Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean a alocat spitalelor un sprijin financiar în valoare de circa 650.000 de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Sănătate » Consiliul Judeţean a alocat spitalelor un sprijin financiar în valoare de circa 650.000 de lei
Consiliul Judeţean a alocat spitalelor un sprijin financiar în valoare de circa 650.000 de lei
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Consiliul Judeţean a alocat spitalelor un sprijin financiar în valoare de circa 650.000 de lei

Ajutorul de urgenţă, aprobat în cadrul unei şedinţe de îndată, convocată joi după-amiază, este destinat achiziţionării dotărilor şi echipamentelor necesare îngrijirii pacienţilor infectaţi şi diminuării efectelor pandemiei COVID-19.

Consiliul Judeţean (CJ) a aprobat un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei pentru Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalului Municipal Gheorgheni i-au fost alocate 250.000 de lei, iar celui de la Cristuru Secuiesc 100.000 de lei, se precizează în comunicatul autorităţii publice judeţene, transmis presei ulterior şedinţei de îndată.

„Obiectivul a fost să alocăm sume pentru pregătirea spitalelor din judeţul Harghita, pentru prevenire şi echipare, având în vedere această pandemie care vine şi spre judeţul nostru. La SJU vom cumpăra echipamente noi, vom monta containere atât în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, cât şi la Secţia Boli Infecţioase, pentru a mări capacitatea de paturi, dar şi ca să diminuăm riscul contaminării personalului medical din spitalul judeţean. Tot aşa, ajutăm Spitalul din Odorheiu Secuiesc şi secţia de la Cristuru Secuiesc, pentru echipare şi pentru pregătire”, a declarat, într-un mesaj video postat pe o reţea de socializare, preşedintele CJ Harghita.

În cadrul aceleiaşi înregistrări, vicepreşedintele CJ Harghita Barti Tihamér a arătat că „de la spitalul din Gheorgheni a venit o solicitare de 230.000 de lei, pentru achiziţionarea a trei de aparate noi de ventilaţie mecanică”.

În ceea ce priveşte Spitalul Municipal Topliţa, rectificarea bugetară în acest scop va fi votată la proxima şedinţă a CJ Harghita, „după ce va fi depusă, de către oraş, documentaţia necesară”, se menţionează în comunicatul transmis de Biroul de presă al CJ Harghita.

„Directoarea spitalului a fost informată despre acest lucru cu o oră, maximum două înaintea şedinţei de îndată a consiliului judeţean. Cred că nu a existat o comunicare foarte bună între CJ Harghita, Spital şi Primăria municipiului Topliţa. În urma convorbirii cu preşedintele consiliului judeţean, pe care am avut-o astăzi (vineri – n.a.), îi vom face o solicitare în scris ca la următoarea şedinţă, în funcţie de necesităţile noastre şi de disponibilităţile lor, să ne asigure finanţare”, a explicat primarul Topliţei, Stelu Platon.

Iar cererea, împreună cu necesarul Spitalului Municipal Topliţa au fost trimise în scris Consiliului Judeţean Harghita în cursul zilei de vineri.

Potrivit documentului înaintat consiliului judeţean, spitalul are nevoie de un ventilator (pulmonar – n.a.) pentru transport, două aparate de ventilaţie mecanică, patru rampe de gaze anestezice, patru monitoare pentru supravegherea funcţiilor vitale, 30 de injectomate, o mie de kituri COVID-19, o mie de măşti de protecţie FFP3 şi tot atâtea halate ranforsate, echipamente şi materiale de protecţie a căror valoare totalizează 885.000 de lei.

„În şedinţa de îndată a consiliului judeţean din 26.03.2020 s-a hotărât în ultimul moment alocarea către spitalele din judeţ şi a unor resurse financiare. În urma discuţiilor de azi, 27.03.2020, avute cu preşedintele CJ Harghita,  Borboly Csaba, acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a aloca şi Spitalului Topliţa resurse financiare, urmând ca în momentul în care sosesc echipamentele de protecţie din China să fie şi acestea direcţionate către Spitalul Municipal Topliţa. Consiliul judeţean încearcă, astfel, să răspundă celei mai mari probleme a primăriilor şi spitalelor: echipamentele de protecţie. Toate spitalele şi primăriile întâmpină probleme serioase în aprovizionarea cu materiale de protecţie, stocurile pe care le deţin sunt destul de mici, furnizorii întâmpină dificultăţi mari datorită cererii foarte mari la nivel mondial. Consiliul Judeţean Harghita intenţionează să procure centralizat echipamentele de protecţie  din China, din zona înfrăţită cu judeţul Harghita. În discuţiile avute cu Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Topliţa şi Spitalul Topliţa au insistat să i se trimită, dacă este posibil, echipamente de protecţie, achiziţii în acest sens fiind demarate, dar livrările sunt insuficiente sau întârzie”, a explicat primarul Topliţei.

Edilul a amintit că, înainte cu aproximativ o săptămână de şedinţa de îndată, Topliţa a mai primit 100.000 de lei de la consiliul judeţean, „pentru nevoile legate de starea de urgenţă”. Menţionăm că este vorba despre sume aprobate în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Harghita din 19 martie şi alocate fiecărei localităţi din judeţ (câte 100.000 de lei pentru fiecare municipiu, câte 50.000 de lei pentru fiecare oraş şi câte 20.000 de lei pentru fiecare comună) „pentru pregătirea localităţilor, pentru prevenire, echipare şi pentru stocurile de materiale dezinfectante”.

„În şedinţa extraordinară a Consiliului local Topliţa din 27 martie s-a repartizat această sumă exclusiv în scopul limitării infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2”, a precizat primarul Platon.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că la instituţia pe care o conduce se lucrează „în ritm alert” pentru dotarea corespunzătoare a spitalelor, astfel încât acestea să facă faţă situaţiei de urgenţă, atât din punct de vedere al îngrijirii persoanelor infectate, cât şi a celor care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, în condiţii de siguranţă pentru personalul medical.

„În această perioadă grea, datoria noastră este să avem grijă de oameni, să sprijinim sistemul sanitar şi acele persoane care îşi desfăşoară activitatea în linia întâi. Acesta este motivul pentru care consiliul judeţean a hotărât să aloce de urgenţă spitalelor din judeţ aproximativ 650.000 de lei. (…) Aşteptăm şi donaţiile venite din partea sferei civile”, a concluzionat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.