Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi măsuri şi discuţii la nivelul municipiului Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Noi măsuri şi discuţii la nivelul municipiului Miercurea Ciuc
Noi măsuri şi discuţii la nivelul municipiului Miercurea Ciuc

Noi măsuri şi discuţii la nivelul municipiului Miercurea Ciuc

Alţi trei operatori economici vor funcţiona în centrul comercial NEST

Colaborarea dintre CLSU şi spitalul judeţean

În şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Miercurea Ciuc au fost adoptate o serie de decizii şi au avut loc mai multe discuţii legate de situaţia generată de pandemia actuală.

Una dintre acestea se referă la faptul că 3 operatori economici au primit acceptul să-şi deschidă activitatea în centrul comercial NEST. Este vorba de un magazin de ochelari, unul de electrocasnice şi un punct de difuzare a presei.

În cadrul conferinţei de presă, una on-line, care a urmat şedinţei CLSU, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, preciza că se află în derulare un proiect de zonare a oraşului, pe baza căruia să funcţioneze atât managementul pentru situaţii de urgenţă legat de combaterea coronavirusului, cât şi serviciul înfiinţat, săptămâna trecută, pentru vârstnici. Proiectul cuprinde 14 zone, inclusiv Harghita Băi, a fost trimis fiecărei autorităţi importante – poliţie, jandarmerie, situaţii de urgenţă, diferitelor direcţii judeţe – şi ar urma să fie aprobat în şedinţa de joi a CLSU.

Colaborarea municipalităţii cu spitalul judeţean

Săptămâna trecută, spunea Ráduly Róbert Kálmán, a fost formulată o solicitare prin care primăria să vină în ajutorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc pentru a sprijini transportul personalului medical, pentru aceasta urmând a se folosi microbuzele sau autobuzele, care în mod normal asigură transportul local de călători. Este vorba de trei autobuze cu 24-26 de locuri pe scaune şi alte trei cu 11 locuri pe scaune.

Ieri, reprezentanţii unităţii medicale au transmis că 253 de angajaţi, din peste 30 de localităţi din jurul municipiului, s-au arătat doritori pentru a li se asigura transportul.

„Le stăm la dispoziţie cu aceste mijloace de transport, în pofida faptului că avem ferma convingere că acesta ar fi un prerogativ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi că în momentul de faţă sunt foarte mulţi operatori care stau, să zicem aşa, degeaba şi care ar putea să asigure acest transport pentru cei din zona medicală”, spunea edilul municipiului Miercurea Ciuc.

O altă colaborare cu spitalul va fi pentru achiziţia a 7 aparate de ventilaţie. Vinerea trecută, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii municipalităţii şi ai unităţii medicale s-a căzut de acord ca aparatele de ventilaţie să fie procurate de către CLSU Miercurea Ciuc.

„Cel mai simplu ar fi fost să transferăm suma aferentă procurării acestor aparate de ventilaţie spitalului judeţean – preciza Ráduly Róbert. Însă nu există un text de lege care să ne permită, indubitabil, acest lucru şi trebuie să găsim soluţiile cele mai bune ca să nu avem repercusiuni din partea altor organe pe viitor”. Aşa că s-a decis ca să cumpere CLSU Miercurea Ciuc aceste 7 aparate de ventilaţie. Procedura de achiziţie pentru aceste aparate ar urma să înceapă după ce se va primi acordul Comitatului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi după ce se va vota şi de către consiliul local, în cadrul şedinţei de joi.

Asigurarea de material dezinfectant în scări, imposibilă

Duminică seara a fost făcută publică Ordonanţa Militară nr. 4. La articolul 6, aceasta prevede că, începând de astăzi, „autorităţile administraţiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune”.

