Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Agriculturii: Preţul produselor bio din zona montană trebuie să fie mult mai mare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ministrul Agriculturii: Preţul produselor bio din zona montană trebuie să fie mult mai mare
Ministrul Agriculturii: Preţul produselor bio din zona montană trebuie să fie mult mai mare

Ministrul Agriculturii: Preţul produselor bio din zona montană trebuie să fie mult mai mare

  • Trebuie să certificăm mai mult din suprafeţele montane şi submontane

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vorbind despre agricultura practicată în zona de munte, spunea că produsele de aici, cele bio, ar trebui să aibă preţuri mult mai mari.

Aflat într-o vizită de lucru în judeţul Harghita, demnitarul a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă agricultura în zona montană şi colinară, aşa cum este cea de la noi.

„Am mai fost în judeţe cu o structură asemănătoare, cu zone montane, zone colinare. Ştiu exact care este problema zonelor montane, cât de greu se pot obţine aici producţiile, că aici producţiile sunt mai mici, că preţul acestor producţii care sunt mult mai sănătoase trebuie să fie mult mai mare, pentru că aici, într-adevăr, se face agricultură eco sau agricultură bio, doar că nu este certificată. Chiar asta discutam: cum putem să certificăm cât mai mult din suprafeţele acestea montane sau submontane ca ele să figureze ca agricultură eco şi cum să venim în întâmpinarea consumatorului care caută produse ecologice sau produse bio, dar care trebuie să aibă siguranţă din partea instituţiilor statului că acele produse pe care scrie bio chiar sunt bio, în aşa fel încât să ofere un preţ mult mai mare. Pentru că este corect ca cel care lucrează în agricultură să aibă venituri rezonabile”, spunea la Miercurea Ciuc ministrul Agriculturii.

  • În ultimii 3 ani: Peste 500 milioane de lei s-au investit în sistemele de irigaţii

Nechita-Adrian Oros a vorbit, printre altele, și despre programul început acum 3 ani şi pentru care s-au obţinut 6,5 miliarde de euro pentru refacerea a tot ceea ce înseamnă infrastructura în agricultură: irigaţii, desecări, drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deşertificării şi extinderea Sistemului Naţional Anti-grindină.

În cadrul acestui program, preciza ministrul, de când a început derularea lui, au fost investite deja peste 500 de milioane de lei, câte 170 de milioane anual.

În privinţa unei posibile investiţii în aceste sisteme şi în agricultura harghiteană, demnitarul preciza că „cei care se ocupă de acest lucru la ora asta fac studii privind rezerva de apă, potenţialul pe care îl avem şi în apele supraterane, şi în apele subterane, în aşa fel încât să folosim cât mai eficient această apă. (…) Cu siguranţă că şi aici, unde am văzut că este doar infrastructură de desecare, drenaj şi lucrări de combatere a eroziunii solului – din ce am văzut eu – şi nu există sistem de irigaţii, dacă este nevoie şi dacă se identifică surse de apă, cu siguranţă zona va fi prinsă în acest program naţional”.

***

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a efectuat, vineri, o vizită de lucru în judeţul Harghita. La Miercurea Ciuc, el a avut o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor din subordinea ministerului, în cadrul căreia s-a vorbit despre programul naţional strategic şi care sunt priorităţile finanţabile, cu bani care există. Apoi, însoţit de prefectul judeţului şi de alţi politicieni locali, a mers la Frumoasa, unde a vizitat fabrica de lapte, apoi la Gheorgheni, unde a aflat informaţii despre programul Micul Grădinar derulat de Liceul Tehnologic „Batthyányi Ignác” şi organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală.

La Topliţa a vizitat o herghelie, iar la Bilbor s-a întâlnit cu agricultori locali. S-a vorbit despre problemele cu care se confruntă agricultorii, dar şi despre programele pe care aceştia le pot accesa, punându-se accent şi pe valorificarea produselor naturale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.