- Şi în acest an procesul de retrocedare a bătut pasul pe loc
- Prefectul judeţului Harghita: „După 26 de ani nu mai putem să ne permitem să discutăm despre tergiversarea aplicării legilor fondului funciar. Astfel, în perioada imediat următoare, comisiilor cu probleme li se vor aplica sancţiuni în conformitate cu legea”
Procesul de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în judeţul Harghita a stagnat şi în acest an, cel puţin până în prezent. Aceasta în ciuda măsurilor dispuse de prefectul judeţului, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar şi a apelurilor transmise primarilor pentru urgentarea finalizării procesului de retrocedare.
Iar cifrele statistice arată faptul că lucrurile nu au evoluat: în acest an au fost validate 1.118 procese-verbale de punere în posesie, pentru o suprafaţă mai mică de 2.000 hectare. Ceea ce este foarte puţin, în condiţiile în care la începutul anului suprafaţa validată şi nepusă în posesie era de 124.366,92 ha agricol şi 15.666,93 ha forestier. Iar din totalul suprafeţei agricole a judeţului Harghita, de 396.208,00 ha, suprafaţa rezervei retrocedabile era de 173.307,85 ha, care reprezintă un procent de 44% din suprafaţa agricolă a judeţului Harghita. Iar mulţi dintre cei îndreptăţiţi săptămânal merg în audienţă la prefect cu aceste probleme.
Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, care este şi preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, a explicat că a solicitat, la începutul anului, comisiilor locale un raport de progresie privind activitatea lor, însă puţine au răspuns, ceea ce îl va determina să aplice sancţiunile legale celor care tergiversează finalizarea procesului de retrocedare. „În urma solicitării unui raport de progresie privind activitatea fiecărei comisii locale, datele de la acestea au venit foarte puţine sau deloc. Cu cea mai mare bunăvoinţă am solicitat din nou urgentarea activităţii comisiilor locale în vederea recuperării rămânerilor în urmă în domeniul fondului funciar. Mai mult decât atât, la fiecare întâlnire pe care am avut-o cu primarii, dar şi la ultima întâlnire cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale, am făcut o evaluare la nivelul judeţului. Comisiile locale nu au înţeles că singura soluţie e o planificare a activităţilor de punere în posesie a terenurilor şi de soluţionare a cererilor rămase, ceea ce nu s-a întâmplat. Există şi astăzi comisii locale care nu au dat nici un răspuns, care nu şi-au făcut nici o planificare sau dimensionare a activităţii şi nici nu au dat răspuns la solicitarea raportului de progresie.
În contextul în care sunt comisii harnice, cum ar fi cea de la Lupeni – care de la începutul anului a emis 364 de procese-verbale de punere în posesie şi care este un exemplu că se poate – am luat decizia de sancţionare a comisiilor locale de fond funciar, avertizarea făcând-o în şedinţele precedente pentru data de 1 septembrie. De aceea, comisiile locale care nu au înţeles că respectarea legii şi respectarea dreptului de proprietate a celor îndreptăţiţi nu e facultativă sunt pasibile de sancţiuni contravenţionale”, a declarat prefectul judeţului.
În perioada imediat următoare vor fi aplicate sancţiuni
Adrian Jean Andrei a spus că ştie că în anii precedenţi aplicarea legilor fondului funciar „s-a făcut greoi”, însă după 26 de ani lucrurile nu mai pot fi tergiversate. „Comisia judeţeană de fond funciar, pe baza regulamentului stabilit şi asumat de toate comisiile locale, funcţionează normal, însă nu face altceva decât să modifice nume ale solicitanţilor sau antecesorilor acestora ori să modifice numerele de tarlale. Nu aceasta ar trebui să fie sfera de activitate a Comisiei judeţene, ci validarea documentelor întocmite şi înaintate de comisiile locale de punere în posesie a cetăţenilor în vederea eliberării titlurilor de proprietate. Cunosc faptul că în anii precedenţi aplicarea legilor fondului funciar s-a realizat greoi, prin apariţia mai multor acte normative, interpretate de multe ori greşit de comisiile locale, însă după 26 de ani nu mai putem să ne permitem să discutăm despre tergiversarea aplicării legilor fondului funciar. Astfel, în perioada imediat următoare, comisiilor cu probleme li se vor aplica sancţiuni în conformitate cu legea. Atât primarii, ca preşedinţi ai comisiilor locale, cât şi comisiile locale, ca entităţi deliberative, trebuie să-şi revizuiască întreaga activitate pe fond funciar pentru că sancţiunile pot fi şi de natură penală.
Fac apel încă o dată la maturitatea şi la experienţa celor ce trebuie să aplice legile fondului funciar pentru a nu se crea situaţii deosebite la nivelul judeţului”, a spus Adrian Jean Andrei.
Reprezentantul Guvernului a mai afirmat că săptămânal vin în audienţe oameni tocmai din cauza legilor fondului funciar. „Menţionez că săptămânal, în audienţele organizate de prefect, vin cetăţeni purtaţi pe drumuri, nevoiţi să se adreseze instanţelor de judecată pentru a-şi face dreptate, iar după ani de zile situaţia lor de fond funciar nu este soluţionată”, a conchis prefectul judeţului.
Cine vrea, poate
Şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a arătat că, la începutul acestui an, atât Comisia judeţeană de fond funciar, cât şi Oficiul de Cadastru au solicitat de la fiecare comisie locală de fond funciar o planificare a activităţii referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele îndreptăţite, pentru anul 2017. De asemenea, a fost solicitată şi o raportare care trebuia transmisă lunar atât OCPI Harghita, cât şi Comisiei judeţene, respectiv prefectului. „Din păcate, urmare a raportărilor transmise de o mică parte dintre comisiile locale, nu s-a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii comisiilor locale de fond funciar. Numărul proceselor-verbale de punere în posesie transmis până la această dată de comisiile locale de fond funciar este de 1.336 pentru o suprafaţă de 2.934,3 hectare. S-au respins până în prezent 218 procese-verbale pentru 1.033 de hectare”, a declarat, săptămâna trecută, Sorin Nicolae Truţă, dând exemplu, la rândul său, activitatea Comisiei locale de fond funciar Lupeni. „În consecinţă, această localitate (n.n. – Lupeni) rămâne un exemplu de urmat şi o dovadă că cine vrea, poate”.
Directorul OCPI Harghita a mai punctat faptul că atât instituţia pe care o conduce, cât şi prefectul judeţului, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar, „au transmis în cursul anului 2017 mai multe propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei referitoare la procesul de reconstituire a dreptului de proprietate”.
Şt. PĂTRÎNTAŞ