Însă primarul municipiului Miercurea Ciuc consideră că aceasta este o misiune imposibilă. Deşi municipalitatea are, în momentul de faţă, un contract cu un prestator pentru dezinfecţia în oraş, la suprafaţa din scări şi a spaţiilor comune nici într-o săptămână nu ar reuşi să finalizeze procesul. Iar asta fără a lua în calcul că, în lipsa unui stoc existent, nu se ştie de unde s-ar putea procura dozatoarele pentru soluţia de dezinfectare care trebuie amplasate în scările de bloc şi care ar trebui să fie solide, să reziste la lovituri.

„În opinia noastră ar trebui să fie această chestiune problematica asociaţiilor de proprietari, pentru că spaţiile comune sunt proprietatea şi gestiunea lor şi nicidecum a urbei, a administraţiei publice locale”, considera edilul.

Trei spaţii pentru carantină, nici un răspuns pentru folosirea sălii sporturilor ca spital de rezervă

În cadrul sesiunii de întrebări de la finalul conferinţei de presă s-a precizat că nici un hotel din Miercurea Ciuc nu este folosit ca centru de carantină, în prezent existând 3 asemenea spaţii: unul la Harghita Băi, unul în centrul municipiului şi unul la Jigodin Băi. De asemenea, există o ofertă din partea unui operator de hotel/motel de oferire, benevolă, a imobilului pentru a fi folosit ca spaţiu de carantină sau să fie utilizat în sistemul sanitar, chiar şi ca spaţii de cazare de personalul medical.

Deşi primăria a precizat că poate pune la dispoziţie Sala Sporturilor ca spital de rezervă, Ráduly Róbert Kálmán preciza că până ieri nu primise încă nici un răspuns pe această temă. „Eu, personal, trebuie să vă mărturisesc că avem o comunicare precară, de vreo două săptămâni, cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. L-am sunat în urmă cu mai bine de 10 zile pe domnul prefect şi l-am rugat să fiu invitat la fiecare şedinţă a CJSU pentru că mi se pare absolut normal ca primarul reşedinţei de judeţ să fie prezent la aceste şedinţe. Am fost evitat şi atunci, şi de atunci, dar asta e situaţia, mergem înainte. Ne exprimăm în continuare deschiderea şi sperăm că mai repede sau mai târziu, ori din proprie iniţiativă, ori forţaţi de împrejurări, o să fim şi noi cooptaţi ca parteneri de nădejde de către CJSU în combaterea riscului legat de fenomenul acesta al coronavirusului”.

În acelaşi timp, primarul municipiului preciza că nu contează pe sprijinul financiar de la Bucureşti. Asta după ce a observat că la nivel central s-au comis două greşeli: „pe de o parte, preşedintele şi cu alţii au stat să genereze alegeri anticipate în loc să se pregătească pentru a combate această situaţie şi nu au fost foarte mult timp teste, nu au fost aproape deloc teste în România, de aceea nici nu s-au efectuat teste cât ar fi trebuit să se efectueze; a doua chestiune de delăsare a fost modul în care nu a fost gestionată la început situaţia zecilor de mii de persoane care au revenit de la muncă din străinătate, cel puţin în prima fază”.

Spitalul judeţean are echipament şi consumabile pentru teste

Întrebat dacă în oraş se efectuează teste care vizează infecţia cu COVID-19 şi dacă se cunoaşte numărul testelor efectuate la nivel de municipiu sau de judeţ, Ráduly Róbert Kálmán preciza că spitalul judeţean are atât echipamentul, cât şi consumabilele care-i permit, de câteva zile, să evalueze aceste teste. Însă, în continuare, sunt prea puţine teste făcute atât în România, cât şi în Miercurea Ciuc, astfel existând „un risc serios ca să păţim şi noi, la spitalul judeţean, cum au păţit colegii noştri la Suceava, unde în câteva zile întregul spital judeţean a fost pus pe butuci. De ce? Pentru că, neexistând teste, nu poţi să iei acele decizii rapide, raţionale care ar trebui să le iei în situaţia în care ele se impun”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.