Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare totală de 160.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în cazul a 4 operatori economici | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Amenzi în valoare totală de 160.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în cazul a 4 operatori economici
Amenzi în valoare totală de 160.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în cazul a 4 operatori economici

Amenzi în valoare totală de 160.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în cazul a 4 operatori economici

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare totală de 160.000 de lei în cazul a 4 operatori economici care nu au respectat reglementările din domeniul protecţiei mediului.

Garda de Mediu Harghita a informat că, în cadrul controalelor desfăşurate în luna ianuarie, comisarii instituţiei au identificat 2 operatori economici care desfăşurau activitate autorizabilă din punct de vedere al protecţiei mediului, fără a deţine însă autorizaţie de mediu valabilă, fiind depistaţi şi 2 operatori economici care nu respectau actul de reglementare emis de autoritatea pentru protecţia mediului. „Nesolicitarea şi neobţinerea autorizaţiei de mediu pentru activităţile care se supun procedurii de autorizare conform Ordinului 1798/2007 privind aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu constituie contravenţie şi se sancţionează conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu amendă de la 5.000 la 10.000 pentru persoane fizice, respectiv de la 30.000 la 60.000 lei pentru persoane juridice. Desfăşurarea activităţilor existente, precum şi începerea activităţilor noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu. În cazul în care comisarii de mediu constată nerespectarea actului de reglementare emis de autoritatea pentru protecţia mediului, se notifică Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita în vederea emiterii propunerii de notificare privind suspendarea autorizaţiei de mediu. Pentru nerespectarea actului de reglementare emis în cazul proiectelor, Legea 292/2018 prevede sancţiuni cuprinse între 7.500 lei şi 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, iar ca sancţiune complementară desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială”, se arată în într-un comunicat publicat pe Facebook de Garda de Mediu Harghita, care însă nu conţine alte detalii legate de operatorii economici sancţionaţi sau de zonele în care au fost derulate acţiunile de control.

Garda de Mediu Harghita anunţase, în data de 7 februarie, tot prin intermediul platformei de socializare amintite, că în urma unui control efectuat la un operator economic din zona Băile Homorod, comisarii instituţiei au identificat două proiecte în derulare pentru care APM din judeţ a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu, deoarece proiectul pentru care se solicita actul de reglementare era deja realizat, respectiv procedura de reglementare nu fusese finalizată. Operatorul economic respectiv a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei, iar sancţiunea complementară obligatorie în aceste cazuri este desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului în starea iniţială, mai informase atunci Garda de Mediu Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.