Nemulţumirile unui anonim… | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Nemulţumirile unui anonim…
Nemulţumirile unui anonim…

Nemulţumirile unui anonim…

 

Acum câteva zile, pe adresa redacţiei a sosit o scrisoare din Bilbor, nesemnată, motiv pentru care aproape că ne hotărâsem să renunţăm la a o citi, întrucât, în astfel de situaţii, o documentare corectă este greu de realizat în lipsa unui interlocutor în măsură să te ajute să dai de capătul firului unui ghem încurcat. Şi totuşi nu am renunţat, încercând să găsim un răspuns corect întrebării ce ne-a fost adresată undeva către sfârşitul epistolei, de el fiind poate interesaţi şi alţi cetăţeni…

Până acolo însă m-am străduit să înţeleg ce anume l-a determinat pe expeditor să ne solicite sprijinul, şi, în mare, cred că am reuşit. Este vorba despre o problemă ce ţine de agricultura ecologică şi de dosarele depuse de cetăţeni în anii 2012, 2013 şi 2014, care, în opinia sa, ar fi fost îndemnaţi să intre în sistem de către unii funcţionari ai primăriei, ale căror nume ni le-a şi făcut cunoscute.

Mai mult chiar, ne-a spus că şi domnia sa, şi alţi oameni din localitate au plătit anual o sumă apreciabilă, al cărei cuantum ni-l face cunoscut, pentru care nu li s-a eliberat nici o chitanţă de către cei mai-sus amintiţi.

Întrebarea mea, stârnită evident de neînţelegerea exactă a situaţiei, ar fi legată de momentul în care respectiva persoană realizează acest lucru, mai concret, nu pricep de ce a lăsat să treacă trei ani, ca să ne spună că nu a primit chitanţă, când era mai simplu şi mai eficient să pretindă asta imediat, de la cel căruia i-a încredinţat banii. Oricum, pentru descâlcirea iţelor, nu o anchetă realizată de jurnalul nostru va da rezultat, ci o anchetă a organelor abilitate de lege, cărora li se pot adresa toţi cei ce îşi caută dreptatea…

Un alt aspect semnalat ţine de numărul de dosare privind obţinerea certificatului de producător, vreo 80 la număr, care ar fi fost respinse de APIA pe considerentul că solicitanţii ar fi depăşit termenul fixat pentru ziua de 2 noiembrie 2014, din cauza celor de la primărie, după cum susţine autorul scrisorii, care mai precizează că, pentru clarificarea problemei în discuţie, s-au depus şi contestaţii. Nu ne spune însă care a fost timpul alocat acestui scop, către cine s-au depus contestaţiile şi cum s-au finalizat ele, acum, la aproape un an distanţă în timp…

Trec peste celelalte amănunte, mai ales că textul este destul de greu de desluşit, şi reţin rugămintea de a răspunde punctual acestei întrebări: „Ce riscăm dacă ne retragem acum? – (n.r. – din sistemul agriculturii ecologice), pentru că angajamentul a fost de 5 ani”.

În ideea de a găsi, aşa cum spuneam iniţial, răspunsul corect, dar şi pentru alte informaţii utile legate de subiect m-am adresat domnului ing. Máthé György, reprezentantul Inspecţiei de Stat din cadrul MADR în teritoriu, care, împreună cu colegii săi, a efectuat mai multe deplasări în Bilbor, spre a se edifica la faţa locului asupra aspectelor specifice agriculturii ecologice, care intrau în atribuţiunile lor. Şi iată ce mi-a spus: ,,Dacă pe parcursul celor trei ani s-au primit bani de la APIA, prin retragerea din sistem ei vor trebui returnaţi”.

Rugat să dezvolte subiectul ce aduce în atenţia fermierilor inspecţia şi certificarea, d-l ing. Máthé a evidenţiat faptul că aceste lucruri intră în atribuţiunile unor societăţi private, vreo 12 la număr, care fiinţează pe întreg teritoriul ţării, sunt agreate de Ministerul Agriculturii şi prestează servicii de specialitate contra-cost. De aici şi ipoteza că sumele achitate, despre care vorbea anonimul nostru, ar fi tocmai sumele datorate firmei ce se ocupă de aceste probleme în Bilbor, deşi e puţin probabil ca ea să nu fi eliberat chitanţe plătitorilor.

Întrebat dacă acel organism de inspecţie şi certificare are un nume, domnul Mathe, aflat în ziua documentării mele în concediu de odihnă, a răspuns că da şi, pentru că nu avea hârtiile în faţă, uşor reţinut de teama că ar putea greşi, a afirmat că e posibil să fie vorba despre SC ECOCERT SRL.

Pentru cei direct interesaţi de agricultura ecologică, mai reţin că, în prima zi a lunii în curs, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea OUG nr. 34/2000, care va fi republicată în Monitorul Oficial. Important e că, până la data intrării ei în vigoare, certificatele de aprobare ale organismelor de inspecţie şi certificare emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale rămân valabile până la atingerea termenului de expirare a lor.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.