisiune, dar împreună cu colegii noştri din Consiliul Judeţean Harghita vom încerca să rezolvăm problema, pentru că ce s-a făcut acum (pietruirea DJ 124 de la Nădejdea până la Livezi – n.a.) este o soluţie provizorie, care poate merge până în primăvară”, a declarat  dr. Lucian Conţiu.

Impresionat plăcut de cele văzute s-a declarat şi consilierul judeţean Costin Hîrlav.

„Este foarte frumos ce s-a întâmplat astăzi la Livezi şi m-aş bucura ca în fiecare localitate românească duminica după-amiază să fie cântec, joc şi voie bună, ca la Livezi. Venind pe acest drum neasfaltat de 2-3 kilometri mi-am adus aminte de comuna mea natală şi unde locuiesc, de Bilbor, unde până în 2012 nu am avut asfalt. Cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita am reuşit să asfaltăm acei 12 km, iar astăzi se vorbeşte de localitatea Bilbor mai mult ca de o localitate de tranziţie, odată cu deschiderea drumului spre Moldova. Sunt convins că, împreună cu colegii mei din CJ, vom găsi sprijinul necesar reabilitării drumului spre şi în Livezi cât mai repede. Iar în calitate de membru al Consiliului Judeţean Harghita şi membru al Comisiei de învăţământ şi cultură, inclusiv în echipa de evaluare a proiectelor culturale româneşti, sper ca anul viitor să avem cel puţin 20%, o sumă mai mare decât anul acesta, pentru a beneficia cât mai multe organizaţii de sprijin. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi pentru această comunitate de români, a fost o onoare să fiu astăzi aici şi mă bucur şi de participarea colegilor maghiari din Coşnea, care au susţinut la rândul lor un program frumos, demonstrând că împreună putem convieţui, arătându-ne respect unul celuilalt. Diversitatea culturală este bine să fie promovată”, a concluzionat consilierul Costin Hîrlav.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.