Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţiile avute în vizor în acest an în municipiul Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » Investiţiile avute în vizor în acest an în municipiul Topliţa
Investiţiile avute în vizor în acest an în municipiul Topliţa

Investiţiile avute în vizor în acest an în municipiul Topliţa

În Hotărârea de Consiliu Local privind bugetul, care a fost votată luni, după 3 încercări, se afla şi lista programelor de investiţii pe acest an. Este un buget care se bazează pe venituri totale de 120.256.950 lei şi cheltuieli de 122.373.190 lei. Pentru anul în curs, în vederea continuării anumitor lucrări sau începerea altora noi, municipalitatea va aloca puţin peste 6 milioane de lei. Această sumă va fi completată cu alte aproximativ 85,6 milioane lei care reprezintă surse de finanţare externă (în special PNRR) şi de credite bancare, precum şi alte sume care urmează să vină în urma cererilor de finanţare şi care reprezintă cheltuieli eligibile.

În continuare vă propunem să vedem câteva dintre proiectele avute în vedere în acest an.

Fonduri nerambursabile

În municipiul de pe Mureşul Superior sunt începute câteva proiecte care beneficiază de fonduri nerambursabile, care se află în diverse stadii de execuţie şi care vor continua în acest an. Valoarea totală a acestora se apropie de 50 de milioane de lei.

Pentru acest an s-au prevăzut 8.775.7800 lei, din care puţin peste 3 milioane de lei provin din bugetul local. Aproape toată suma (3 milioane de lei) proprie va fi redirecţionată către reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului spitalului, restul de 30 de mii de lei urmând a fi alocaţi pentru un ecosistem digital interconectat şi integrat.

Cea mai mare alocare se va face pentru învăţământ – peste 5,3 milioane de lei. Dintre acestea, 4,7 milioane de lei (integral din surse externe) sunt prevăzuţi pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea unor clădiri ale Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Start la proiecte prin PNRR

În acest an ar trebui să înceapă şi proiectele din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Se estimează că vor ajunge în Topliţa, în acest an, aproape 80 de milioane de lei, din totalul de 105,7 milioane lei, care reprezintă valoarea proiectelor.

Probabil, cea mai aşteptată investiţie pentru locuitori va fi reabilitarea blocurilor de locuit. Este vorba de 10 imobile, împărţite în două loturi, şi despre care am scris la finalul săptămânii trecute. De asemenea, se doreşte şi începerea lucrărilor pentru locuinţe nZEB plus (clădiri cu consum de energie aproape zero) pentru tineri.

O altă investiţie importantă este renovarea energetică a spitalului, pentru care s-a prevăzut în bugetul din acest an jumătate din valoarea totală, adică 8 milioane de lei.

Tot prin PNRR se va realiza şi renovarea energetică a Primăriei, Bibliotecii şi Casei de Cultură. Lucrările ar trebui să înceapă în acest an, pentru ele fiind preconizată aproximativ jumătate din suma totală. Se adaugă actualizarea PUG şi înfiinţarea unei insule ecologice de digitalizare.

Programe de investiţii cu finanţare parţială sau integrală de la buget – secţiunea dezvoltare

Puţin peste două milioane de lei va acorda municipalitatea din Topliţa pentru proiectele ce ţin de dezvoltare. Trebuie precizat faptul că valoarea totală a acestora se apropie de 180 milioane de lei.

Iese în evidenţă: extindere reţea de distribuţie apă, rezervor tampon staţie de pompare şi reţea de canalizare menajeră str. Vilelor, până la pârtia de schi – 100.000 lei; reabilitarea podului peste pârâul Valea Topliţei, pe str. Ştefan cel Mare – 100.000 de lei; lucrări de plombare a străzilor – aproape 400.000 de lei; lucrări de asfaltare pe străzile Pădureni şi Secu – 100.000 de lei; elaborare de proiect tehnic (la capitolul străzi) – 155.000 lei; reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea”, structura Moglăneşti – 300.000 lei.

Programe de investiţii cu finanţare parţială sau integrală de la buget (extrabugetar)

În această secţiune este amintit spitalul, pentru care s-au prevăzut sume provenite din extrabuget de 1,1 milioane lei.

Alte proiecte: lucrări de consolidare şi zid de sprijin pe strada Măgura – 234.000 lei; elaborarea de amenajamente silvice şi silvopastorale – 245.000 lei; reabilitare şi înlocuire reţea de apă şi canalizare pe strada Murelor (750 metri liniari) – 220.000 lei.

Credite

Pentru câteva proiecte, Primăria municipiului Topliţa va apela şi la credite. Este vorba de aproape 8 milioane de lei credite bancare interne, sumă care va fi redirecţionată către: reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea unor clădiri în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” – 1,288 milioane de lei; îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Topliţa – aproape 1,7 milioane lei; creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public – 172.000 lei; reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului spitalului – 4,775 milioane lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.