Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Moment de bilanţ la poliţia harghiteană | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Societate » Moment de bilanţ la poliţia harghiteană
Moment de bilanţ la poliţia harghiteană

Moment de bilanţ la poliţia harghiteană

  • Şeful IPJ Harghita: În 2023 a fost menţinut un climat optim de siguranţă publică prin misiunile efectuate de poliţişti

În judeţ a fost menţinut, pe parcursul anului trecut, un climat optim de siguranţă publică, prin misiunile efectuate de poliţişti, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan. Acesta a precizat că, în 2023, nu au fost semnalate sau sesizate evenimente ori incidente cu impact asupra climatului de normalitate civică şi de natură să afecteze încrederea cetăţenilor şi a comunităţilor locale în capacitatea IPJ Harghita de a gestiona situaţiile de risc din competenţă. Potrivit afirmaţiilor sale, situaţiile de risc semnalate pe raza de competenţă a instituţiei, în cursul anului 2023, au fost gestionate corespunzător prin implicarea factorilor decizionali, angrenarea de resurse suficiente, coordonarea optimă a acestora şi relaţionarea activă cu structurile judeţene de cooperare, nefiind semnalate fapte care să afecteze viaţa şi integritatea corporală a personalului poliţiei harghitene.

În ceea ce priveşte evoluţia fenomenului infracţional în judeţ, Mircea-Ştefan Iordan a arătat că în 2023 au fost sesizate 5.259 de infracţiuni, cu doar 3% mai multe decât în anul anterior. Anul trecut au fost soluţionate 3.359 de infracţiuni, în creştere cu 10% comparativ cu 2022. Din datele prezentate de inspectorul şef al IPJ Harghita rezultă că, în 2023, au fost sesizate 658 de cazuri de violenţă intrafamilială (cu 109 mai multe decât în 2022), 332 de astfel de fapte fiind săvârşite în mediul urban şi 326 în mediul rural. Pentru gestionarea situaţiilor de violenţă domestică semnalate au fost emise 223 de ordine de protecţie provizorie (valabile 5 zile), dintre care 88 au fost transformate în ordine de protecţie definitive, ca urmare a deciziei magistraţilor. O evoluţie descendentă a fost înregistrată în ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, anul trecut fiind sesizate 1.486 de astfel de fapte, cu 95 mai puţine comparativ cu 2022.

Mircea-Ştefan Iordan a mai spus că anul trecut au fost sesizate 44 de infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, iar în urma acţiunilor punctuale derulate de poliţişti au fost ridicate, în vederea confiscării, 9 arme letale, 6 arme de foc neletale supuse autorizării, 40 de piese componente ale unor arme, 396 de elemente de muniţie letală, 824 de bucăţi de muniţii neletale de diferite calibre, 377 de kilograme de articole pirotehnice de diverse categorii şi 205 litri de deşeuri periculoase. Nu au fost înregistrate evenimente negative grave ca urmare a utilizării articolelor pirotehnice sau a substanţelor periculoase.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii economico-financiare, şeful IPJ Harghita a informat că au fost sesizate 298 de fapte, cu 6 mai multe faţă de 2022, fiind soluţionate 236 de dosare penale. Valoarea prejudiciului recuperat este de 2.480.000 de lei, iar valoarea măsurilor asiguratorii aplicate în dosarele penale este de 28.000.000 de lei. Au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.300.000 de lei. Totodată, în cadrul a 21 de acţiuni de amploare au fost efectuate 33 de percheziţii domiciliare, s-au pus în aplicare 7 mandate de aducere, s-au dispus măsuri preventive faţă de 2 persoane, fiind descoperite cu prilejul activităţilor operative 11 infracţiuni. În urma acţiunilor derulate în domeniul amintit s-a decis indisponibilizarea sau confiscarea a 6.819 ţigarete, a 625 de metri cubi de material lemnos, a 549 de litri de detergenţi şi a 269 de kilograme de articole pirotehnice.

Pe linie de ordine şi siguranţă publică au avut loc 5.414 intervenţii la evenimentele semnalate poliţiei, cele mai multe sesizări fiind primite din mediul urban. Anul trecut au fost sesizate şi 167 de infracţiuni silvice, cu 16 mai multe decât în 2022 şi au fost aplicate 214 sancţiuni contravenţionale la regimul silvic în valoare totală de 696.000 de lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 3.130 de metri cubi de material lemnos.

Comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan a mai spus că, în cursul anului 2023, au fost intensificate acţiunile de natură preventivă şi cele de depistare a riscurilor şi vulnerabilităţilor la nivelul Biroului de Siguranţă Şcolară, fiind derulate 751 de activităţi cu conţinut preventiv-informativ pe diferite tematici. Au fost desfăşurate activităţi specifice zilnic şi în zonele din proximitatea unităţilor de învăţământ la care au participat 79 de poliţişti. În plus, în contextul acţiunilor de prevenire a traficului şi consumului de substanţe interzise, au fost organizate 169 de activităţi preventive, dintre care 103 în mediul urban şi 66 în mediul rural, la acestea participând, în total, câteva mii de persoane, minori şi adulţi deopotrivă. Mai multe activităţi au fost derulate anul trecut şi în cadrul unor programe naţionale, cum ar fi cele privind prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalităţii informatice şi prevenirea violenţei domestice, iar în vederea prevenirii violenţei în mediul şcolar au fost organizate 33 de acţiuni, la care au luat parte în total 1.158 de persoane.

Şeful IPJ Harghita a menţionat că la nivelul biroului pentru protecţia animalelor au fost desfăşurate 49 de acţiuni punctuale, iar în contextul acestora au fost emise 13 ordine pentru plasarea a 47 de animale în adăposturi. De asemenea, au fost sesizate 18 infracţiuni şi au fost aplicate 295 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 133.000 de lei.

În ceea ce priveşte situaţia de pe şoselele harghitene, Mircea-Ştefan Iordan a precizat că, în cursul anului 2023, pe raza judeţului au fost semnalate 101 accidente grave, în urma cărora au decedat 20 de persoane, 89 au fost rănite grav şi 35 au suferit leziuni uşoare. Totodată, au fost sesizate şi 397 accidente uşoare, soldate cu rănirea uşoară a 502 persoane. Accidentele rutiere grave s-au produs, în principal, din cauza abaterilor săvârşite de biciclişti sau de pietoni şi a vitezei neadaptate la condiţiile de drum.

Anul trecut, efectivele de poliţie rutieră au realizat 1.315 acţiuni, dintre care 245 în colaborare cu alte structuri de poliţie sau alte instituţii. În urma acestor acţiuni au fost constatate 811 infracţiuni, dintre care 316 la regimul circulaţiei rutiere. Au fost aplicate 17.091 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 16.762 la regimul circulaţiei şi 329 la alte acte normative. De asemenea, au fost reţinute 1.735 de permise de conducere auto şi au fost retrase 1.196 de certificate de înmatriculare.

Pentru anul 2024, obiectivele generale ale IPJ Harghita sunt în concordanţă cu cele stabilite la nivel naţional, prin documentele de planificare strategică. Rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, protejarea vieţii cetăţenilor, a patrimoniului, siguranţa rutieră, precum şi legalitatea mediului de afaceri. Pentru atingerea acestor obiective, IPJ Harghita va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unei gestionări corespunzătore a situaţiei operative, a mai spus comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.