Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Jandarmeria harghiteană împlineşte 26 de ani de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Jandarmeria harghiteană împlineşte 26 de ani de existenţă
Jandarmeria harghiteană împlineşte 26 de ani de existenţă

Jandarmeria harghiteană împlineşte 26 de ani de existenţă

Pe 1 noiembrie 1991 se înfiinţa Brigada de Jandarmi Târgu Mureş, în componenţa ei intrând şi Batalionul de Jandarmi Miercurea-Ciuc, la comanda căruia era căpitanul Ioan Roman. Batalionul avea două subunităţi mobile, două unităţi mixte şi una de pregătire a gradaţilor militari în termen.

Zona de responsabilitate a batalionului era judeţul Harghita şi avea atribuţii de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă deosebită, de participare la misiuni de menţinere a ordinii publice împreună cu poliţia, de restabilire a ordinii publice în cazul tulburării grave a acesteia şi de participare la acţiuni de protecţie civilă.

Patru ani mai târziu, pe 12 mai 1995, în prezenţa primului-adjunct al Ministerului de Interne din acea perioadă (general locotenent George Ioan Dănescu) şi a comandantului Trupelor de Jandarmi, unitatea a primit Drapelul de Luptă.

Peste alţi 3 ani, batalionul se transformă în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita, aflându-se în subordinea Mureşului. Pe lângă atribuţiile amintite anterior, activitatea comandamentului mai cuprindea: asigurarea cu pază a bunurilor, valorilor şi transporturilor speciale de valoare deosebită pentru apărarea ţării; îndeplinirea, împreună cu poliţia, a unor misiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor; asigurarea, împreună cu alte instituţii ale statului, a protecţiei înalţilor demnitari români şi străini pe timpul prezenţei lor în judeţ; misiuni de prevenire, neutralizare şi lichidare a actelor teroriste, de protecţie civilă, de urmărire şi de prindere a evadaţilor şi dezertorilor.

După 11 ani de la înfiinţare, pe 1 ianuarie 2003, comandantul unităţii, col. Ioan Roman, era promovat în funcţia de şef de stat major la Cluj-Napoca, iar comanda unităţii din Harghita era reluată, pe 15 martie, de maiorul Dumitru Pavel.

În 2004 are loc o nouă schimbare de nume: Comandamentul devine Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, fiind subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Col. Dumitru Pavel părăseşte comanda Inspectoratului în 2007, locul acestuia fiind luat de lt. col. Mircea Olaru, care a condus IJJ Harghita până la începutul lunii mai 2009.

Interimatul şefiei inspectoratului a fost preluat de col. Laurenţiu Lazăr, acesta conducând Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni.

Pe 1 noiembrie 2009, în prezenţa inspectorului general al Jandarmeriei Române şi ai altor oficialităţi, maiorul Dan Iamandi primea comanda Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, fiind şi astăzi în această funcţie.

La 26 de ani de la înfiinţare, jandarmii nu i-au uitat pe cei care au plecat din judeţ

Marcând cei 26 de ani de existenţă, IJJ Harghita şi-a îndreptat atenţia şi către cei care au trecut prin cadrul unităţii, scriind „cu sudoarea frunţii atât istoria Jandarmeriei Harghitene, dar şi o parte a istoriei Jandarmeriei Române”.

Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şef col. Dan Iamandi i-a amintit pe cei care s-au evidenţiat de-a lungul carierei de jandarm, care au fost în cadrul unităţii harghitene, iar apoi au ocupat funcţii de conducere în cadrul Jandarmeriei Române, unii dintre ei trecând în rezervă. Şi a început cu comisarul şef de poliţie Mihai Valeriu, care a devenit subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Fostul comandant al IJJ Harghita, lt. col. Mircea Olaru, a fost avansat, între timp, la gradul de general şi numit comandantul Jandarmeriei Române. Un alt reprezentant al jandarmeriei harghitene amintit de către şeful inspectoratului este generalul de brigadă Ovidiu Vasilică, numit în funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Primul comandant la unităţii din Miercurea-Ciuc, căpitanul Ioan Roman, a fost avansat la gradul de colonel şi numit şef la Comandamentul de Jandarmi Teritorial Târgu Mureş. Colonelul Pavel Dumitru a ocupat şi el şefia IJJ Mureş, col. Adrian Nichifor pe cea a IJJ Covasna, lt. col. Vasile-Adrian Cigăran pe cea a IJJ Sălaj, iar lt. col. Virgil Cueru a fost împuternicit inspector şef la IJJ Buzău.

Lt. col. Stelică Gurău a fost împuternicit comandant la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş, lt. col. Radu Marcel Blaga a fost numit locţiitorul comandantului Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, col. George Cristian Turcu a fost numit adjunct al inspectorului şef la IJJ Vrancea, iar lt. col. Dorel Iordache prim-adjunct la IJJ Vrancea.

Cu aceeaşi ocazie, inspectorul şef col. Dan Iamandi a amintit şi cele mai importante misiuni pe care IJJ Harghita le-a avut în cei 26 de ani. Este vorba de asigurarea, în mai multe rânduri, a protecţiei preşedintelui şi primului-ministru al României cu ocazia vizitelor pe care aceştia le-au făcut în judeţ.

Nu au fost uitate nici misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor din zonele afectate de inundaţiile din 2005 care au afectat localităţile Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Feliceni şi Mugeni. Atunci, între 23 şi 30 august, au fost angrenaţi zilnic peste 170 de jandarmi.

În fiecare an, IJJ Harghita participă la manifestările religioase cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi la sărbătoarea 1.000 de fete secuience, asigurând ordinea publică.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.