Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi paşi în direcţia construirii unei fabrici de excavatoare în fostul oraş minier Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Economic » Noi paşi în direcţia construirii unei fabrici de excavatoare în fostul oraş minier Bălan
Noi paşi în direcţia construirii unei fabrici de excavatoare în fostul oraş minier Bălan

Noi paşi în direcţia construirii unei fabrici de excavatoare în fostul oraş minier Bălan

În fostul oraş minier Bălan ar putea începe în curând lucrările pentru construirea unei fabrici de excavatoare, care va aduce noi locuri de muncă în localitate, fiind înregistrate faţă de planurile iniţiale întârzieri în ceea ce priveşte realizarea investiţiei şi în contextul pandemiei de coronavirus, a scumpirii materiilor prime şi a unor noi oportunităţi privind obţinerea de fonduri din partea Uniunii Europene. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că hala de producţie ar urma să fie construită de o firmă din judeţul Cluj, care a primit în acest scop în concesiune, încă din 2020, un teren de pe suprafaţa fostei mine de cupru şi a demarat procedurile necesare efectuării lucrărilor. Acesta a precizat că firma respectivă este administrată de o persoană originară din Bălan, care şi-a dezvoltat o afacere în judeţul Cluj şi ar dori să revină în localitate cu această investiţie.

„Noi am dat în concesiune acestei firme un hectar de teren, iar aceasta ar trebui de acum să construiască fabrica. Este vorba despre o fabrică de asamblare de maşini industriale, respectiv excavatoare. După discuţiile iniţiale din 2020 a venit pandemia, apoi a început războiul, s-au scumpit toate materialele. Totodată, a apărut oportunitatea depunerii unui proiect pentru obţinerea de finanţare europeană. Ei au şi depus proiectul, care este în prezent în faza de evaluare. Acum indiferent dacă vor câştiga sau nu finanţarea tot va fi realizată această fabrică, dar ar reprezenta un ajutor dacă ar primi ceva bani din partea Uniunii Europene. Ar fi o investiţie importantă în primul rând pentru crearea de noi locuri de muncă şi, de asemenea, pentru a dezvolta oraşul din punct de vedere industrial prin înfiinţarea unui obiectiv de interes judeţean şi chiar naţional. Intenţiile sunt serioase, iar firma a investit deja mulţi bani, plăteşte concesiune de atunci pentru teren, a realizat proiectul tehnic şi a alocat fonduri şi energie pentru Bălan”, a afirmat Gheorghe Iojiban. Acesta a precizat că într-o primă fază s-ar crea peste 25 de locuri de muncă, la care s-ar adăuga ulterior altele noi, pe măsură ce afacerea se dezvoltă.

Într-un mesaj postat zilele trecute într-un grup al persoanelor originare din Bălan de pe platforma de socializare Facebook, administratorul firmei respective, Cristian Rus, a arătat că rămăsese dator în ceea ce priveşte furnizarea unor informaţii legate de construirea noii fabrici de excavatoare în oraşul harghitean.

„Deşi am întâmpinat unele întârzieri faţă de estimările iniţiale, suntem mai hotărâţi ca niciodată să ducem acest proiect la bun sfârşit. Datorită suportului neclintit oferit de primarul oraşului, domnul Gheorghe Iojiban şi eforturilor echipei noastre, suntem pe drumul cel bun. Un teren a fost concesionat de către oraşul Bălan pentru acest proiect ambiţios, iar lucrările pentru aducerea utilităţilor de apă şi canalizare până la viitoarea fabrică au fost finalizate. Proiectul nostru este depus spre finanţare nerambursabilă prin Programul Regional Centru – Intervenţia 1.4.1 Investiţii tehnologice în IMM-uri şi are o valoare totală de aproximativ 14 milioane de lei. Acesta prevede construcţia unei hale de producţie moderne şi achiziţia de tehnologii avansate, cu scopul de a crea 26 de locuri de muncă noi în comunitatea noastră. Mai mult, prin proiectul nostru, preconizăm colaborarea strânsă cu Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu şi Universitatea Transilvania din Braşov pentru pregătirea tinerilor în domeniile necesare activităţii de producţie. Astfel, ne dorim să oferim noi oportunităţi tinerilor absolvenţi şi să contribuim la dezvoltarea economică a oraşului Bălan.

Primăria şi Consiliul Local Bălan ne-au fost alături, încurajând şi susţinând demersurile noastre. Suntem încrezători că realizarea acestui proiect şi colaborarea strânsă cu administraţia publică locală vor aduce beneficii semnificative pentru întreaga noastră comunitate”, a precizat Cristian Rus. Potrivit acestuia, proiectul tehnic a fost finalizat, au fost obţinute toate avizele cerute prin certificatul de urbanism, cererea de finanţare este depusă la Agenţia de Dezvoltare Centru cu sediul în Alba Iulia, iar proiectul se află în faza de evaluare.

„Dacă vom câştiga apelul de finanţare, vom finanţa circa 50% din costuri prin fonduri UE, iar dacă nu vom câştiga, vom finanţa din surse proprii investiţia de circa 14 milioane de lei. Trebuie spus că nici măcar nu am fi ajuns în această fază fără implicarea autorităţilor locale. Doar obţinerea avizului de mediu a durat 2 ani”, a menţionat Cristian Rus.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.